Podpořte root, platební metody

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Podpořte root, platební metody
« Odpověď #15 kdy: 17. 02. 2016, 10:44:43 »
Číslo účtu: 2201862028/5500
VS: 5600000056

No, to asi musi byt nezvladnutelny problem tohle vedle toho QR kodu napsat s jednou vetou na vysvetleni. Asi v novem designu nezbylo misto. Ted by jeste mohli clanky zverejnovat v Base64 nebo necem, protoze kdyz mame tyhlety moderni technologie, tak proc bychom pouzivali zastarale pismo.

BTW, nutit lidi delat platby pres QR kod je opravdu veprovy napad. Android je deravy jak cednik na spagety a platby na tom delaji leda tak sebevrazi a lidi, kteri se chteji stat bezdomovci.

Ale já osobně ty zlaté s****y pod nickem v diskuzi chci a vyhovuje mi, když je mají i ostatní přispěvatelé. Člověk tak aspoň ví, jestli se baví s náhodným kolemjdoucím nebo člověkem, který se zde cítí natolik doma, že je ochotný se účastnit i finančně. Aspoň teda pod články.

Tak jiste, prece se nebudete bavit s kdejakym vandrakem. Nicmene nevim, proc je to takova komplikace, ze tam nemuze byt zaskrtavadlo, aby si clovek mohl vybrat. Hlavne, ze mame voci prez pul displaye a uzitecnou plovouci listu s tlacitky pro asocialy. A clovek se muze nekde citit natolik doma, ze prispeje, ale nepotrebuje to roztrubovat. Krome toho je otazka, kolik lidi bude chtit prispet, kdyz kouknou na novy oficialni layout. Osobne bych o tom uvazoval az podle toho, jak se vyvinou alternativni vzhledy, protoze na oficialni se koukat nedokazu. A urcite nechci zarivou nalepku u nicku. Uz jsem jednou na pionyrskem tabore dostal nejaky "diplom" za kdovi co a s tim si do smrti vystacim.

« Odpověď #16 kdy: 17. 02. 2016, 13:39:14 »
Zeptal jsem se na to a bylo mi vysvětleno, že je to kvůli povinnosti uvést variabilní symbol. Pokud by někdo poslal platbu bez něj, účetní by ji nemohly přijmout a musely by ji poslat zpět. Proto bylo vymyšleno řešení s QR kódem.

tomasfuk

« Odpověď #17 kdy: 17. 02. 2016, 14:21:15 »
Lol, to jako abych udělal platbu přes e-banking na počítači, musím fotit monitor telefonem a mít na to nějakou speciální aplikaci a pak ještě získanou informaci přenášet na počítač?

Přitom by fakt stačilo uvést číslo účtu a variabilní symbol s informací o tom, že pokud bude v-symbol chybět nebo bude špantej, tak to bude k ničemu.

btw, a to nejde brát všechny platby bez v-symbolu jako dary?

kukacka

« Odpověď #18 kdy: 17. 02. 2016, 15:47:48 »
Zeptal jsem se na to a bylo mi vysvětleno, že je to kvůli povinnosti uvést variabilní symbol. Pokud by někdo poslal platbu bez něj, účetní by ji nemohly přijmout a musely by ji poslat zpět. Proto bylo vymyšleno řešení s QR kódem.

Tak variablini symbol je potreba uvest pri vetsine plateb co delam a jeste NIKDY jsem nevidel, ze by tam nebyl uvedeny a musel se nacist jako QR kod, to jako sorry ale to mi hlava opravdu nebere, mam podezreni ze to je vtip.

pavlix

• 253
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 17. 02. 2016, 16:12:25 »
A clovek se muze nekde citit natolik doma, ze prispeje, ale nepotrebuje to roztrubovat.

Každého věc. Jen jsem se bránil, že to osobně vidím jinak.

A urcite nechci zarivou nalepku u nicku.

Popravdě bych taky vystačil s podstatně nenápadnější signalizací. Ale jinak ano, chci náleku u nicku v komentářích pod články, když už jsem se rozhodl zaplatit.

