Včera jsem narazil v trolejbuse na citáty z Bible:

Přesně na téma naší diskuze

@Lenin:
Ano, morálka se stejně jako celá lidská společnost vyvíjí, není všude a trvale úplně stejná.
Je to absolutni moralka - nemeni se v case a Jezis rikal ze se nezmeni do konce existence planety Zeme. Je vecna, trvala a dokonala.
Tak tomu říkám LTS

Co mi tam nesedí je "dokonalá" - to je podle mě blbost.
Bible hezky rika ze spejeme do pekla aniz bychom o tom vedeli. I vrazi jsou presvedceni ze jsou moralni. Vzhledem k tomu ze je soudce poslal do vezeni tak jejich nazor na moralku nesdilel. Srovnejte to s vyrokem Jezise: Každý strom, který nedává dobré ovoce, bude vyťat a hozen do ohně.
Ježíš taky říká, že máme odpouštět, když hříšník uzná svou chybu. Vrah ale jde do vězení i když svého činu lituje, jenom třeba na kratší dobu (když mu soudce uvěří). Je potřeba najít vhodnou míru a co člověk, to názor.
Tady se dostáváme k tomu vytesání do kamene: i když je text neměnný, dá se vykládat různě. V případě Bible to platí obzvlášť, je plná podobenství, co se dají vidět různě a aplikují se více nebo méně obecně; není to nějaká přesná specifikace. I v USA, kde většina lidí jsou věřící křesťani, se pohled na morálku mění.
Dnes kdyz si v TV posloucham porad homosexualu tak oni tam pohrdaji heterosexualy, ze oni nevedi co je dobreho, jak jsou zaostali a nemoderni. Verim tomu ze za 10 let spolecnost homosexualitu prijme jako budujici.
Jj, že něco tolerujeme neznamená, že se nám to musí líbit a máme si nechat jménem "politické korektnosti" diktovat, co si máme myslet. Hezky to ukazuje
South Park: Death Camp of Tolerance.
Taky je velmi dobra 16. kapitola Bhagavad gity ktera velmi presne popisuje mysleni ateistickych lidi a jejich zivotni postoje a cile.
16. kapitola BhagavadgítyNj, takový FUD proti ateistům.
The universe, they say, is godless,
not by a succession created.
What else but desire caused it?
Klasický antropomorfní nesmysl. Mně dává smysl postupný vznik složitějšího z jednoduššího, ne naopak, totiž že nejdřív vznikne velice složitý stvořitel a ten pak tvoří něco jednoduššího. Kdo stvořil toho stvořitele? Pojmy jako "touha" jsou vázané na živé bytosti, mimo ně si je jde představovat maximálně jako metaforu.
Náboženství typicky staví do středu světa člověka a snaží se na to naroubovat naprosto všechno. Takoví už lidi jsou: zahledění do sebe. Dnes už víme, že jsme jen špičkou ledovce, ne jeho základem.
Takhle vypada skutecne poznani - duchovni veda. Par versu vysvetli dokonale podstatu vsech neduhu co lidstvo trapi a nabidne lek pro celou spolecnost.
*facepalm*
Kolik nadeji bylo vkladano do potratu a do antikoncepcni pilulky. To si asi uz nepamatujete - vsichni byli hluboce presvedceni ze se vyresi pricina lidskych konfliktu. A to jak na individualni, tak mezinarodni urovni. "Make love not war".
Jo, svět podle hipísáků je utopie. Konfliktům antikoncepce zabránit samozřejmě nemůže, ale může zabránit beznadějnému přelidnění planety - a to hrozí dodnes - vývoj v Africe je katastrofální.
Jaky jsme dostali vysledek? Presne opacny nez jsme prepokladali a presne takovy jaky nam predpovidali Jezis a JHVH
Přesně opačný? O žádné válce způsobené používáním antikoncepce nevím. Že se hipísákům nesplnila jejich utopická vize je fakt. V té době jsem nežil, ale hádám, že rozumně uvažujícím lidem bylo jasné, že je to blbost.
Deti co matka nechce se proste zabiji a s pilulkou muzete mit sex kazdy tyden a neotehotnite
Pilulkou se žádné dítě nezabíjí, tou se zabraňuje tomu, aby vzniklo. Pro potraty mají všechny normální země zákonem dané určité limity. Nesmí se zabíjet ve stádiu, kdy už to není považováno za zárodek, ale za člověka. Dá se sáhodlouze diskutovat o tom, kde by správně měla být ta hranice. Samozřejmě je vysoce žádoucí, aby k žádnému potratu vůbec nemuselo dojít, nedělají se jen tak ze srandy.
Takze abychom to shrnuli ateista je vzdy presvedcen o tom ze je moralni, protoze si vzdy moralku ohne tak aby zahrnovala jeho cinnosti.
Tohle je naprostý blud, který nemá s realitou nic společného.
@Jose.D:
Lool! Není to spíše naopak? Že jednou za čas se najde nějaký expert a založí si "byznys plán" na tom, že začne "přeprodávat" v té době naprosto standardní morální hodnoty?
Taky mi to tak připadá.
Je to víceméně jen o termínech, nevěřící mají morálku, věřící tomu říkají bůh.
Křesťani věří, že existuje bůh a určuje morálku. Nedají se ale volně zaměňovat pojmy "bůh" a "morálka". Takový bordel v pojmech nemám rád, pak by nebylo jasné, o čem se vlastně bavíme.