Zdarec všichni,
tahle tématika sice nespadá pod tag "Linux", nicméně souvisí to se síťařinou a na základě čtení zdejších diskuzí jsem přesvědčen, že sem chodí lidi, kteří by i k této tématice mohli kvalifikovaně něco říct.
Jedná se o tohle. Právě jsem se vcelku náhodou dozvěděl, že zatímco ADSL má O2 v celé republice na Annex B (ISDN), tak v případě VDSL2 tomu tak údajně není. VDSL2 prý jede pouze over POTS (PSTN), protože linkový zařízení DSLAMů, které O2 používá, VDSL2 nad ISDN nepodporují. Tož, trochu jsem zapátral a narazil jsem na dokument, který tuhle domněnku podporuje, viz.
http://www.o2.cz/public_part/54/cd/314485_428970__07_RAO_CIPS_P2_Technicka_specifikace.pdfkonkrétně viz. str. 27
"Provozní režim VDSL2 nad ISDN není povolen, protože použitými linkovými kartami v DSLAMech není podporován."
Dle revizí je ten dokument sice už postarší - konkrétně z konce roku 2010, bohužel nic novějšího jsem nenašel, takže předpokládám, že je to stále platné.
Jsem z toho zmaten, protože já doma už někdy od roku 2012 používám Cisco router 886VA, který má vbudovaný controller VDSL2 over ISDN a..... celou tu dobu mě to jede naprosto špičkově, bez jediného problému. Zkoušel jsem také i o tři roky mladší 866VAE (též VDSL2 over ISDN) a taky to jelo naprosto bezproblémově.
Jak si tohle vysvětlit? V problematice DSLAMů se nevyznám. Předem děkuji všem, kdo sem hodí vysvětlení toho, o co vlastně jde.