« Odpověď #20 kdy: 17. 02. 2016, 18:52:33 »
http://www.root.cz/uzivatel/podporovatel/
Tu by bolo dobré ešte raz napísať, že na stiahnutie je iba jeden e-book. Najprv sú v ponuke 4, po stiahnutí zostane možnosť stiahnuť iba pri tej jednej knihe. Vybral som si dobre, ďalšie už mám alebo nechcem. Ale stavím sa, že sa nájdu aj ďalší nevšímaví/nechápaví, ktorých to môže trochu zaskočiť.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 17. 02. 2016, 20:12:29 »

Jezis, to je tedy zduvodneni! To je jako odstranovani funkci z FF, aby si uzivatele neublizili. Jako by lidi byli vsichni uplni nesvepravni debilove, kteri neumi cist, tak si musi poridit smartfoun, aby mohli bez registrace podporit Roota. To je jak intranet ustavu pro dusevne menecenne.

A clovek se muze nekde citit natolik doma, ze prispeje, ale nepotrebuje to roztrubovat.

Každého věc. Jen jsem se bránil, že to osobně vidím jinak.

Vidte to jak chcete. Kdyz tam bude checkbox, kazdy to muze videt dle vlastniho uvazeni. Ten checkbox by pak zustal aktivni v profilu po dobu platnosti predplatneho a clovek by treba i mohl to kazdy tyden videt jinak, kdyby chtel.

« Odpověď #22 kdy: 17. 02. 2016, 21:31:00 »
Jezis, to je tedy zduvodneni! To je jako odstranovani funkci z FF, aby si uzivatele neublizili. Jako by lidi byli vsichni uplni nesvepravni debilove, kteri neumi cist

Fakt je, že užívateľov, ktorí čítajú a rozmýšlajú nad všetkým, čo robia, je malé percento. Ono to dosť zdržuje. To musí zistiť každý, kto niekedy robil web väčší než prezentácia firmy obsahujúca "O nás" a "Kontakt".

j

« Odpověď #23 kdy: 18. 02. 2016, 08:37:33 »

Tak variablini symbol je potreba uvest pri vetsine plateb co delam a jeste NIKDY jsem nevidel, ze by tam nebyl uvedeny a musel se nacist jako QR kod, to jako sorry ale to mi hlava opravdu nebere, mam podezreni ze to je vtip.

Mno hlavne je to naprosta pitomost, VS nejak identifikuje platbu - bud abys vedel za co (treba typ sluzby) nebo cislo faktury ... ale zadnej predpis neuklada, ze tam byt musi. Muzes to taky resit extra cislem uctu (umi kazda normalni banka) jen pro root, a pak proste vis, ze vsechny platby jsou za root. Vetsina firem/podnikatelu vpohode prijme platbu uplne bez symbolu, tak maximalne ti pak ucetni po telefonu vynada, jak to ma dohledavat...

TKL

« Odpověď #24 kdy: 18. 02. 2016, 10:48:18 »

Mno hlavne je to naprosta pitomost, VS nejak identifikuje platbu - bud abys vedel za co (treba typ sluzby) nebo cislo faktury ... ale zadnej predpis neuklada, ze tam byt musi. Muzes to taky resit extra cislem uctu (umi kazda normalni banka) jen pro root, a pak proste vis, ze vsechny platby jsou za root. Vetsina firem/podnikatelu vpohode prijme platbu uplne bez symbolu, tak maximalne ti pak ucetni po telefonu vynada, jak to ma dohledavat...

Tak důvod, proč je pro platbu neregistrovaného uživatele předem určený (univerzální) VS je jasný, stejně tak je jasné, že pokud přispívá registrovaný uživatel, je potřeba platbu nějak spárovat s jeho účtem (jedinečný VS).
Co jasné není je to, proč nenapsat "zaplaťte libovolnou částku na číslo účtu abc s VS xyz" a musí se to řešit QR kódem, jako by čtenáři Roota byli nesvéprávní blbci, co nejsou schopni správně zaplatit fakturu a v konečném důsledku je to další zbytečné omezení, které může spoustu lidí od platby odradit. Skoro jako by to byl záměr.

« Odpověď #25 kdy: 18. 02. 2016, 11:15:51 »
Původně byl celý ten systém vymyšlený pro registrované, aby měli možnost čerpat výhody. Pak se dodatečně objevil požadavek na anonymní platby, což byla věc, kterým se chtěly účetní za každou cenu vyhnout. Proto se používá platební brána, která zajistí pro každou platbu odpovídající označení a snadné automatické účtování.

Jenže ten požadavek na anonymní platbu byl natolik silný, že účetní oddělení velmi neochotně souhlasilo, že tohle je dejme tomu alespoň trochu přijatelná cesta. Výsledkem byl požadavek od vedení: musí tam být QR kód, číslo účtu nedávejte, budou s tím jen problémy.

