Raspberry Pi vs. Arduino

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Raspberry Pi vs. Arduino
« Odpověď #30 kdy: 26. 01. 2016, 15:11:23 »
@JardaP: No tak já měl třeba před pár měsíci rozdělanou pračku Samsung a tam je taky jen malá deska s kontrolérem. Ten se kromě termostatu stará o LCD, program, atd... Takže i u ní bych věřil větší spolehlivosti, než těm starým, kde se mechanický programátor poměrně brzy vyběhal.

A ze jste ji tedy rozebiral, kdyz je tak uzasne spolehliva? Jinak u tech programatoru zalezi na tom, ktere prase je vyrobilo a kde jak usetrilo. Nenechte se mylit, dobre udelany mechanicky programator s klidem tricet let vydrzi. Tolik vam dneska na pracce nevydrzi ani loziska. Ty jsou tak na pet let, kdyz mate kliku a pak se musi treba vymenit i s bubnem, protoze nejaky kreten vymyslel uzasne originalni konstrukci. Takze si radsi koupite novou pracku. My meli pracku Zanker, bylo ji tak aspon 30 let, nez vyhorel motor, protoze odesel MP kondenzator. Jinak by snad jela jeste ted, ac uz tehdy byla cela rezava. Ale to byla Zankerka kdyz to jeste meli Nemci. Pak se toho chopili Italove a nechtel bych to ani zadarmo.

Jinak v tehlech novych kramech vam sice treba neodejde programator, ale treba posrany termistor, ktery meri teplotu vzduchu v susicce. Jo, to je posusnanicko, kdyz to hledate a jedina dokumentace jsou diskuse kutilu na Internetu!

Citace
... a když to není zmetek už z výroby, ještě jsem za ten rok žádné neměnil a to jedou 24/7. Takže spolehlivostí, i pořizovací cenou se to rovná běžnému vypínači od ABB.

Tady zalezi a tom, cemu rikate spolehlivost. Pro me jsou spllehlive veci, ktere treba za Prvni republiky zapli a pak na ne zapomneli a kdyz se v osmdesatych letech na tom padackovem regulatoru topeni konecne neco podelalo, tak nemohli najit, kde je a museli ho vysledovat podle kabelu v zazdenem vyklenku. Ten vas SoC nevydrzi ani pulku a to uz proto, ze je dnes pajen bezolovnatou pajkou.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #31 kdy: 26. 01. 2016, 15:38:58 »
... Ten vas SoC nevydrzi ani pulku a to uz proto, ze je dnes pajen bezolovnatou pajkou.

Máme doma indukční sporák. Po půl roce přijel technik od výrobce vyměnit řídící desku, protože nesvítil jeden segment LED displeje. Odhaduju původ problému v bezolovnatý pájce. No jo, když je ekonomičtější a ekologičtější vyhodit celou desku se všema součástkama, místo používání olovnatý pájky...

Já do toho až tak nevidím, ale trochu mi to připadá jako elektroauta. Ano, ve městě z nich žádnej smrad nejde, ale vysvětlete to lidem, který žijou v severních Čechách... Elektrika neroste na stromech... O likvidaci baterií nemluvim.

i-PRESS

• 100
  • NodeJS, Python, Perl, Lua, PHP
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 26. 01. 2016, 15:43:16 »
A ze jste ji tedy rozebiral, kdyz je tak uzasne spolehliva?
Citace
Není v tom žádná záhada, měnil jsem přívodní kabel, který jsem poškodil při přemisťování.

Tady zalezi a tom, cemu rikate spolehlivost. Pro me jsou spllehlive veci, ktere treba za Prvni republiky zapli...

Já se s Vámi nijak nepřu, ono určitě hodně záleží i na osobních zkušenostech a netvrdím, že se dnes nedělaj zmetky a že se výrobci maximálně snaží o 2 generační spolehlivost, ale upřímně, měli by?

