Nový Root již dnes?

koroptev

Re:Nový Root již dnes?
« Odpověď #1110 kdy: 12. 05. 2016, 11:39:15 »
co to je za retardfest?

Asi tu bude rozdil v nazorech, koho se to tyka ;)

Tohle už tu taky bylo vysvětlováno. Vychází to z typografických doporučení týkajících se délky řádků – řádky nad 80 znaků se špatně čtou.

vem si libovolnou knizku tistenou nejakou jedno jestli a4 nebo a5 a vizualne porovnej s tim skrinsotem, co jsem pastoval; prijde ti to normalni?

kratke radky (mereno poctem znaku) -> moc hybani ocima
dlouhe radky (mereno poctem znaku) -> je tezke skocit na dalsi radek

Jinak pokud se podivas, tak vetsina cteni pro dospele, pokud jde primarne o text a ne trebas o obrazky, byva na necem kolem A5 spis nez kolem A4 a miva skutecne neco pres 70 znaku na radek (pokud to neni radek s textem "iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii"). A kupodivu skoro to same u "A4", kde vetsinou mas (dluzno rict i protoze to nebyva casto pro dospele) zase o neco vetsi pismo...

jo, prosimte, vsechno, co rikas, je urcite pravda; mohl by ses podivat na ten skrinsot? jsou tam dva obrazky, tak mozna hlavne ten druhej..

a pak se jdi stydet za trnkovej ker..

« Odpověď #1111 kdy: 12. 05. 2016, 11:51:29 »
hele a kdyz by ti delnici v koupelne vyrobili odtokovej kanal v podobe sopky…

Jenže to je právě ten omyl. Já tu nejsem majitel ani objednavatel. To není můj server. Já jsem tu jen najatý za to, abych tu dělal obsah. Takže nemám právo přijít někam, třísknout do stolu a říct, že teď to bude po mém.

Ad screenshot: ten panel na straně je tam proto, že do něj jsou odsunuté reklamy. To bylo přání čtenářů, aby reklamy nebyly v hlavním toku. Léta jsem dostával odpovědi, že to nejde (a tlumočil je tady) a teď se to povedlo. Že si je blokuješ a pak máš ten pruh prázdný, není argument. Protože to si způsobuješ sám.

koroptev

« Odpověď #1112 kdy: 12. 05. 2016, 11:53:23 »
a kdyztak se, prosimte, vubec nestyd vyjadrit k tomu konkretnu, co tu probirame, jo, diky
ty obecny kecy odpusteno, jako bys nic nerek..

co to je za retardfest?

Asi tu bude rozdil v nazorech, koho se to tyka ;)

Tohle už tu taky bylo vysvětlováno. Vychází to z typografických doporučení týkajících se délky řádků – řádky nad 80 znaků se špatně čtou.

vem si libovolnou knizku tistenou nejakou jedno jestli a4 nebo a5 a vizualne porovnej s tim skrinsotem, co jsem pastoval; prijde ti to normalni?

kratke radky (mereno poctem znaku) -> moc hybani ocima
dlouhe radky (mereno poctem znaku) -> je tezke skocit na dalsi radek

Jinak pokud se podivas, tak vetsina cteni pro dospele, pokud jde primarne o text a ne trebas o obrazky, byva na necem kolem A5 spis nez kolem A4 a miva skutecne neco pres 70 znaku na radek (pokud to neni radek s textem "iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii"). A kupodivu skoro to same u "A4", kde vetsinou mas (dluzno rict i protoze to nebyva casto pro dospele) zase o neco vetsi pismo...

koroptev

« Odpověď #1113 kdy: 12. 05. 2016, 11:57:41 »
hele, moznas to nepochopil, problem neni v tom, ze tam je prazdny misto (popr. zaplneny reklamou u lidi, co to vidi "spravne" - cili platici to vidi nespravne?), jo, prazdny misto treba tady vedle displeje u me na polici mi apriori nevadi, vubec
problem je v tom, ze jadro toho, kvuli cemu sem nekdo prijde (ja tedy urcite) je naprcly na 580 pixelech a zobrazeny poctem pismen pro retardy, ackoli je k dispozici mista skoro 2x tolik

hele a kdyz by ti delnici v koupelne vyrobili odtokovej kanal v podobe sopky…

Jenže to je právě ten omyl. Já tu nejsem majitel ani objednavatel. To není můj server. Já jsem tu jen najatý za to, abych tu dělal obsah. Takže nemám právo přijít někam, třísknout do stolu a říct, že teď to bude po mém.