Chápu vaše výhrady, ale chápejte zase jejich. Berte to jako ústupek směrem ke čtenářům, kteří chtějí nějakou výjimku. Mimochodem: zatím tak zaplatil jeden člověk, všichni ostatní používají normálně bránu.

TKL

« Odpověď #26 kdy: 18. 02. 2016, 14:28:21 »
Původně byl celý ten systém vymyšlený pro registrované, aby měli možnost čerpat výhody. Pak se dodatečně objevil požadavek na anonymní platby, což byla věc, kterým se chtěly účetní za každou cenu vyhnout. Proto se používá platební brána, která zajistí pro každou platbu odpovídající označení a snadné automatické účtování.

Jenže ten požadavek na anonymní platbu byl natolik silný, že účetní oddělení velmi neochotně souhlasilo, že tohle je dejme tomu alespoň trochu přijatelná cesta. Výsledkem byl požadavek od vedení: musí tam být QR kód, číslo účtu nedávejte, budou s tím jen problémy.

No já bych to tak jistě netvrdil. Pamatuji si tu diskuzi celkem dobře, protože jsem se jí živě účastnil a požadavek na možnost platby bez registrace tady byl od začátku, možná dokonce dříve, než ve spojení s uživatelským účtem.

Chápu vaše výhrady, ale chápejte zase jejich. Berte to jako ústupek směrem ke čtenářům, kteří chtějí nějakou výjimku. Mimochodem: zatím tak zaplatil jeden člověk, všichni ostatní používají normálně bránu.

Hmm, to budu tím pádem já. Nicméně možná právě to, že není uvedena možnost zaplatit běžným způsobem, je tím důvodem, proč jsem zatím sám. A mimochodem, Petře, opravdu si myslíte (nebo vedení), že uživatelé internetového bankovnictví neumí při platbě zadat správný VS? Vždyť se takhle platí 99% všech faktur, služeb typu telefonní tarif atd... Já jsem sice QR použil i přesto, že jsem platební údaje měl k dispozici, ale jen proto, že jsem měl shodou okolností nový telefon a chtěl jsem si to poprvé (a asi i naposled) v životě vyzkoušet.

TKL

« Odpověď #27 kdy: 18. 02. 2016, 14:39:08 »

A ještě jedna věc: už jsem to psal dříve a posílal jsem tento názor do redakce i e-mailem, nicméně vzhledem k tomu, že se nic nezměnilo, napíšu to znovu: Nemůžu si pomoci, ale pořád mám pocit, jako by Root o ty peníze od čtenářů nestál. Jinak si nedokážu vysvětlit tu mizernou propagaci možnosti přispět a hlavně neustálé komplikování zaslání platby. Nejdříve jen registrovaným a když už po urgencích možnost pro neregistrované přišla na svět, zase je tady nesmyslné omezení na jediný typ platební metody, navíc omezen na použití konkrétního zařízení...

Přitom by to mělo být přesně naopak: otevřít co nejvíce kanálů pro dary, maximálně to ulehčit, vycházet potenciálním donátorům co nejvíce vstříc. Co když budu chtít poslat peníze složenkou? Smůla. Z PC přes browser? Taky smůla. Přes PayPal, kartu, bitcoin, blablabla...? Jen pro registrované. Chyba, chyba, chyba za chybou.

Tak, po několikáté jsem napsal co mi leží na srdci a už se k tomu nebudu vracet. Jestli se nad tím nezamyslíte... bude to jen vaše chyba.

j

« Odpověď #28 kdy: 18. 02. 2016, 15:12:40 »

Jasne, takze na webu pro ITky date cislo uctu a VS do "pouze QR", protoze dmntni ITci si to z toho neprectou a nepostnou to treba zrovna sem do diskuse ... boze. Asi du poslat nejakou tu anonymni platbu a VS si vygeneruju random, a budu se tesit, jak si stim ucetni poradi, kdyz to poslu treba slozenkou, na kterou nic vratit nemuze.

Navic tim ty ITky nutite do zminenyho stavu, ze budou rucne odnekud opisovat nejaka hausnumera, misto aby je cpy&paste nekam vlozili, coz jednak povede k tomu, ze to opisou blbe, druhak k tomu, ze se na to vykalej.

Pocitam ze silencu, ktery by to QRko v telefonu potvrdili a zplatili tu moc nebude.

tomasfuk

« Odpověď #29 kdy: 18. 02. 2016, 15:37:06 »
Mimochodem: zatím tak zaplatil jeden člověk, všichni ostatní používají normálně bránu.

Jestli to nebude právě tím QR kódem  ;D