Práce s vrstvami v GIMP

Martin

Práce s vrstvami v GIMP
« kdy: 25. 01. 2016, 17:05:40 »
Omlouvám se všem "znalým" zde na diskuzi, ale začínám být poněkud zoufalý a dost naštvaný. Definitivně jsem přešel z widlí na Linux, což je super, ale abych přechod "dokonal", přešel jsem i z Corelu na GIMP... Na GIMP jsem slyšel samou chválu a teď po dvou dnech mám chuť jej vymazat ze systému.

1. To, že např. obdélník se kreslí přes výběr jsem pochopil. Nepříjemné, nesmyslné, ale budiž.
2. Nakreslím tedy obdélník, vybarvím jej a jakmile z něj kliknu myší pryč a jdu jinam, slučí se mi s pozadím - i ve vrstvách a nejsem schopen jej vybrat, posunout, změnit... Jak na to?
3. To samé se děje při vložení obrázku ze schránky, nejprve se tváří jako klasický objekt, zařadí se do vrstev jako "plovoucí výběr" a jak ho odkliknete, tak už se k němu nevrátíte, nejde na něj znovu kliknout, ve vrstvách je také sloučen s pozadím..

V dokumentaci jsem samozřejmě hledal, na Googlo také,. nic. Co dělám špatně? Jak mám kreslit např. GUI web aplikace s xy prvky...? Všem díky za odpovědi.
« Poslední změna: 25. 01. 2016, 22:29:11 od Petr Krčmář »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:GIMP v LM17.3 - pomůže někdo?
« Odpověď #1 kdy: 25. 01. 2016, 17:20:23 »
Vy mate na mysli asi Corel Draw a to je vektorovy editor, zatimco GIMP je editor bitmap, coz je neco jineho. Asi hledate neco jineho, mozna Inkscape nebo tu vec, co je pribalena k Libreoffice, tusim se to jmenuje Draw. Mozna jsou dalsi a pri trose stesti sem nekdo hodi jmeno a kde to roste, pokud to neni v repu.

Jinak byste mohl zkusit widlacky Corel Draw nainstalovat na Linux pres Wine. Myslim, ze by se zrovna na potvoru mohlo jednat o aplikaci, ktera v tom bude fungovat. V nejhorsim byste se musel podivat po nejake starsi verzi, coz by treba nemuselo byt na prekazku, protoze nove verze software stejne obvykle prinaseji prd noveho, akorat jsou vzdycky 2x tak velke.

Martin

« Odpověď #2 kdy: 25. 01. 2016, 17:26:13 »
Ale no táák.. :) Výběry objektů a vrstev přeci nemají nic společného s vektorem.. V Corelu jsem s vektory také občas pracoval, ale především jsem pracoval v ryze bitmapovém editoru CorelPhotoPaint.
Přeci není možné, aby v GIMPu nešlo posouvat, měnit a upravovat jednotlivé vrstvy - např. vytvoříte graficky zpracovanou webovou stránku,
kde bude menu, bude tam lišta s novinkami, bude tam obsahová část.. To vše se bude skládat z obdélníků, čtverců, kružnic.. Toto vše si představuji jako vrstvy, které mohu měnit, kreslit do nich apod.
Nebo je GIMP pouze na úpravu fotografií??

« Odpověď #3 kdy: 25. 01. 2016, 17:58:55 »
Chápu. Sám jsem měl tendenci vraždit, když jsem s tím zápasil.

Takže:
1. Kliknete pravým tlačítkem na vrstvu "Plovoucí výběr" na kartě "Vrstvy"
2. Zvolíte "Do nové vrstvy". Z neznámého důvodu Gimp nechápe, že by mohl vložený objekt jako novou vrstvu vložit sám automaticky.
3. Užíváte si všech výhod objektu v nové vrstvě, např. můžete regulovat její průhlednost, způsob překrývání s ostatními vrstvami apod.

Tato nedomyšlenost mě stála asi 5 let života.

P.S: Pro moderátory fór: Zvažte, jestli nemazat nadávky "zkušených" tázajícím se. Pod každým dotazem se musím prohrabávat tunami vzkazů různých "machrů", jak je hrozné se ptát na takovou zbytečnost / maličkost / jednoduchou věc atd.

« Odpověď #4 kdy: 25. 01. 2016, 18:04:16 »
Tak si ten obdelnik, pripadne jakykoli objekt, se kterym chces nasledne hybat, dej do samostatne vrstvy (vrstvu musis vytvorit pred vytvorenim objektu, nebo tak jak pise mattoniuzneni). Pak s nim muzes delat cokoli - jenom doporucuju, obcas se hodi prepnout si v levym panelu s toolem pro posun na pohyb s aktivni vrstvou misto podle nakliknuti.

