O2 VDSL2 - Annex A (POTS), ISDN (Annex B) Jak je to?

Bobs

O2 VDSL2 - Annex A (POTS), ISDN (Annex B) Jak je to?
« kdy: 19. 01. 2016, 10:39:39 »
Zdarec všichni,
tahle tématika sice nespadá pod tag "Linux", nicméně souvisí to se síťařinou a na základě  čtení zdejších diskuzí jsem přesvědčen, že sem chodí lidi, kteří by i k této tématice mohli kvalifikovaně něco říct.
Jedná se o tohle. Právě jsem se vcelku náhodou dozvěděl, že zatímco ADSL má O2 v celé republice na Annex B (ISDN), tak v případě VDSL2 tomu tak údajně není. VDSL2 prý jede pouze over POTS (PSTN), protože linkový zařízení DSLAMů, které O2 používá, VDSL2 nad ISDN nepodporují. Tož, trochu jsem zapátral a narazil jsem na dokument, který tuhle domněnku podporuje, viz.
http://www.o2.cz/public_part/54/cd/314485_428970__07_RAO_CIPS_P2_Technicka_specifikace.pdf
konkrétně viz. str. 27
"Provozní režim VDSL2 nad ISDN není povolen, protože použitými linkovými kartami v DSLAMech není podporován."
Dle revizí je ten dokument sice už postarší - konkrétně z konce roku 2010, bohužel nic novějšího jsem nenašel, takže předpokládám, že je to stále platné.

Jsem z toho zmaten, protože já doma už někdy od roku 2012 používám Cisco router 886VA, který má vbudovaný controller VDSL2 over ISDN a..... celou tu dobu mě to jede naprosto špičkově, bez jediného problému. Zkoušel jsem také i o tři roky mladší 866VAE (též VDSL2 over ISDN) a taky to jelo naprosto bezproblémově.

Jak si tohle vysvětlit? V problematice DSLAMů se nevyznám. Předem děkuji všem, kdo sem hodí vysvětlení toho, o co vlastně jde.

karel

Re:O2 VDSL2 - Annex A (POTS), ISDN (Annex B) Jak je to?
« Odpověď #1 kdy: 23. 06. 2016, 14:12:49 »
Ahoj. Poprosim te o radu. Ja doted pouzival adsl na ciscu 1751 + idg kartu a presel na vdsl. S modemem 866 ale nedari se me ho nakonfigurovat. Ted spis se me nedari zapnout vdsl controller. Porad to pise ze rozhrani je ethernet. Modelove konfigurace z netu me problem nepomohly vyresit. Adsl je na konfig strasne jednoduche ale vdsl je orisek. Pokud ti to maka tak bude chyba budto v modemu nebo v konfiguraci. A modem by mel byt zarucene funkcni... tak spis jsem se chtel.zeptat na to co tam nastavit aby se zaplo to dsl rozhrani. Ani ledka nesignalizuji pritomnost linky.

uncle Screwdriver

« Odpověď #2 kdy: 23. 06. 2016, 14:41:37 »
S tím Ti tady nikdo neporadí. To jsou telekomunikace a tomu dnes už nikdo moc nerozumí. Kromě těch chlápků před důchodem, kteří to před dvaceti lety zaváděli. Jenže ti zase nečtou diskuze na Rootu.

« Odpověď #3 kdy: 23. 06. 2016, 15:37:26 »
AFAIK odpověď je v "linkový zařízení DSLAMů, které O2 používá, VDSL2 nad ISDN nepodporují".
Annex A je mrtvý, to byly jen první DSLAMy hned na začátku před 10 lety.
Takže není problém v tom, že by VDSL2overISDN nešlo, ale O2 nemá karty v DSLAMu, které by to podporovaly - ale pokud to je citát odpovědi někoho z podpory, možná to jen znamená, že to nemůžou na ústředně propojit.
Všechny VDSL2 modemy, které jsem viděl, podporovaly i ADSL 2+, ale jen Annex B. Annex A snad nikde už není, ty první DSLAMy už jsou nahrazeny novějšími s Annex B. Noví zákazníci ADSL dostávali Annex B už asi rok po spuštění služby.
To, že něco je "over POTS" (plain old telephone service) neříká nic o frekvencích xDSL, ale o tom jestli to ISDN projde. Německé O2 provoz VDSL2 přes ISDN podporuje, ale jsou tam nějaké dorbné komplikace: http://www.davidc.net/networking/cisco-routers-german-vdsl2

karel

« Odpověď #4 kdy: 23. 06. 2016, 17:01:31 »
No proc by ne. bobs nahore pise ze ma funkcni konfiguraci na cisco 866 tak by me mohl nakopnout co delam blbe :-)

« Odpověď #5 kdy: 24. 06. 2016, 10:47:37 »
Jako advocatus diaboli: není jednodušší koupit sprostý VDSL modem (Zyxel třeba), který operátor podporuje, po ověření funkčnosti VDSL ho přepnout do bridge módu a to Cisco provozovat přes ethernet?
Ale jinak, ta linka je přepnutá do VDSL (na ústředně)? Tam to totiž není tak, že bych jen přepnul chceck box z ADSL na VDSL nebo dokonce Autodetect, tam to musí jít do jiného DSLAMu, a pak už jede jen VDSL a nejede ADSL.
Já jsem měl ADSL od T-mobile (původně Radiokomunikace, LLU) a to dokonce museli zapojit jiný pár do ústředny (bitstream) a jako vedlejší efekt jsem tak přišel o hlasové služby (což nebyla žádná škoda, Cisco SPA112 + VOIP to nahradilo).
Bridge mode na VDSL taky není triviální, mj. přes to snad nejde protlačit IPv6 - ale to jsem zatím nezkoušel a protože v srpnu u nás natáhnou kabelovku, tak už s VDSL experimentovat nebudu.

karel

« Odpověď #6 kdy: 24. 06. 2016, 19:05:58 »
Zxel ani nahodou ted to tam je neumi to predat ARP pres vice jak jeden switch nebo wireles bridge. . nejaky sw co jsem tam nainstaloval po konzultaci s podporou zyxelu tak zase zacalo vypadavat DHCP. ty vol.... nikdy vice. ja pouzivam vyhradne cisco na vsechno. za 10 jsem nikdy nemel problem! doted tam jelo prastare cisco 1751. ktere jsme pak nahradil 3725. ale to je jedno. jen jsem chtel obraz z toho cisca kde delam chybu.

karel

« Odpověď #7 kdy: 24. 06. 2016, 19:14:25 »
ale dat to do bridge a to me sakra nenapadlo!