Já ve svém příspěvku schválně zmínil morální životnost toho zařízení a to je podle mne to, o co tu jde především... Budu mít zájem o teplotní senzor na 5GHz WiFi, kterou třeba za 5 let mít nebudu a pojedu v jiném pásmu? Chtěl bych používat 10 let starý mobil? Nebo 10 let starý notebook? Nechtěl... Tato zařízení beru jako spotřebák, za 2-3 roky budu chtít nový, tak nevím, proč bych měl investovat do toho, aby vydržel 15 let, kdy pro mne bude bezceným.. pro mě za mě, ať se za 3 roky třeba rozpadne na prach.

Obdobně jako moje morální životnost ale funguje i faktická stránka věci.

Oni by za jistou cenu výrobci i byli schopni vyrobit zařízení, co Vás přežije, ale zaplatil byste za něj? Sám jsem výrobce drobných elektro zařízení a věřte, že toto se vždy zvažuje.. Použiji komponenty 10x předimenzované a renomovaných značek, ale pultová cena bude taková, že se stane neprodejným, naopak když použiji komponenty pro odhadované využití + 100%, stane se z toho spotřebí zboží a i Vám se vyplatí si jej prostě koupit za 5 let nové.. Cena za 15 let (3x obměna) bude stále poloviční.

Takže abych to shrnul, já s Vámi souhlasím, že dnes ta zařízení nevydrží možná tolik co dříve, ale opravdu by o to byl takový masový zájem? Nekoupí si mladá rodina do nového bytu raději novou pračku, než tu po babičce? jasně, koupí si ji zase jen na pár let, ale zase za cenu, na kterou se jako v těch Vámi zmiňovaných dobách nemusí šetřit a koupí ji z výplaty jako jakékoliv jiné spotřební zboží..

i-PRESS

• 100
    • Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: 26. 01. 2016, 15:46:15 »
Pardon za formátování, ujela mi značka citace..

@redakce: Jako fakt by byl takový problém v 21 století nasadit možnost editace vlastního příspěvku?  :P

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #34 kdy: 26. 01. 2016, 15:58:11 »
@redakce: Jako fakt by byl takový problém v 21 století nasadit možnost editace vlastního příspěvku?  :P

Kdysi to tu bývalo, pak se to změnilo ve stávající stav (pravděpodobně z důvodu "Co jednou bylo řečeno, zůstává napořád") a občas vznikne dotaz podobný Tvému (viz tady). Nechci mluvit za redakci, ale troufám si tvrdit, že problém by to nebyl, ale nestane se tak.

i-PRESS

• 100
    • Zobrazit profil
« Odpověď #35 kdy: 26. 01. 2016, 16:03:37 »
No jo, když je ekonomičtější a ekologičtější vyhodit celou desku se všema součástkama...

Ekologičtější to samozřejmě nebude, i když při prodeji v EU se musí dodržovat ROHS, takže vyloženě škodlivému svinstvu se výrobci vyhýbají..

Pravděpodobně to ale bude ekonomičtější. Při trošku větším odběru jsou součástky za zanedbatelné ceny, za to ruční práce je jeden z největších nákladů. Já taky zařízení v rámci reklamace vyměňuji.. Nevyplatí se mi držet někde 2 lidi s mikropájkou v ruce, když mi mašina za hodinu vysype takových desek hromadu s cenou za jejich využití + součet materiálu.

Ono cena výrobku se nerovná součet cen komponent, to je 30%. Zbytek jsou certifikace, budování značky, distribuční sítě a zaměstnanci atd.. Takže náklady na opravu by převýšili cenu těch pár součástek.

Je to možná nemorální, ale stejně jako v příspěvku výše, je to otázka ceny.. Pokud bude tlak na to, vyhazovat co nejméně komponent a šetřit materiálem a budou si to zákazníci ochotni zaplatit, klidně budeme přemotávat i drátové rezistory. ;)

i-PRESS

• 100
    • Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: 26. 01. 2016, 16:08:40 »
Kdysi to tu bývalo, pak se to změnilo ve stávající stav (pravděpodobně z důvodu "Co jednou bylo řečeno, zůstává napořád") a občas vznikne dotaz podobný Tvému (viz tady). Nechci mluvit za redakci, ale troufám si tvrdit, že problém by to nebyl, ale nestane se tak.