Kresleni pres vyber mi taky prvni moment prislo jako divnej koncept, ale clovek si muze tu vybranou plochu vsemozne upravit, odcitat z ni atd, a az pak vyplnit, coz dokaze byt uzitecny.

nobody

« Odpověď #5 kdy: 25. 01. 2016, 20:28:59 »
Kdyz vlozis objekt, v seznamu vrstev staci tuknout na + (nebo zkratka: shift+ctrl+n), nebo muzes primo vlozit uz jako vrstvu: Upravit/VlozitJako/NovaVrstva...

taky muzes zkusit Krita, zalezi na uzivateli a jeho use case co mu vice sedne...

Karel

Re:Práce s vrstvami v GIMP
« Odpověď #6 kdy: 26. 01. 2016, 19:01:33 »
To Martin: Držím palce. Před deseti roky jsem přešel z Windows+CorelPhotopaint na linux. Ve volném čase jsem se pokoušel zlomit Gimp, ale přiznám, že jsem to nedal. Naštěstí mi zůstaly i Windows a podařilo se mi přesvědčit šéfa, že ten Corel zase tolik nestojí. I když v Gimpu něco vytvořit dokážu, produktivitu v Corelu mám mnohonásobně vyšší. Myslím si, že návyky z Corelu učení Gympu velmi znesnadňují. Nejhorší byl ten pocit beznaděje, kdy ani po několika hodinách bádání a surfování jsem nemohl přijít na nějakou jednoduchou věc - v Corelu na dvě kliknutí.

« Odpověď #7 kdy: 26. 01. 2016, 21:07:42 »
Na tento způsob práce se mi Gimp moc neosvědčil. Doporučuju podívat se (v tomto pořadí) na Inkscape (vektory) případně Scribus (dtp včetně vektorů). Oba programy mají své limity, ale dá se s tím žít. PS: Návrhy webů dělám v Inkscape. Jsou i jiné varianty, které ale moc neznám.

Fantomas

« Odpověď #8 kdy: 26. 01. 2016, 21:51:46 »
Chybi ti zakladni dovednosti gimpu, zavenuj tomu cas a budes v pohode. Pokud neco vkladas nebo kreslis, vzdy do aktualni vrstvy, pokud mas vrstvu jednu, tak se nediv, ze ti to smicha s pozadim. Staci prvne zalozit novou vrstvu a do kreslit. Kdyz mas vytvorenych hodne vrstev, pres paste vlozis cokoliv zase do aktualni vrstvy. V tomhle prekazku teda nevidim.

Lol Phirae

« Odpověď #9 kdy: 26. 01. 2016, 22:58:55 »
To se divím, že ještě nepadla žádná rada od největšího odborníka na Gimp  ;D ;D ;D

Ivan

« Odpověď #10 kdy: 27. 01. 2016, 12:07:58 »
Nevim jestli je to primo odpoved na tvoji otazku. Gimp je(byl) "idelogicky cisty" bitmapovy editor. Tzn. pracuje na urovni bitmap a pojem cara nebo ctverec vubec nezna. Jakmile jednou kliknes na "ok" tak "ctverec" anebo "cara" zmizi a stanou se jen mnozinou bodu.
Takze uz nemuzes snadno zmenit parametry toho ctverce, protoze uz zadny neexistuje. Z toho plyne vetsina nedorozumeni, ktera maji uzivatele, kteru prichazeji z jinych editoru (treba z PS).

Pred nedavnem tady byla na rootu zpravicka, ze nova experimentalni verze Gimpu uz tohle mela resit - alespon podle toho jak jsem chapal tu zpravu (https://www.root.cz/zpravicky/prelomove-vydani-gimpu-gegl-operace-jsou-tu/)
misto toho aby v pameti drzel gimp seznam vrstev s bitmapami, tak ma strom operaci, ktere se provadely nad "objekty" (i vektorovymi) a kdyz pak kliknes na nejaky ctverec a roztahnes ho, tak se cely ten strom prepocita, a vykresli se novy vysledek.

kk

« Odpověď #11 kdy: 27. 01. 2016, 13:08:23 »
2: pokud udelas ctverec v nove vrstve tak se ti sam od sebe do vrstvy pozadi nepresune.
3: pokud vlozis neco ze schranky, obevi se to jako plovouci vyber. pomoci kotvy to das do aktualni vrstvy, nebo tlacitkem vytvorit novou vrstvu to das do nove vrstvy

doporucuji procist dokumentaci, nebo si sjet par tutorialu. na netu je jich mrte.

« Odpověď #12 kdy: 27. 01. 2016, 20:09:59 »
Problém je v tom přechodu z jednoho prográmku na druhý. Když jeden automaticky vytváří novou vrstvu (logicky a pohodlně) a druhý je tvrdohlavě slučuje se starou vrstvou, aniž by bylo jasné proč, je to nečekaný krok zpět.

Jinak na práci s objekty typu "obdélník" a vektorovou grafiku je skutečně Inkscape.