SSD ATA disk na Fedore 3

SSD ATA disk na Fedore 3
« kdy: 01. 02. 2016, 11:38:44 »
Zdravim Panove,

Na firme mame osazovaci masinu kde nam zacali odchazet plotnove ata disky (2x80Gb RAID1). Jako nahrada nam bylo ze svedska poslany dva Transcend ssd 64GB ata disky + servisak na preinstalaci masiny. Prvni problem nastal ze v masine byly dlouhe ata kabely s kterymi disky nefungovali 40zilovy, ( 70CM ) ktere jsem nahradil 80zilovym (50CM) stinenym kabelem. Vse fungovalo az do druheho dne kdy se "neco stalo" s raidem a system nenabelh ze ma vadny superblock. System jsem obnovil pomoci e2fsck a zalozniho superblocku + obnoveni raidu kdy slave disk mel odlisne data nez master. Dalsi skoro idneticky problem nastal pri vypadku proudu kdy se raid znovu poskodil ( klekla nam UPS ). Minuly tyden zniceho nic pri osazovani masina zahlasila chybu sekundarniho raid disku a kopla ho pryc. Dnes jsem se k tomu dostal ze smazu sekundarni disk a necham obnovit raid tak mi to cele kleklo a vysledek je ze na primarnim disku neni nic a sekundarni se nacte jen kdy se mu zachce pri restartu. ( po pripojeni sekundarniho disku do druheho pc kleknul uplne )

Ma otazka tedy zni: Muze mit cca 12 roku stary linux vliv na SSD disky kdy jeden odejde uplne a druhy ma podle hdd regeneratoru 7 delay sector a chova se divne ze pri restartu ho bios nenajde ? ( po vypnuti se disk zobrazi )

Dekuji za odpoved,
Karel Snajdarek

PS: Omlouvam se za kostrbaty popis problemu :-)

dustin

Re:SSD ATA disk na Fedore 3
« Odpověď #1 kdy: 01. 02. 2016, 19:05:48 »
A nemůžete tam dát opět plotnové IDE disky?

Lol Phirae

« Odpověď #2 kdy: 01. 02. 2016, 19:16:48 »
hdd regeneratoru

Kristova noho. Pán bude asi příznivcem černé magie a snake oil. Jinak osazovat na jakýsi prehistorický průmyslový bůhvícovo SSD, to je tedy taky nápad na nobelovku. Co tu jako čekáte za radu???  ::) ::) ::) :o :o :o

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 01. 02. 2016, 21:54:33 »
Jinak osazovat na jakýsi prehistorický průmyslový bůhvícovo SSD, to je tedy taky nápad na nobelovku. Co tu jako čekáte za radu???  ::) ::) ::) :o :o :o

Ma to ATA rozhrani, tak to ma fungovat. Pokud ne, at si to dodavatel zasune a pekne hluboko.

Jinak kdyz to blblo s dlouhymi kabely, tak bych zauvazoval o zkraceni kabelu, pokud se to na tech osmdesatizilovych da na kolene zvladnout. Na tech starych to slo v pohode, ale ty nove jsem nikdy zkracovat nezkousel.

« Odpověď #4 kdy: 02. 02. 2016, 06:06:43 »
A nemůžete tam dát opět plotnové IDE disky?

Zdravim, plotnove disky uz se nedaji sehnat a kdyz jo tak to vypada na pochybny obchod proto jsme obratili na dodavatele / vyrobce masiny. ( pro zajimavost za jeden disk si uctovali 250eur )

hdd regeneratoru

Kristova noho. Pán bude asi příznivcem černé magie a snake oil. Jinak osazovat na jakýsi prehistorický průmyslový bůhvícovo SSD, to je tedy taky nápad na nobelovku. Co tu jako čekáte za radu???  ::) ::) ::) :o :o :o

Masina neni az tak stara, mame ji na firme cca 5 let. Jen ten prumyslovy PC co je v ni.
SSD disk dodala primo MYDATA jako primou nahradu plotnovych disku. Hned ze startu to nefungovalo kvuli kabelum a chteli nam vymenit PC za cca 4500euro. Ocekaval jsem radu jestli se nekdo nesetkal s ssd disky na "starsim" systemu a jak mu to fungovalo/nefungovalo.

Jinak osazovat na jakýsi prehistorický průmyslový bůhvícovo SSD, to je tedy taky nápad na nobelovku. Co tu jako čekáte za radu???  ::) ::) ::) :o :o :o

Ma to ATA rozhrani, tak to ma fungovat. Pokud ne, at si to dodavatel zasune a pekne hluboko.