Ad screenshot: ten panel na straně je tam proto, že do něj jsou odsunuté reklamy. To bylo přání čtenářů, aby reklamy nebyly v hlavním toku. Léta jsem dostával odpovědi, že to nejde (a tlumočil je tady) a teď se to povedlo. Že si je blokuješ a pak máš ten pruh prázdný, není argument. Protože to si způsobuješ sám.

« Odpověď #1114 kdy: 12. 05. 2016, 12:03:20 »
Co se teď čeká, že napíšu? Nějak jsem se ztratil.

koroptev

« Odpověď #1115 kdy: 12. 05. 2016, 12:07:19 »
ze ti ten clanek na tom skrinsotu prijde zobrazenej ok
nebo ze ti neprijde zobrazenej ok
nebo ze je ti to jedno
nebo ze ti to neni jedno
nebo ze je to stejne jedno, ze cokoli tu reknes, je jen kvuli tomu, aby se mluvilo, protoze s tim nemuzes a nebudes nic delat?
nevim, zkousim

Co se teď čeká, že napíšu? Nějak jsem se ztratil.

« Odpověď #1116 kdy: 12. 05. 2016, 12:14:32 »
Je to jedno, nemám na to přímý vliv. Je to dáno zadáním, které se řešilo rok, protože je tam spousta protichůdných požadavků – musí tam být reklama, musí to být responzivní, musí tam být to a ono a podobně. Kdyby si ten web dělala redakce jen pro sebe, tak by vypadal jinak. Tohle je výsledek kompromisu mezi redakci, obchodem, marketingem, vedením firmy a čtenáři – na základě požadavků se to už hodně překopalo (porovnej s webem 120na80.cz – tohle je původní šablona z Roota).

Nevím co víc mám napsat. Hlavně tahle debata se táhne půl roku a už vůbec nikam nevede.

koroptev

« Odpověď #1117 kdy: 12. 05. 2016, 12:24:09 »
nectu to tu pravidelne; holt jsem byl odsouzen k tomu, abych to, ze se s timhle stavem nebude nic delat a ze je povazovan za spravny, zjistil the hard way

PS:
vazne jsem si myslel, ze ta zebrota a brekot ohledne reklamy vyplyva z toho, ze se parta nekolika malo nadsencu sklada na naklady, ktere tenhle web s sebou nese; opet to vypada, ze to je jen soucast nejakeho firemniho strategickeho zameru, kterak zvysit buzz/PR

Je to jedno, nemám na to přímý vliv. Je to dáno zadáním, které se řešilo rok, protože je tam spousta protichůdných požadavků – musí tam být reklama, musí to být responzivní, musí tam být to a ono a podobně. Kdyby si ten web dělala redakce jen pro sebe, tak by vypadal jinak. Tohle je výsledek kompromisu mezi redakci, obchodem, marketingem, vedením firmy a čtenáři – na základě požadavků se to už hodně překopalo (porovnej s webem 120na80.cz – tohle je původní šablona z Roota).

Nevím co víc mám napsat. Hlavně tahle debata se táhne půl roku a už vůbec nikam nevede.

« Odpověď #1118 kdy: 12. 05. 2016, 12:30:11 »
Ne, realita je taková, že je čím dál větší problém to uživit. Není to žádný klam, situace na reklamním trhu je čím dál horší – jsou o tom celé konference. Většina běžných médií má panickou hrůzu z toho, že jim bude blokovat reklamu 10 % čtenářů. My máme 40 % a to naši situaci ještě výrazně zhoršuje.

Vysvětlím to tak: já vedu redakci, která píše články pro linuxáky. To je to, co nás zajímá, proto to děláme. Ale potřebujeme peníze na výplaty, běh serveru a podobně. Ty zajišťuje firma, která tohle celé vlastní. A není to žádná tajemná zahraniční firma plná manažerů, kteří cucají peníze – všichni ve vedení jsou novináři, často ještě pořád aktivní. Čili to platí, že je to parta lidí, kteří dělají obsah. Žádní „muži v černém“ nad tím neexistují.

koroptev

« Odpověď #1119 kdy: 12. 05. 2016, 12:44:02 »
no to je fajn proklamace, ale pokud mi v reakci reknes, ze "ten pruh tam musi bejt kvuli reklamam, vyplyva to z debat s marketingovym" a tudiz se bude gro tohohle webu tisnit na 580 pixelech v rohu jak u retardu, zatimco vic jak tretinu obrazovky mi ma zakrejvat reklama, tak to na my strane vypada, ze cil shora zni "vydelat na tom za kazdou cenu" a ne "prijit na to, jak to uzivit"

vymytit

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #1120 kdy: 12. 05. 2016, 12:46:00 »
Vetsina tech problemu me prijde usmevna, kdyby stranky delali amateri.

