@JardaP: Já s bílými spotřebiči zkušenosti (výrobní) nemám, takže nevím jak moc tam jde prodloužit životnost na kontrukčních prvcích (ale když to šlo dříve, předpokládám že to jde udělat pořádně i teď), ale po elektro stránce bývá většinou ten elektronický programátor levnější a spolehlivější než ten mechanický, i když samozřejmě u obou zástupců jsou vyjímky potvrzující pravidlo.
Pračku za 500€ jsem nezmiňoval, oni jsou i pračky za 200éček a jak jste sám zmínil, vyšší cena není zárukou kvality. To ale nic nemění na tom, že od běžné komerční pračky nečekám, že ji zdědí mé děti, pravděpodobně ji chtít nebudou, tak za to nemíním platit. Kvalitní výrobky často právě nenesou honosné jméno právě proto, že v maloobchodě je nejběžnější segment lidí co buď chtějí to nejlevnější a tam se asi nic moc při konkurenčním tlaku s kvalitou udělat nedá, nebo chtějí něco značkového protože to je "in", ale pak je to velmi často stejný zmetek jak ostatně sám píšete, akorát s nálepkou "luxusu". Když ale od těchto výrobků zamíříme do komerční sféry, tak když se podíváte na spotřebiče nějaké veřejné prádelny, pravděpodobně je znát nebudete, ale věřte, že byli již před více než 5 lety vyřazeny někde v německu, opraveny a budou dalších alespoň 5 let sloužit.
Totéž třeba v gastronimii. Restaurace se vybavuí také převážně poměrně neznámými značkami (neznámá = běžný člověk na ni nenarazí v Tescu, nebo Datartu), vydrží velmi dlouho, ale jsou přiliš drahé na to, aby je člověk chtěl mít doma.
U té elektroniky je to totéž. Jde to vyrobit různě, ale většina výrobců zvolí směr masovky, tam to totiž roste exponenciálně, čím levnější, tím více vyrobím a prodám, čím víc vyrobím, tím je to levnější na výrobu, atd. Dělat exkluzivní modely prostě není vhodné pro malého, či začínajícího výrobce. Já je také nedělám, i když vím, že bych i u svých zařízení dokázal zdvojnásobit životnost, ale za trojnásobnou cenu
.
V každém případě ale zcela odsuzuji jakákoliv "kurvítka", tedy umělé snižování životnosti. Není to fér a myslím, že firma která postaví svůj business na tomto přístupu na to musí doplatit, nebo by alespoň měla.
Takže znovu opakuji, já s Vámi v zásadě souhlasím akorát si nemyslím, že je nutné za každou cenu dělat nesmrtelná zařízení s relativně krátkou morální životností. Tím samozřejmě neříkám, že by se měl tento přístup aplikovat na automobily, lednice a pračky, já mluvím pouze za tu drobnou elektroniku, o které je tento topic :-)