Za všechny dosavadní zprávy všem děkuji. Mám ve zvyku automaticky nepřijímat všechny zavedené pořádky, teda především ty, u kterých mám pocit, že by mohlo existovat i něco jiného. Proto jsem si dovolil tady položit tuto kacířskou otázku. Pár věcí se mi prozatím rozleželo v hlavě.
Abych trochu objasnil co mě vede takto uvažovat. O uživatelských stanicích (především o těch s windows) uvažuju dost jako jen o hloupých terminálech a tedy od samotného systému neočekávám víc než že spustí nějakou aplikaci, ve které si už uživatel řeší všechno. Podvědomou inspirací k tomuto myšlení je mi asi současná doba mnoha "hloupých" zařízení v síti, především mobily a tablety. U takových zařízení se člověk nepřihlašuje, maximálně je tam nějaký ten pin. Až v něm si potom spustí svou aplikaci, kde se autentizuje. Co se group policy týká, věřím, že může nabízet spousty zajímavých věcí. Ale věřím, že u většinu těchto věcí není třeba, když člověk systémy ve firmě navrhne jinak, jednodušeji. A co se zaručení bezpečnosti týká, to by samozřejmě byl silný argument. To bych si ale nesměl o windows myslet, že je to už v základu jeden velký bloatware. (Můžu to tady vyslovit, žejo? Jsme na "linuxovém webu"? Do fóra dlaždičů bych to nenapsal, ale tady můžu, ne?) Chápu, že nechat uživateli systém napospas je giganticky průserové, já prostě ale moc nevěřím tomu, že windows spravované (řekněme nikoliv ultra špičkovým adminem) na tom budou o tolik líp.
Dále si sám pro sebe odpovím, že přihlašování do operačního systému je třeba - uživatel by měl možnost si uzamknout celý systém a odskočit si do kuchyňky oloupat pomeranč, protože "odhlašovat se" z přihlášených systémů je blbost. A když uzamknout, tak tam musí být heslo (takže jak jsem psal, že spousta OS běžných uživatelů je nezaheslovaných, tak to je špatně - ikdyž u privilegovaných uživatelů to neplatí a ti bežní vidí všichni to stejné, přece jen by někdo mohl provádět nějakou akci pod loginem někoho jiného a to je špatně).
Ještě si nechám uležet to, jestli to heslo musí být z centrální databáze. Samozřejmě, zní to rozumně. Ale nestačil by ekvivalent pinu, tedy že si uživatel na tom svém počítači přednastavený účet zahesluje? (Nedokážu zatím posoudit kolik moc věcí je tam navíc oproti "centrální správě uživatelů", kterou stejně budeme vytvářet pro samba share file server a dvě firemní aplikace)