Jak tu bylo jiz receno, pokud by byl boostrap pouzit spravne, tak je to otazka zmeny jedne tridy (pro neznale nahrazeni nekolika znaku) a mame tu full-width layout (nezkousel jsem to, ale videl jsem na dost mistech velikost natvrdo v px, takze to "dobre" udelane asi neni).

Cpat reklamu za kazdou cenu vedle obsahu, pokud je stranka prilis uzka (zobrazeno na mobilu), nedava zadny smysl. To, ze je stranka responzivni znamena, ze se muze preskladat podle sirky, klidne do jednoho pruhu. Pokud to myslite s neotravovanim reklamami vazne, tak ji muzete presunou dolu pod obsah. Ale pro boha at ten obsah ma plnou sirku, kdyz uz je tam tak malo mista.

Podobne lze resit velikost pisma - mate tam menu, proc tam nepridate i stelovatko velikosti pisma? Opet - pokud je to nakodene spravne (tj. zadne absolutni velikosti pisma), tak je to otazka na ctvrt hodinu.

Podle me je zcela jasne, jak by se mely predelat reklamy - nechat asynchrone, at to odsipa, a jit do reklamniho systemu, kde vite dopredu velikost reklam a pripadna prazdna mista po nacteni stranky zaplnit svymi "reklamami" (muzou to byt i upoutavky na jine clanky, nemusi jit nutne o placene produkty) nebo napr. radami (podobne jak mivate ve hrach "quick tips" na okraji obrazovky).

Je to smutne, ze pan Krcmar musi cist nase narky a pritom s tim asi nemuze nic delat. Doufam, ze alespon tem kravatam odstrihnutych od reality IT webu podavate pravidelna hlaseni, kdyz uz tu ziskavate zadarmo podrobnou analyzu a casto i primo kod s opravami chyb, ktere se v prve rade nikdy nemely dostat do produkce.

PS: Odskakovani na mobilu je pro me, stejne jako pro Hawrana a asi i dalsi, "deal-breaker" => na mobilu se na roota proste divat uz nebudu.

« Odpověď #1121 kdy: 12. 05. 2016, 13:48:12 »
Ale ono se toho opravdu hodně udělalo, i když někteří škarohlídové tvrdí, že ne. Všechny bugy se řešily nebo řeší, i když to nejde tak rychle, jak bych rád (a vy taky). Principiální věci, jako schování reklamy, se ale samozřejmě řešit takhle nedají. Když nebude reklama vidět, tak nebude fungovat a my jsme bez peněz.

Teď jsou třeba nahlášené věci kolem názorů pod články, bude se předělávat spodek článku (vstup do diskuse je neviditelný), opravují se věci k HTTPS, opravuje se přihlášení s OAuth a další. Těch drobností je celá hromada, jen nejsou tolik vidět. Ale doporučuji skutečně chvíli chodit po 120na80.cz a srovnávat. I když ten web už taky není původní a řada změn se na něj taky už aplikovala. Ale je to ukázka toho, kolik se toho změnilo na žádost čtenářů – bylo z toho 200 úkolů.

j

« Odpověď #1122 kdy: 12. 05. 2016, 14:13:46 »

Tak jednoduché to opravdu není. Ony totiž ty reklamy mají různé rozměry. Takže nejen že nevíme, jestli tam zrovna při načtení té konkrétní stránky bude, ale pokud ano, tak neznáme její výšku. Čili na to se nedá předem připravit – jedině tam opravdu udělat šest obrovských děr s nějakou výplní – pro jistotu. Tohle nedává smysl.
Takze kdyz tam nekdo flakne neco, co bude pres celou obrazovku tak tu budou akorat vymluvy, ze to vy nic, vy za to nemuzete ... zajimavy, ja kdyz neco nekomu prodava/pronajimam, tak to ma zcela jasny pravidla.

...
Úžasné.
Když uvážím, že na ten starší web jsem chodil v pohodě s mnohem větší plečkou.
Ta stara, skutecne mobilni verze, aspon realne fungovala - prakticky na cemkoli. A nestahovala MB sracek.

