Raspberry Pi vs. Arduino

Jerry

Re:Raspberry Pi vs. Arduino
« Odpověď #15 kdy: 26. 01. 2016, 07:34:26 »
To neumi. Ale ty potrebujes teplotu v kredenci s pocitaci s laboratorni presnosti?

Nemusí jít jen o přesnost. Nomální termostat s bimetalem při dosažení nastavené teploty (+/- nějaký stupeň) sepne kontakt, takže se ti roztočí ventilátor naplno a potom, co teplota o několik stupňů klesne, se ventilátor zase vypne a tak pořád dokola. Zanedbámeli vliv neustálého kolísání teploty na součástky, tak to dělá zbytečný rámus.
Řešení, kdy se otáčky ventilátoru regulují plynule, je prostě mnohem hezčí a AVR se na to vyloženě hodí...

k

« Odpověď #16 kdy: 26. 01. 2016, 08:14:07 »
Nemusí jít jen o přesnost. Nomální termostat s bimetalem při dosažení nastavené teploty (+/- nějaký stupeň) sepne kontakt, takže se ti roztočí ventilátor naplno a potom, co teplota o několik stupňů klesne, se ventilátor zase vypne a tak pořád dokola. Zanedbámeli vliv neustálého kolísání teploty na součástky, tak to dělá zbytečný rámus.
Řešení, kdy se otáčky ventilátoru regulují plynule, je prostě mnohem hezčí a AVR se na to vyloženě hodí...

Na plynulou PWM regulaci otáček ventilátoru 30 let stačí NE556 za 7 Kč, chce to k tomu ale něco umět. Kdo to neumí, musí shánět a programovat Arduino :-)

dustin

« Odpověď #17 kdy: 26. 01. 2016, 09:00:38 »
Na plynulou PWM regulaci otáček ventilátoru 30 let stačí NE556 za 7 Kč, chce to k tomu ale něco umět. Kdo to neumí, musí shánět a programovat Arduino :-)

Arduino Pro Mini 5V http://www.aliexpress.com/item/Pro-Mini-Module-Atmega328-5V-16M-For-Arduino-Compatible-With-Nano/32557285765.html?spm=2114.01010208.3.10.ljvN7z&ws_ab_test=searchweb201556_1,searchweb201644_2_10001_10002_10005_301_10006_10003_10004_62,searchweb201560_8,searchweb1451318400_6151,searchweb1451318411_6448&btsid=3bdf5692-b832-4798-a5cb-a8ce43293f12 vyjde na 34 Kč vč. dopravy hotové. K programování postačí USB-serial převodník s DTR, který se stejně občas hodí, takže ten nepočítám. Snímač i výkonový spínač je potřeba v obou případech, takže to nepočítám.

V obou případech se musí něco umět. Kdo umí analogovou elektroniku, použije časovač, kdo si raději hraje s mikročipy, má během pár minut postavené a naprogramované řešení s arduinem, program stáhne z netu https://www.google.cz/search?q=arduino+thermostat+in+PC&gws_rd=cr,ssl&ei=-ianVvPZMcrZU-mHmfAF#q=pc+fan+controlled+by+arduino

Yarda

« Odpověď #18 kdy: 26. 01. 2016, 09:03:23 »
Citace
...To neumi. Ale ty potrebujes teplotu v kredenci s pocitaci s laboratorni presnosti?...
Mně doma reguluje teplotu termostat co má nastavenou hysterezi ±0,5°C (od výrobce, zmenšit nejde a já se v tom nechci šťourat) a to je někdy znát - když se po dosažení horní meze vypne nebo po dosažení dolní meze zapne, tak než se to projeví na teplotě v obýváku, tak se teplota ještě o něco přehoupne přes nastavené meze. Už mne kolikrát napadlo, že by termostat mohl mít nějakou předvídací funkci (asi se to nějak odborně jmenuje), že by zareagoval ještě dřív než teplota dosáhne té nastavené meze.
Kdysi jsem si hrál s tímhle bazmekem:
http://electronics.howstuffworks.com/microcontroller2.htm
na to jak to bylo jednoduché se s tím daly udělat zajímavé věci. A pokud by to nestačilo, daly se koupit dokonalejší modely.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 26. 01. 2016, 10:59:50 »

Ano, to je ale neco jineho. Popis reseni byl Arduino: - mi zapíná/vypíná větráky ve skříni s počítačem podle teploty (když je moc teplo, vytáhne vzduch a zase vypne)

Mně doma reguluje teplotu termostat co má nastavenou hysterezi ±0,5°C (od výrobce, zmenšit nejde a já se v tom nechci šťourat) a to je někdy znát - když se po dosažení horní meze vypne nebo po dosažení dolní meze zapne, tak než se to projeví na teplotě v obýváku, tak se teplota ještě o něco přehoupne přes nastavené meze. Už mne kolikrát napadlo, že by termostat mohl mít nějakou předvídací funkci (asi se to nějak odborně jmenuje), že by zareagoval ještě dřív než teplota dosáhne té nastavené meze.