Jinak kdyz to blblo s dlouhymi kabely, tak bych zauvazoval o zkraceni kabelu, pokud se to na tech osmdesatizilovych da na kolene zvladnout. Na tech starych to slo v pohode, ale ty nove jsem nikdy zkracovat nezkousel.

Dekuji za odpoved. Sef uz se stara at nam to vymeni. Na kabely budeme aplikovat vyse zminenou cernou magii a snake oil bo potrebujeme 70CM dlouhy kabel at zavreme case od PC. Chceme koupit 90CM 80ti zilovy stineny kabel a zkratit ho na 70Cm.

Dekuji Vsem za odpoved.
Karel Snajdarek

dustin

« Odpověď #5 kdy: 02. 02. 2016, 06:23:26 »
IDE disky vidím normálně v nabídkách na netu za litr http://pevne-disky.heureka.cz/seagate-barracuda-7200_10-160gb-3_5-7200rpm-pata-st3160215a/ záruka 24 měsíců, to je nové.

Medo

« Odpověď #6 kdy: 02. 02. 2016, 09:56:21 »
Tazatel mal na mysli mozno 2.5" platnove hdd, s ktorymi je uz naozaj problem ich zohnat ... (ak nepocitame ebay a spol).

Lol Phirae

« Odpověď #7 kdy: 02. 02. 2016, 10:03:44 »
Tazatel mal na mysli mozno 2.5" platnove hdd, s ktorymi je uz naozaj problem ich zohnat ...

Tazatel má nějaký specializovaný bazmek, o kterém všichni víme kulové (osazovací mašina je fakt super popis #facepalm), ale myslí si, že je geniální myšlenka to jít sem řešit. Chjo...  ::)

Lol Phirae

« Odpověď #8 kdy: 02. 02. 2016, 10:13:33 »
Chceme koupit 90CM 80ti zilovy stineny kabel a zkratit ho na 70Cm.

A už jste to někdy dělali? Já jen že, abyste snad těch kabelů koupili radši víc... a to testování na ostrých datech bude taky dost vošajslich.  ::)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 02. 02. 2016, 10:23:07 »
Chceme koupit 90CM 80ti zilovy stineny kabel a zkratit ho na 70Cm.

A už jste to někdy dělali? Já jen že, abyste snad těch kabelů koupili radši víc... a to testování na ostrých datech bude taky dost vošajslich.  ::)

Zkratit 40ti zilove kabely bylo jednoduche. Stacil na to maly sroubovak na rozloupnuti pacicek konektoru a sverak na jeho namacknuti do nove pozice. Predpokladam, ze u 80ti zilovych kabelu to vyjde nastejno, akorat bude clovek muset dat vic pozor. Tak bych z toho nedelal hned stavbu Cheopsovy pyramidy.

dustin

« Odpověď #10 kdy: 02. 02. 2016, 10:52:44 »
Tazatel mal na mysli mozno 2.5" platnove hdd, s ktorymi je uz naozaj problem ich zohnat ... (ak nepocitame ebay a spol).

Je fakt, že jsem je nesháněl, ale neřekl bych, že nejsou běžně dostupné http://pevne-disky.heureka.cz/f:7629:10171;3054:2888;1662:8316/

Chápu, že se nejdříve obrátili na dodavatele mašiny. Ale druhý den by už byl standardní plotnový disk na stole, tedy spíš v té mašině.

flack

« Odpověď #11 kdy: 02. 02. 2016, 11:48:11 »
toje mi teda upgrade z 2x80GB na 2x 64GB-SSD za 500eur slusne.
 Nie jeden by to mozno riesil upgradom celeho toho PC a mozno aj spotreba energie by klesla. Ale je fakt ze tu nikto nic nevie o tom co za stroj to je. Ocividne vykon nehra rolu. Ale novsi HW by sa aspon rychlejsie zalohoval. BTW co urobite ak vam klakne cely ten stroj? budete kupovat ATA radice do PCI zbernic?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 02. 02. 2016, 13:31:05 »
BTW co urobite ak vam klakne cely ten stroj? budete kupovat ATA radice do PCI zbernic?

Tak jestli vam jde o vydolovani dat z disku, tak na to by ve slusne firme meli mit USB-IDE prevodnik. Na ebay bratru za nejakych 10€. A dnes se delaji i takove, co maji zaroven SATA.