Zábavné čtení, díky  ;D Tak pokud je lepší archivovat ty překlepy a bordel co jsem třeba omylem udělal já... Je mi to šumák :-)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: 26. 01. 2016, 17:02:48 »
Máme doma indukční sporák. Po půl roce přijel technik od výrobce vyměnit řídící desku

Sousedka koupila pracku nejake supermarketove znacky. Pak u ni byl tak aspon jednou tydne technik. Po zaruce to vyhodila a koupila pracku Ariston. Prvni navsteva technika se konala tak asi za tyden. Pak opet tak jednou za mesic. Po zaruce to vyhodila a koupila na inzerat starou pracku. Tekla, protoze se pri preprave svlekla hadice. To jsem ji za pul hodiny opravil a nasledne jela bez problemu radu let.

Já ve svém příspěvku schválně zmínil morální životnost toho zařízení a to je podle mne to, o co tu jde především... Budu mít zájem o teplotní senzor na 5GHz WiFi, kterou třeba za 5 let mít nebudu a pojedu v jiném pásmu? Chtěl bych používat 10 let starý mobil? Nebo 10 let starý notebook? Nechtěl... Tato zařízení beru jako spotřebák, za 2-3 roky budu chtít nový, tak nevím, proč bych měl investovat do toho, aby vydržel 15 let, kdy pro mne bude bezceným.. pro mě za mě, ať se za 3 roky třeba rozpadne na prach.

Mozna ne. Ale jak casto vas bavi stehovat pracku do pateho patra bez vytahu?

Citace
Oni by za jistou cenu výrobci i byli schopni vyrobit zařízení, co Vás přežije, ale zaplatil byste za něj?

Nekdo ano, nekdo ne. Ostatne lidi kolikrat jsou ochotni priplatit za to, ze je na tom nalepena znacka. Takze si koupi lednicku Miele, ale netusi, ze je to vlastne stejny ausus, jako lednicka Alaska, ktera byla vyrobena v uplne stejne fabrice v Polsku. Ostatne vyrobit neco dobre nebo spatne kolikrat stoji v podstate stejne naklady.

Citace
Sám jsem výrobce drobných elektro zařízení a věřte, že toto se vždy zvažuje.. Použiji komponenty 10x předimenzované a renomovaných značek, ale pultová cena bude taková, že se stane neprodejným, naopak když použiji komponenty pro odhadované využití + 100%, stane se z toho spotřebí zboží a i Vám se vyplatí si jej prostě koupit za 5 let nové.. Cena za 15 let (3x obměna) bude stále poloviční.

Vazne? Za patnact let treba tri pracky, kazda bratru za 500€? Jinak to, co popisujete, casto neni to, co se deje. Neni to tak, ze vyrobci se snazi trochu usetrit, aby byl vyrobek levneji, protoze stejne moralni zastaralost, ale tak, ze vyrobci maji oddeleni, ktere vymysli, jak vyrobek udelat tak, aby se ve vhodnou dobu posral a lidi si museli koupit novy. Nekdy to jde az tak daleko, ze napriklad v tiskarne je citac stranek a po dosazeni jiste hodnoty tiskarna "chcipne". Nic ji neni, jen softwarove predstira poruchu.

Citace
Takže abych to shrnul, já s Vámi souhlasím, že dnes ta zařízení nevydrží možná tolik co dříve, ale opravdu by o to byl takový masový zájem? Nekoupí si mladá rodina do nového bytu raději novou pračku, než tu po babičce? jasně, koupí si ji zase jen na pár let, ale zase za cenu, na kterou se jako v těch Vámi zmiňovaných dobách nemusí šetřit a koupí ji z výplaty jako jakékoliv jiné spotřební zboží..

