Nemusí jít jen o přesnost. Nomální termostat s bimetalem při dosažení nastavené teploty (+/- nějaký stupeň) sepne kontakt, takže se ti roztočí ventilátor naplno a potom, co teplota o několik stupňů klesne, se ventilátor zase vypne a tak pořád dokola. Zanedbámeli vliv neustálého kolísání teploty na součástky, tak to dělá zbytečný rámus.
Řešení, kdy se otáčky ventilátoru regulují plynule, je prostě mnohem hezčí a AVR se na to vyloženě hodí...
Ano, to je ale neco jineho. Popis reseni byl
Arduino: - mi zapíná/vypíná větráky ve skříni s počítačem podle teploty (když je moc teplo, vytáhne vzduch a zase vypne)Mně doma reguluje teplotu termostat co má nastavenou hysterezi ±0,5°C (od výrobce, zmenšit nejde a já se v tom nechci šťourat) a to je někdy znát - když se po dosažení horní meze vypne nebo po dosažení dolní meze zapne, tak než se to projeví na teplotě v obýváku, tak se teplota ještě o něco přehoupne přes nastavené meze. Už mne kolikrát napadlo, že by termostat mohl mít nějakou předvídací funkci (asi se to nějak odborně jmenuje), že by zareagoval ještě dřív než teplota dosáhne té nastavené meze.
Ano, ale tohle neni takova prdel realizovat. To byste musel mit regulator navrzeny podle parametru vaseho obydli. Ty jsou v kazdem obydli jine, takze univerzalne to udelat nejde. Dalo by se leda premyslet o tom, jak udelat regulator, ktery se parametry obydli bude prubezne ucit. To ale take neni tak jednoduche, protoze odezva na zapnuti topeni se bude menit podle venkovni teploty, podle toho, jestli vam do okna sviti zrovna slunce, podle toho, jestli nekdo nechal otevrene dvere do sklepa nebo podle toho, jestli je venku vitr a doma tedy mate pruvan, protoze vam spatne tesni okna.
Dalsi vec je, ze byste musel mit extra regulator v kazde mistnosti a zvlast ovladat ventily na radiatorech, protoze kdyz si rozchodite regulaci tak, aby vam teplota v jedne mistnosti neoscilovala, tak v dalsich mistnostech se bude dit neco uplne jineho a resit to lze jedine tak, ze se odstehujete do garsonky, kde budete mit jen jednu mistnost.
Prekmit nastavene teploty neni zpusoben hysterezi 1 °C. Takoveho rozdilu byste si vubec nevsiml. Prekmit je zpusoben zpozdenim regulacni soustavy. Tedy nez vlna tepla od radiatoru doleze az k termostatu, tak uz je pretopeno. A radiator pak nadale topi, protoze je v nem zasoba horke vody. Tomu odpomuzete jedine tak, ze misto radiatoru pouzijete konvertory, ve kterych je vody malo. Zpozdeni regulacni soustavy muzete ovlivnit tim, ze odstehujete termostat blize k radiatoru. Ale ne prilis blizko, jinak si zase budete stezovat, ze na druhem konci cimry je zima. Pokud byste tedy vzduch po mistnosti nerozhanel ventilatorem.
Dalsi veci, kterou muzete udelat, je snizeni teploty topne vody, aby nastup vlny tepleho vzduchu od radiatoru byl mene brutalni. Kotel pobezi dele na mensi vykon a prekmit by mel byt mensi. Zaroven by to melo snizit korozi topneho systemu.