... ze tohle je soucast nejakyho podnikatelskyho zameru nejakejch diletantu, ...
To si ale myslis zcela spravne ...

Tohle už tu taky bylo vysvětlováno. Vychází to z typografických doporučení týkajících se délky řádků – řádky nad 80 znaků se špatně čtou. (Předem říkám, že já jsem to ani nevymyslel, ani neimplementoval.)
Ehm ... dojdi si pro brejle, tak 10 dioprii to mozna spravi (spis ne) ....  nebo mas pocit, ze tohle je 80 znaku? http://imgur.com/a/87K7S Nemluve o tom, ze 16:10 na vejsku prakticky idealne odpovida A4 A tudiz by text mel byt pres celou sirku, velikost necht si nastavi kazdej dle svyho gusta. To je totiz web - ze browser urcuje, jak to bude vypadat, a ne nejakej patlal.

Pokud dobre vidim, tak ty tu ses predevsim ten, kdo si chce zachovat obzivu, a tim, ze nasirate lidi cim dal vic to urcite pude velmi dobre.

no to je fajn proklamace, ale pokud mi v reakci reknes, ze "ten pruh tam musi bejt kvuli reklamam, vyplyva to z debat s marketingovym" a tudiz se bude gro tohohle webu tisnit na 580 pixelech v rohu jak u retardu, zatimco vic jak tretinu obrazovky mi ma zakrejvat reklama, tak to na my strane vypada, ze cil shora zni "vydelat na tom za kazdou cenu" a ne "prijit na to, jak to uzivit"

vymytit
To nema cenu ... za tu dobu co se tu cilis sis moh uz vklidu napsat vlastni stylopis a zobrazi se ti jen presne to, co videt chces. Jako bonus ti to tak nejak od prirody terminuje reklamu. A spokojenost pak bude zcela jiste oboustrana - maji o co si rikaj.

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #1123 kdy: 12. 05. 2016, 14:26:04 »
Není pravda, že jsem tu na tohle neodpovídal. Už několikrát jsem to tu ve fóru vysvětloval. Zároveň to není novinka, která přišla s responzivním vzhledem.

Potíž je, že si při načítání reklamy musíme vybrat, jak to uděláme:

• Načte se to synchronně – to nechcete, protože se sice stránka objeví krásně hotová i s reklamou, ale zdržuje to načítání a když vypadne reklamní systém, tak se nenačte vůbec. Tohle tu před několika lety bylo a bylo to peklo.
  • Načte se to asynchronně – to řeší čekání na reklamní systém i jeho případný výpadek. Přináší to ale nový problém v souvislosti s tím, že se reklama načte už do vyrenderované stránky.

To má zase dva možné přístupy:

• Necháte na reklamu ve stránce volné místo – to má ale za následek, že bude mít web v sobě díry i když tam ty reklamy nebudou. Na titulní straně je teď tuším šest reklamních pozic (míň než před výměnou vzhledu) a nejsou zdaleka obsazené pořád všechny.
  • Nenecháte na ně místo a ony si ho vytvoří tím, že se tam objeví – to je současný stav. Ten má zase nevýhodu v tom, že stránka po načtení poskočí.

Žádná z těch variant není ideální, ale tohle je nejmenší zlo. Nechcete mít na webu 500px vysoké díry jen proto, že by se tam možná mohlo něco nahrát dodatečně. Jiné řešení to nemá, my nevíme, které reklamy tam ten systém umístí a nemáme to jak zjistit předem. Tak to funguje.

Víte Petře (teď budu mít lehce rýpavou, protože chci aby to náležitě upozornilo) skoro mi až ukápla slza jaké to máte vy chudinky těžké ;-). Skoro bych vám to i věřil, kdybych o tom nic nevěděl a nezabýval se těmihle věcmi. Bohužel ale vím, že jinde to jde, takže je to od vás jen výmluva, popř. něčí neschopnost. Omlouvám se...

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #1124 kdy: 12. 05. 2016, 14:31:32 »
Tohle už tu taky bylo vysvětlováno. Vychází to z typografických doporučení týkajících se délky řádků – řádky nad 80 znaků se špatně čtou. (Předem říkám, že já jsem to ani nevymyslel, ani neimplementoval.)

A mohli bychom tedy dostat nějaké relevatní odborné zdroje na ta typografická doporučení, jak už bylo žádáno a z vaší strany ignorováno?