Šum v mikrofóne

t0msk

Šum v mikrofóne
« kdy: 19. 01. 2016, 19:17:26 »
Zdravím linuxáci,

už dlhšiu dobu uvažujem, že prejdem na linux, tak som si zatiaľ nainštaloval Ubuntu 14.04 LTS cez dual boot (moje skúsenosti s linuxom, boli zatial iba z VPS).

Vyzeralo, že všetko funguje ako má, až ked som nevyskúšal hovor cez skype alebo TeamSpeak, lebo mám strašne veľký statický šum v mikrofóne a neviem sa ho zbaviť. Skúšal som alsamixer aj PulseAudio, ale povedzme si na rovinu tieto programy skoro nič nedokážu, len upravit hlasitosť zvuku, jediné čo som docielil bolo stíšenie, ale to som bol potom tak po tichu, že ma nikto nepočul.

Trošku mi v nastaveniach audia chýbajú pokročilé nastavenia ako vo Windowse (bit rate, frekvencia, potlačenie šumu a pod).

Podotýkam, že na Windowse, žiadny šum nemám a to pri 48kHz, 100% hlasitosti + 20db boost a mám zapnuté potlačenie šumu. Vo Windowse, žiadny problém nemám, bez šumu, ale na linuxe akosi nikde neviem nájsť ako realtime-ovo potlačiť šum.

Headset: SteelSeries Siberia v2
Zvuková karta (integrovaná): Realtek® ALC892
CPU: Intel i5 4670 (píšem to sem, lebo niekde som zahliadol niečo s Intel HD Audio, akurát neviem čo to je)

Ak by mi niekto vedel, bol by som veľmi rád, lebo toto je jedna z vecí, ktorá ma brzdí k tomu aby som prešiel na Linux.

Ak by niekto vedel mi pomôcť, tak môžeme sa dohodnúť na TeamViewer session, ak by to pomohlo
Ak by trebalo dodatočný kontakt tak sa kľudne môžete ozvať aj na Skype: tomsk123

Ďakujem veľmi pekne

karlik

Re:Šum v mikrofóne
« Odpověď #1 kdy: 19. 01. 2016, 19:32:00 »
Vypni automatickou regulaci zesílení hlasitosti ve Skype a nastav si tam ručně takovou velikost, jaká ti vyhovuje.

t0msk

« Odpověď #2 kdy: 19. 01. 2016, 20:00:06 »
Vypni automatickou regulaci zesílení hlasitosti ve Skype a nastav si tam ručně takovou velikost, jaká ti vyhovuje.
No tu nejde iba o skype, tu ide o to že ten šum je všade, skype s tým nemá nič spoločné, to sa deje aj na TeamSpeaku a aj v nastaveniach keď som ladil zvuk

Kit

« Odpověď #3 kdy: 19. 01. 2016, 20:12:10 »
Hlasitost mikrofonu musí být asi v jedné třetině.

t0msk

« Odpověď #4 kdy: 19. 01. 2016, 20:54:18 »
Hlasitost mikrofonu musí být asi v jedné třetině.
No keď mám v jednej tretine, tak ma nepočuť, keď mám 100% tak to je tak akurát ako na Windowse.. avšak som zistil jednu vec, že na Windowse mam rovnaký šum, ale ked nainštalujem ovládače od Realteku a zaškrtnem pri mikrofóne "potlačenie šumu" tal mám úplne čistý zvuk.. tým pádom by trebalo na linux nejaký ovládač od Realteku, ktorý bude mať možnosť potlačiť šum

e3k

« Odpověď #5 kdy: 19. 01. 2016, 22:15:08 »
podla tohoto fora http://community.linuxmint.com/tutorial/view/1236 su ubuntacke drajvre pre realtek problematicke. odporucaju manualnu instalaciu originalneho realtek driveru. dost spinave riesenie ale ked chces to mozes skusit.

t0msk

« Odpověď #6 kdy: 19. 01. 2016, 22:22:17 »
Ďakujem zajtra skúsim, a podám hlásenie. zaujímalo by ma prečo v linuxe sú také biedne nastavenia zvuku, prečo tam nie sú pokročilé nastavenia ako frekvencia, bitrate, potlačenie šumu, ozveny, alebo zrušenie odchýlky jednosmerného prúdu.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 19. 01. 2016, 22:33:30 »
Skype pro Linux je strasny bastl, tak necekejte, ze tam najdete uplne stejna nastaveni, jako na Widlich.

Co se tyka problemu sumu, doporucuji intenzivne zagooglovat a hledat podle druhu zvukovky, modelu stroje a distra a to v ruznych kombinacich. Take vyzkousejte, jestli je problem opravdu vsude nebo jen v Skype a TeamSpeaku. Treba kdysi byl se Skypem problem na nekterych strojich se stereo mikrofonem, ktery sel resit akorat tak, ze v pavucontrol clovek na mikrofonu stahl jeden kanal na nulu a druhy naopak trochu vytahl, protoze Skype pouzival akorat jeden kanal a do druheho si dopatlaval sum - vysledkem byl slaby a zasumeny signal.

Take obcas byva problem s nekterymi zvukovkami, kdy se napriklad pouzije genericky ovladac s generickymi parametry a je treba do konfigurace dopsat rucne dalsi parametry nebo zmenit stavajici.