Ano, ale tohle neni takova p​r​d​e​l realizovat. To byste musel mit regulator navrzeny podle parametru vaseho obydli. Ty jsou v kazdem obydli jine, takze univerzalne to udelat nejde. Dalo by se leda premyslet o tom, jak udelat regulator, ktery se parametry obydli bude prubezne ucit. To ale take neni tak jednoduche, protoze odezva na zapnuti topeni se bude menit podle venkovni teploty, podle toho, jestli vam do okna sviti zrovna slunce, podle toho, jestli nekdo nechal otevrene dvere do sklepa nebo podle toho, jestli je venku vitr a doma tedy mate pruvan, protoze vam spatne tesni okna.

Dalsi vec je, ze byste musel mit extra regulator v kazde mistnosti a zvlast ovladat ventily na radiatorech, protoze kdyz si rozchodite regulaci tak, aby vam teplota v jedne mistnosti neoscilovala, tak v dalsich mistnostech se bude dit neco uplne jineho a resit to lze jedine tak, ze se odstehujete do garsonky, kde budete mit jen jednu mistnost.

Prekmit nastavene teploty neni zpusoben hysterezi 1 °C. Takoveho rozdilu byste si vubec nevsiml. Prekmit je zpusoben zpozdenim regulacni soustavy. Tedy nez vlna tepla od radiatoru doleze az k termostatu, tak uz je pretopeno. A radiator pak nadale topi, protoze je v nem zasoba horke vody. Tomu odpomuzete jedine tak, ze misto radiatoru pouzijete konvertory, ve kterych je vody malo. Zpozdeni regulacni soustavy muzete ovlivnit tim, ze odstehujete termostat blize k radiatoru. Ale ne prilis blizko, jinak si zase budete stezovat, ze na druhem konci cimry je zima. Pokud byste tedy vzduch po mistnosti nerozhanel ventilatorem.

Dalsi veci, kterou muzete udelat, je snizeni teploty topne vody, aby nastup vlny tepleho vzduchu od radiatoru byl mene brutalni. Kotel pobezi dele na mensi vykon a prekmit by mel byt mensi. Zaroven by to melo snizit korozi topneho systemu.

i-PRESS

• 100
  • NodeJS, Python, Perl, Lua, PHP
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 26. 01. 2016, 11:12:28 »
Když už se tu "kritizuje" použití Arduina tam, kde jiný má obyčejný termostat, tak to značí jen tu přáznačnou krátkozrakost. Obyčejný termostat zpravidla neumí naslouchat jiným eventům. Já osobně mám tyto věci také přes chytré věcičky (i když většina je ESP, pouze pár Arduin) a to primárně kvůli interakci.

Jak mi zajistí termostat snížení teploty po odebrání posledních klíčů z věšíčku (NFC), tedy když nikdo není doma? Jak mi spustí boost v okamžiku zapnutí televize (detekuji z listu DHCP zápujček na routeru), atd?

Jinak k dotazu.. Arduino se mi osvědčilo (stejně jako ESP) jako koncový stupeň, tedy ten bezdrátový senzor, relé, atd. Raspberry pak jako nějaký dílčí část řídící jednotky. Pravdou je, že na jednoduché úkoly je Arduino trošku spolehlivější, tím že je "hloupé" a nemá OS. U Raspberry se občas stane, že na chvíli vytuhne. Což u displeje nevadí, ale pokud by zalagoval zrovna při povelu "rozsviť", už to zamrzí :-)

prezek

• 229
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 26. 01. 2016, 11:13:19 »
Můžu tě ubezpečit, že Arduina v českých eshopech jsou z 90% čínské klony. Akorát jsou 5x předražené oproti dovozu z Číny.

Nebudu se tu dohadovat o nějaké "morálce", protože pokud to autoři vydali pod open source licencí, tak jejich motivací bylo co největší rozšíření.

