Nastavení Apache2

Karel

Nastavení Apache2
« kdy: 20. 01. 2016, 23:03:35 »
Dobry večer. Celý den se trápím s nastavením Apache2. Jde o to, že výchozí konfigurace funguje, já bych ale potřeboval změnit výchozí DocumentRoot z výchozího nastavení /var/www/html do /home/karel/Documents/www. Tady ale narazím při změně konfigurace a restartu Apache na Forbidden. Neporadil by mi prosím někdo, co dělám špatně ? Děkuji K.

Fantomas

Re:Nastavení Apache2
« Odpověď #1 kdy: 20. 01. 2016, 23:29:48 »
Apache bezi pod uzivatelem apache a tento uzivatel asi nema prava ke cteni pro /home/karel/Documents/www. Nastav si prava na adresari a bude ti to fungovat. A s tim se trapis cely den? Zrovna k apachi je dokumentace na netu neurekom.

Karel

« Odpověď #2 kdy: 21. 01. 2016, 00:09:49 »
Rada k nezaplacení, jen co je pravda...

samalama

« Odpověď #3 kdy: 21. 01. 2016, 00:21:43 »
tebe je kazda rada na nic, ked nezvladas ani zakladne veci a to ani ked dostanes dostatocnu radu. vykasli sa na to radsej...

Karel

« Odpověď #4 kdy: 21. 01. 2016, 00:28:49 »
A já hlupák jsem si myslel, že od toho fóra jsou, že ti co něco nechápou, jim co se narodili s IQ > 300 jim poradí...

JardaH

« Odpověď #5 kdy: 21. 01. 2016, 04:19:03 »
Karle, tvůj další dotaz by měl znít: jak změním pravá a vlastníka adresáře?

Příkazy: chmod a chown.

A pokud to nepomůže, tak je možné že musíš nastavit atributy SELinuxu, takže si zjisti jeslti selinux běží příkazem: getenforce.

Pokud ano, je nutné změnit příznaky:

chcon -R -t httpd_sys_content_t /home/karel/Documents/www

Jo a mimochodem, fóra jsou tu od toho, aby lidé radili, ale je potřeba ukázat trochu snahy a pokory a ne se hned rozčilovat...

« Odpověď #6 kdy: 21. 01. 2016, 09:59:59 »
Apache bezi pod uzivatelem apache
nebo obcas taky jako www-data
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Fantomas

« Odpověď #7 kdy: 21. 01. 2016, 11:22:26 »
A já hlupák jsem si myslel, že od toho fóra jsou, že ti co něco nechápou, jim co se narodili s IQ > 300 jim poradí...
Moje rada byla presna, pokud jsi nerozumnel odpovedi, stacilo napsat druhy dotaz. Rad poradim, ale tvuj pristup je na urovni hospodske debaty a nemam chut v ni dale pokracovat. Navic podle obtiznosti dotazu lze odhadnout, zes ani nezkousel hledat zakladni instrukce pro nastaveni. Ti, co ti tady radi, se je taky nekde museli naucit. Takze hledej a studuj, sveho casu byla na to skratka rtfm.

typecek

« Odpověď #8 kdy: 21. 01. 2016, 11:55:05 »
Ja by som este dodal, ze najrozumnejsia moznost podla mna je upravit extended acl na subore pomocou setfacl a dat uzivatelovi pod ktorym bezi apacha prava citania.

pistelak

« Odpověď #9 kdy: 22. 01. 2016, 21:02:41 »
Dobry večer. Celý den se trápím s nastavením Apache2. Jde o to, že výchozí konfigurace funguje, já bych ale potřeboval změnit výchozí DocumentRoot z výchozího nastavení /var/www/html do /home/karel/Documents/www. Tady ale narazím při změně konfigurace a restartu Apache na Forbidden. Neporadil by mi prosím někdo, co dělám špatně ? Děkuji K.

Za litr ti to nastavim.

Dgyrcdt

« Odpověď #10 kdy: 22. 01. 2016, 21:14:13 »

Za litr ti to nastavim.

Docela ti preju, aby to tazatel vzal za ten litr, to by byl nejlepsi kseft tveho zivota :-)

« Odpověď #11 kdy: 22. 01. 2016, 22:04:14 »
Karle, tvůj další dotaz by měl znít: jak změním pravá a vlastníka adresáře?

Příkazy: chmod a chown.

A pokud to nepomůže, tak je možné že musíš nastavit atributy SELinuxu, takže si zjisti jeslti selinux běží příkazem: getenforce.

Pokud ano, je nutné změnit příznaky:

chcon -R -t httpd_sys_content_t /home/karel/Documents/www

Jo a mimochodem, fóra jsou tu od toho, aby lidé radili, ale je potřeba ukázat trochu snahy a pokory a ne se hned rozčilovat...

Což je ale špatný dotaz a ještě mnohem horší odpověď. Protože ta práva, tak, jak jsou ve výchozím stavu nastavena, mají nějaký smysl. A rozhodně by je neměl měnit někdo, kdo vůbec netuší, proč tam nějaká práva jsou.

« Odpověď #12 kdy: 22. 01. 2016, 22:07:12 »
Rada k nezaplacení, jen co je pravda...
Pro lidi, kteří vědí, co jsou to oprávnění k souborům a adresářům, je ta rada přínosná. Ostatní by si měli po přečtení té odpovědi uvědomit, že toho asi neznají výrazně víc, než si mysleli, a že tedy asi budou muset něco nastudovat – pokud to chtějí dělat sami.

Každopádně pokud chcete poradit s vaším problémem, bude potřeba, abyste ho popsal. Ne že se snažíte přesunout DocumentRoot Apache, ale čeho se tím snažíte docílit. On totiž může být problém už v tom, jaký způsob řešení vašeho problému jste zvolil.

« Odpověď #13 kdy: 22. 01. 2016, 22:18:16 »
Pohľad do /var/log/apache2/error.log by mohol byť dobrým odrazovým mostíkom

« Odpověď #14 kdy: 22. 01. 2016, 22:23:20 »
Pro lidi, kteří vědí, co jsou to oprávnění k souborům a adresářům, je ta rada přínosná. Ostatní by si měli po přečtení té odpovědi uvědomit, že toho asi neznají výrazně víc, než si mysleli, a že tedy asi budou muset něco nastudovat – pokud to chtějí dělat sami.
Keď som svojho času začal prechádzať z windows na linux, oprávnenia fakt neboli prvá vec, ktorú by som si detailne študoval. Išiel som krok po kroku - čo bolo treba, to som si vygooglil. Samozrejme, že som sa časom musel naučiť, ale začínať tým, to by bola fakt nuda.
Keď som sa ako malý sopel hral s windows95 (možno ešte 3.1, to už fakt neviem), tiež som nezačal študovaním dokumentácie k filesystemu.