Aby clovek nasel reseni pro stroje s takovymto debilnim problemem, zabije bohuzel casto dost casu na Googlu. Takze sem aspon vypis lspci a presny model stroje, treba nekdo neco najde.

t0msk

« Odpověď #8 kdy: 20. 01. 2016, 12:27:23 »
podla tohoto fora http://community.linuxmint.com/tutorial/view/1236 su ubuntacke drajvre pre realtek problematicke. odporucaju manualnu instalaciu originalneho realtek driveru. dost spinave riesenie ale ked chces to mozes skusit.
Drivre od Realteku som inštaloval podľa postupu, ale vyskytli sa mi tieto chyby: https://gyazo.com/2d5253fae05cac2a14d3f717e2b1c682 a taktiež po reštartovaní PC mi nejde zvuk, systém nevie nájsť žiadne zvukové zariadenia: https://gyazo.com/135dabd31c20dad17c17b03621dc5a87

Skype pro Linux je strasny bastl, tak necekejte, ze tam najdete uplne stejna nastaveni, jako na Widlich.

Co se tyka problemu sumu, doporucuji intenzivne zagooglovat a hledat podle druhu zvukovky, modelu stroje a distra a to v ruznych kombinacich. Take vyzkousejte, jestli je problem opravdu vsude nebo jen v Skype a TeamSpeaku. Treba kdysi byl se Skypem problem na nekterych strojich se stereo mikrofonem, ktery sel resit akorat tak, ze v pavucontrol clovek na mikrofonu stahl jeden kanal na nulu a druhy naopak trochu vytahl, protoze Skype pouzival akorat jeden kanal a do druheho si dopatlaval sum - vysledkem byl slaby a zasumeny signal.

Take obcas byva problem s nekterymi zvukovkami, kdy se napriklad pouzije genericky ovladac s generickymi parametry a je treba do konfigurace dopsat rucne dalsi parametry nebo zmenit stavajici.

Aby clovek nasel reseni pro stroje s takovymto debilnim problemem, zabije bohuzel casto dost casu na Googlu. Takze sem aspon vypis lspci a presny model stroje, treba nekdo neco najde.
Šum je všade nie len v skype alebo v TeamSpeaku, ale ako som povedal tento istý šum mám aj vo Windowse, ale vo Windowse, po nainštalovaní Realtek ovládačov mám na výber "potlačiť zvuk" a potom už to je bez šumu (takto to vyzerá na Windowse http://1xs8qyd625werbacngft.cdn01.sova.bz/wp-content/uploads/2012/07/Microphone-Optimization.jpg avšak tu na linuxe mi táto možnosť chýba.. a lspci je tu: https://gyazo.com/a2af77ae156a568ca1d9517626a7b093

Kit

« Odpověď #9 kdy: 20. 01. 2016, 12:46:00 »
... tento istý šum mám aj vo Windowse, ale vo Windowse, po nainštalovaní Realtek ovládačov mám na výber "potlačiť zvuk" a potom už to je bez šumu.

Zřejmě výrobce napsal toto potlačení šumu pouze pro Windows a "zapomněl" zveřejnit specifikaci své zvukové karty. Komunita pak neměla podle čeho napsat odpovídající driver pro Linux.

Tohle je riziko levných zvukových karet - a nejen zvukových. Standardní zvukovky takovými problémy obvykle netrpí.

t0msk

« Odpověď #10 kdy: 20. 01. 2016, 12:56:49 »
Ako neverím tomu, že by sa nikde nenašiel nejaký driver na linux, ktorý by to opravil, keďže linux má veľkú komunitu a táto zvuková karta je bežná (integrovaná), nie je to nič netradičné.. Naozaj veľmi rád by som na linux prešiel, ale mikrofón používam stále, tak to je pre mňa dosť dôležité.

Neviditelný

« Odpověď #11 kdy: 20. 01. 2016, 12:59:38 »
Problém nemusí být přímo v ovladači. To potlačení šumu ve Windows nejspíš funguje čistě softwarově a třeba PulseAudio to umí taktéž, akorát se to musí ručně povolit v konfiguráku.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #12 kdy: 20. 01. 2016, 13:07:20 »
Problém nemusí být přímo v ovladači. To potlačení šumu ve Windows nejspíš funguje čistě softwarově a třeba PulseAudio to umí taktéž, akorát se to musí ručně povolit v konfiguráku.
Jsem podobnýho názoru. Mohlo by to jít odstranit SW cestou, ale nikdy jsem to neřešil, tak nevím jak.

t0msk

« Odpověď #13 kdy: 20. 01. 2016, 13:09:22 »
Tak by som bol veľmi rád, keby mi niekto pomohol, kto už niečo takéto riešil, alebo vie ako to softwerovo nastaviť. Ináč neviete ako si obnoviť zvuk, keď mi nefunguje po nainštalovaní: http://community.linuxmint.com/tutorial/view/1236

Zelenáč

« Odpověď #14 kdy: 20. 01. 2016, 13:14:09 »
Ďakujem zajtra skúsim, a podám hlásenie. zaujímalo by ma prečo v linuxe sú také biedne nastavenia zvuku, prečo tam nie sú pokročilé nastavenia ako frekvencia, bitrate, potlačenie šumu, ozveny, alebo zrušenie odchýlky jednosmerného prúdu.

Ptáš se dobře. Většinou když někomu něco rozumného vadí, vadí to více lidem, a je možné že pár z nich pro to už vymyslelo nějakou fintu. Ale tady hoši na root.cz přes tyhlety finty moc nejsou a spíš ti poradí, že když se ti to nelíbí tam maž zpátky na Windowsy. Nedoporučuju ti na to potom příliš ostře reagovat, protože se tady pak vyrojí tací, co tě obviní, že se ti tu druzí snaží poradit a ty jim ještě vynadáš.  :D