Originální Arduino by tady ani nikde nemělo jít koupit. Leda koupit v USA a nechat si ho poslat sem, ale i tím by se možná porušily nějaké podmínky. Mimo USA se mohou prodávat pouze klony

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 26. 01. 2016, 11:47:46 »
Když už se tu "kritizuje" použití Arduina tam, kde jiný má obyčejný termostat, tak to značí jen tu přáznačnou krátkozrakost. Obyčejný termostat zpravidla neumí naslouchat jiným eventům. Já osobně mám tyto věci také přes chytré věcičky (i když většina je ESP, pouze pár Arduin) a to primárně kvůli interakci.

Ne, neumi. Nicmene tady se kritizuje pouziti Arduina ve funkci, ve ktere dela opravdu jen ten termostat. Tak to tedy vyplynulo z popisu. Rozhodne se nejedna o odlisnou regulaci teploty ve skrini podle toho, jestli nekde visi klice. Jinak ja mam klice porad v kapse, protoze bych se jinak zabouchl bez nich na ulici.

A muj nazor je ten, ze cim komplikovanejsi domacnost se vselijakymi udelatky si clovek poridi, tim vetsi je potencial, ze se neco posere. A me by opravdu nebavilo resit odesly snimac pritomnosti klicu a dalsi pcoviny, protoze nic neni vecne, naopak vselijake soucastky jsou cim dal mene spolehlive. Doby, kdy clovek nainstaloval nejaky system a tricet let na nej nesahl, jsou pryc. Dneska je problem udrzet v chodu i ten zatraceny kotel od topeni. Tu odejde termostat, tu odejde druhy, tam zarve ridici deska, jindy po par letech zacne drncet pumpa, ktera kdysi davno bezne jela po desitky let bez problemu..... A z deskovych vymeniku by se clovek posral, protoze kdyz zarostou vodnim kamenem, tak se nedaji vycistit. Ja uz kotel ani nemam zasroubovany, protoze kdykoliv ho slozim zpatky, tak se neco posere a jako nejlepsi prevence poruchy se ukazalo nechat ho natrvalo napul rozebrany.

i-PRESS

• 100
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 26. 01. 2016, 12:08:12 »
Ja uz kotel ani nemam zasroubovany, protoze kdykoliv ho slozim zpatky, tak se neco posere a jako nejlepsi prevence poruchy se ukazalo nechat ho natrvalo napul rozebrany.

:D :D No něco na tom samozřejmě je. K té spolehlivosti bych ale tak kritický nebyl.. Vždyť o kolik je dnešní telka s internetem, hromadou usbček atd složitější než ty staré? Stejnou analogií bych se jí mohl bránit a mít doma starou černobílou (akvárko) .-)

Já mám domácnost téměř plně automatizovanou skoro rok a zatím žádné problémy neřeším. Občas upravuji SW, ale to primárně kvůli hlasové odezvě (generování reakcí), nebo naopak začlenění dalšího nového prvku a se spolehlivostí nemám problém. To samozřejmě nevylučuje to, že čím složitější, tím potenciálně náchylnější k chybám, ale již za ten rok mi to úsporou energií a komfortem v pohodě vynahradilo to, že třeba za půl roku bude muset vyměnit nějaké relé :)

Tomáš Roll

« Odpověď #24 kdy: 26. 01. 2016, 12:43:11 »

Originální Arduino by tady ani nikde nemělo jít koupit. Leda koupit v USA a nechat si ho poslat sem, ale i tím by se možná porušily nějaké podmínky. Mimo USA se mohou prodávat pouze klony

Tady je otázka, které originální Arduino je opravdu originální, jestli to z arduino.cc nebo to z arduino.org . Samozřejmě že si v Evropě můžete koupit originální Arduino, buď od arduino.org, nebo to z arduino.cc, i když pod názvem Genuino. Žádné podmínky tim neporušíte, protože Arduino je původně italský výrobek, ne americký.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 26. 01. 2016, 12:51:21 »
Ja uz kotel ani nemam zasroubovany, protoze kdykoliv ho slozim zpatky, tak se neco posere a jako nejlepsi prevence poruchy se ukazalo nechat ho natrvalo napul rozebrany.

:D :D No něco na tom samozřejmě je. K té spolehlivosti bych ale tak kritický nebyl.. Vždyť o kolik je dnešní telka s internetem, hromadou usbček atd složitější než ty staré? Stejnou analogií bych se jí mohl bránit a mít doma starou černobílou (akvárko) .-)

Jo, jenze ta dnesni televize je sice slozitejsi, ale obsahuje udajne spolehlivejsi prvky. Tedy ne elektronky, ale integrovane obvody. Dnes byva v televizi akorat jedna pomerne mala deska, ktera silne pripomina mobo z pocitace a na ni toho je pomerne malo. Srovnejte s tim, jak byly vycpany elektronkove a tranzistorove televize.