Zalezi na preferencich kazdeho soudruha. Ja radsi pracku po babicce, kdyz budu vedet, ze se s ni nebudu muset rozcilovat. Jinak vazne povazujete vyrobek za 500€ za spotrebni zbozi?

i-PRESS

• 100
    • Zobrazit profil
« Odpověď #38 kdy: 26. 01. 2016, 17:42:59 »
@JardaP: Já s bílými spotřebiči zkušenosti (výrobní) nemám, takže nevím jak moc tam jde prodloužit životnost na kontrukčních prvcích (ale když to šlo dříve, předpokládám že to jde udělat pořádně i teď), ale po elektro stránce bývá většinou ten elektronický programátor levnější a spolehlivější než ten mechanický, i když samozřejmě u obou zástupců jsou vyjímky potvrzující pravidlo.

Pračku za 500€ jsem nezmiňoval, oni jsou i pračky za 200éček a jak jste sám zmínil, vyšší cena není zárukou kvality. To ale nic nemění na tom, že od běžné komerční pračky nečekám, že ji zdědí mé děti, pravděpodobně ji chtít nebudou, tak za to nemíním platit. Kvalitní výrobky často právě nenesou honosné jméno právě proto, že v maloobchodě je nejběžnější segment lidí co buď chtějí to nejlevnější a tam se asi nic moc při konkurenčním tlaku s kvalitou udělat nedá, nebo chtějí něco značkového protože to je "in", ale pak je to velmi často stejný zmetek jak ostatně sám píšete, akorát s nálepkou "luxusu". Když ale od těchto výrobků zamíříme do komerční sféry, tak když se podíváte na spotřebiče nějaké veřejné prádelny, pravděpodobně je znát nebudete, ale věřte, že byli již před více než 5 lety vyřazeny někde v německu, opraveny a budou dalších alespoň 5 let sloužit.

Totéž třeba v gastronimii. Restaurace se vybavuí také převážně poměrně neznámými značkami (neznámá = běžný člověk na ni nenarazí v Tescu, nebo Datartu), vydrží velmi dlouho, ale jsou přiliš drahé na to, aby je člověk chtěl mít doma.

U té elektroniky je to totéž. Jde to vyrobit různě, ale většina výrobců zvolí směr masovky, tam to totiž roste exponenciálně, čím levnější, tím více vyrobím a prodám, čím víc vyrobím, tím je to levnější na výrobu, atd. Dělat exkluzivní modely prostě není vhodné pro malého, či začínajícího výrobce. Já je také nedělám, i když vím, že bych i u svých zařízení dokázal zdvojnásobit životnost, ale za trojnásobnou cenu :(.

V každém případě ale zcela odsuzuji jakákoliv "kurvítka", tedy umělé snižování životnosti. Není to fér a myslím, že firma která postaví svůj business na tomto přístupu na to musí doplatit, nebo by alespoň měla.

Takže znovu opakuji, já s Vámi v zásadě souhlasím akorát si nemyslím, že je nutné za každou cenu dělat nesmrtelná zařízení s relativně krátkou morální životností. Tím samozřejmě neříkám, že by se měl tento přístup aplikovat na automobily, lednice a pračky, já mluvím pouze za tu drobnou elektroniku, o které je tento topic :-)

« Odpověď #39 kdy: 16. 11. 2017, 09:18:53 »

Arduino:
- jsem naprogramoval na rozsvěcení a zhasínání LED světla na chodbě po krocích (PWM)
- mi zapíná/vypíná větráky ve skříni s počítačem podle teploty (když je moc teplo, vytáhne vzduch a zase vypne)

Zdravím, prosím máš k tomu nějaké fotky toho pc nebo jsi to někde popisoval. chtěl bych se pokusit něco takového udělat, googlím a učím se a tohle by mi pomohlo. díky Mirek