Jinak mi vysvetlete, cim je slozitejsi treba dnesni termostat do pracky. Protoze kdyz mi odejde termostat v pracce, ktera ma najeto 20 az 30 let s puvodnim termostatem, tak ten, ktery koupim jako nahradni dil, mi vydrzi v lepsim pripade 5 let.

i-PRESS

• 100
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 26. 01. 2016, 14:19:41 »
@JardaP: No tak já měl třeba před pár měsíci rozdělanou pračku Samsung a tam je taky jen malá deska s kontrolérem. Ten se kromě termostatu stará o LCD, program, atd... Takže i u ní bych věřil větší spolehlivosti, než těm starým, kde se mechanický programátor poměrně brzy vyběhal.

U těch spínacích prvků to je totéž. Mám nějaký SoC (třeba ESP) a u něj relé, případně elektronické SSR. Na desce nic moc není a její živostnost je celkem dobře již otestována a to relé? To vydrží věčně a když už odejde, tak únavou materiálu (třeba pružina), SSR vydrží 3x déle, než je morální živostnost tohoto systému. Takže mě spolehlivost nějak neděsí. Ostatně vždy záleží na kvalitě.

Já třeba ESP odebírám v poměrně velkém množství od dodavatele z Alibaby (pro jiný business) a když to není zmetek už z výroby, ještě jsem za ten rok žádné neměnil a to jedou 24/7. Takže spolehlivostí, i pořizovací cenou se to rovná běžnému vypínači od ABB.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #27 kdy: 26. 01. 2016, 14:35:46 »
Chtel bych si prsve hrat s ruznymi cidly, vyhodnocovat jejich hodnoty atd. Muzu k arduinu pripojit vice cidel? Dokaze prenest data na nejaky display nebo to bude na neho uz moc?
Jak už psal někdo přede mnou - přesně na to to je. Jestli budeš pořizovat z Číny, tak doporučuju Nokia displej (z 5510, stojí pár dolarů), připojíš ho na pět pinů a dá se na něj kreslit (nejen znaky, ale prostě 84x48 px na černobílym displeji). Vejde se Ti tam víc věcí najednou. Možná bys uvítal 2x16 LCD (2 řádky po 16 znacích), stojí taky pár dolarů, ale je mnohem větší (i písmenka jsou větší) a neni "grafickej", pouze text (resp. znaky). Mám doma oboje a ten Nokia mám radši.

Čidla... Dallas (DS18B20 nebo tak nějak, nikdy si to nepamatuju; neni levný) na teplotu, DHT11 nebo 22 na teplotu a vlhkost (22 má vyšší rozlišení a rozsah a je drahý), termistor a udělat napěťovej dělič na levný čidlo teploty, ultrazvuk nebo infra na vzdálenosti, vlhkoměr (na zalejvání kytek), ... záleží jen na tom, co si vymyslíš. K tomu lze připojit relé a klidně lze spínat 230V podle nějaký události.

Bacha, poleze to do peněz. Ono to sice stojí pár dolarů, ale brzo toho budeš mít doma haldy (a v tom několik tisíc). Z (nejen) vlastní zkušenosti ;)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #28 kdy: 26. 01. 2016, 14:38:13 »
K zapínání větráků podle teploty Arduinem - mám na to doma součástky, tak jsem to prostě udělal takhle. Alespoň se mi to zbytečně nikde nepovaluje a něco to dělá. Větráků je víc, můžu si to kdykoliv předělat na řízení jednotlivých kusů podle vlivu a teplotu apod.  Nebo nemusím :D Prostě je to tak, že mi to v tu dobu připadalo jako dobrej nápad, na kterej byl materiál... Nemít materiál, nekupoval bych ho kvůli tomu (nechal bych PC na vyšší teplotě, zas takový horko to nebylo).

Tomáš Roll

« Odpověď #29 kdy: 26. 01. 2016, 15:06:15 »

Bacha, poleze to do peněz. Ono to sice stojí pár dolarů, ale brzo toho budeš mít doma haldy (a v tom několik tisíc). Z (nejen) vlastní zkušenosti ;)

Jo, aliexpress je jak hračkářství.