Open-source vysílačka pro radioamatéry

Zelenáč

Open-source vysílačka pro radioamatéry
« kdy: 19. 01. 2016, 10:27:19 »
Nevíte o nějaké takové? Se zvěřejněným kódem pro mikroprocesor i el. schématem? Nejlíp ručka, ale pokud možno na 27 MHz, takové ty moderní co běží na vyšších frekvencích už jsou nic moc. Mám doma 20 let starou, a stále funkční, českou Elix SY-101, je k ní zvěřejněné komplet schéma - teda doufám, že v něm nejsou nějaké maskovací fígle - ale není k tomu zdrojový kód k mirkorpocesoru. Možná by to šlo nějak zpětně vyzjistit ze schématu, ale bylo by to na dlouho.

Chtělo by to proto nějakou open source vysílačku, kde by se dalo dostat i ke zdrojovým kódům. Mým cílem je, abych si mohl naladit jakoukoliv frekvenci. Jasně není na to asi přizpůsobená anténa atp., ale to by se dalo třeba nějak pořešit poté.

Jo a hlavní důvod je ten, že se chci vyhnout tvorbě vlastní desky, bylo by to moc časově náročné a navíc to neumím.

k

Re:Open-source vysílačka pro radioamatéry
« Odpověď #1 kdy: 19. 01. 2016, 10:40:56 »
Takovou radiostanici nesmí uvést do provozu jen tak někdo, musí mít "papíry" https://www.ctu.cz/cs/download/oop/rok_2012/vo-r_07-04_2012-06.pdf
Protože toho objektivně asi nejsi schopen, tak si radiostanici kup v obchodě, je jich dneska dostatek.

Zelenáč

« Odpověď #2 kdy: 19. 01. 2016, 10:48:36 »
Takovou radiostanici nesmí uvést do provozu jen tak někdo, musí mít "papíry" https://www.ctu.cz/cs/download/oop/rok_2012/vo-r_07-04_2012-06.pdf
Protože toho objektivně asi nejsi schopen, tak si radiostanici kup v obchodě, je jich dneska dostatek.

Proč bych měl mít papíry, když ti chci jen rušit televizi a radio? Navíc nikdo tě litovat nebude a ještě mě pochválí.  :D :D :D

k

« Odpověď #3 kdy: 19. 01. 2016, 10:53:25 »
Proč bych měl mít papíry, když ti chci jen rušit televizi a radio?

ČTÚ má jiný názor.

btw. Moje televize je v klidu, signál jde kabelem.

tomasfuk

« Odpověď #4 kdy: 19. 01. 2016, 10:57:14 »
Tak štípačky jsou na rozdíl od rušiček zcela legální... ;D

Zelenáč

« Odpověď #5 kdy: 19. 01. 2016, 11:07:53 »
Tak tak, jak rika kolega tomasfuk, nejprve štípačky, ilegálně ti vyruším až následné volání o pomoc mobilem :D :D :D

A já si chci licenci udělat, ale nejprve potřebuju mít vysílač a přijímač. Když děláš řidíčák na auto nebo na motorku, taky máš nejprve to auto nebo motorku, a ne obráceně. Obráceně to mají jen žabaři jako ty "k".

Jenda

« Odpověď #6 kdy: 19. 01. 2016, 11:31:50 »
Chtělo by to proto nějakou open source vysílačku, kde by se dalo dostat i ke zdrojovým kódům. Mým cílem je, abych si mohl naladit jakoukoliv frekvenci.
Ach jo. Tohle je velmi často určeno filtry na vstupu, případně vlastnostmi frontendu/tuneru, a je možné, že třeba PLL funguje odsud dosud a na jiných frekvencích ho nezamkneš. Pokud chceš i vysílat, dostaneš se do dalších problémů s laděním koncových zesilovačů a tak.

Přečti si něco o softwarově definovaném rádiu. Pro příjem si můžeš koupit za dvě stovky RTL-SDR (šmejd, ale na spoustu věcí stačí a za tu cenu…), pro vysílání hackRF nebo bladeRF (to má duplex, ale taky si to nechají náležitě zaplatit). Díky tomu, že to má výstupní výkon asi miliwatt, moc nehrozí, že bys s tím neodbornou manipulací udělal nějaký průser.

A já si chci licenci udělat, ale nejprve potřebuju mít vysílač a přijímač. Když děláš řidíčák na auto nebo na motorku, taky máš nejprve to auto nebo motorku, a ne obráceně.
Máš o tom velmi pomýlené představy. Například ti zjevně nedošlo, že radioamatérská licence tě opravdu neopravňuje k vysílání všude.

robotron

« Odpověď #7 kdy: 19. 01. 2016, 11:45:16 »
Tak tak, jak rika kolega tomasfuk, nejprve štípačky, ilegálně ti vyruším až následné volání o pomoc mobilem :D :D :D

A já si chci licenci udělat, ale nejprve potřebuju mít vysílač a přijímač. Když děláš řidíčák na auto nebo na motorku, taky máš nejprve to auto nebo motorku, a ne obráceně. Obráceně to mají jen žabaři jako ty "k".

Ano, a od toho jsou radiokluby, kde muzes vysilat treba uz hned dneska, akorat bude pobliz chlapik, kterej se zarucuje za to, ze neco nezprasis.
Zeptej se treba na OK1CRA.

Zelenáč

« Odpověď #8 kdy: 19. 01. 2016, 13:45:56 »
Já vím že se nedá vysílat všude, už jsem si o tom leccos přečetl, taky jsem i vcelku zmáknul cvičné testy z elektra. Už mám postavený oscilátor z LC obvodu a dvou tranzistorů, zesílený tranzistorovým zesilovačem a puštěný do 10cm drátku a na 700khz přijímám pípání nosné na rádiu  :D :D :D super pocit :D

« Odpověď #9 kdy: 19. 01. 2016, 15:54:55 »
Proč mi to připomíná dítě na pískovišti, co postavilo hrad z písku a chce se vrhnout na stavbu domu?

Mirek

« Odpověď #10 kdy: 19. 01. 2016, 16:14:03 »
Já vím že se nedá vysílat všude, už jsem si o tom leccos přečetl, taky jsem i vcelku zmáknul cvičné testy z elektra. Už mám postavený oscilátor z LC obvodu a dvou tranzistorů, zesílený tranzistorovým zesilovačem a puštěný do 10cm drátku a na 700khz přijímám pípání nosné na rádiu  :D :D :D super pocit :D
Nejde jen o to, že nemůžeš vysílat "všude". Jde i o to, že zařízení, kterým vysíláš, musí splnit určité požadavky a ty je musíš ověřit měřením atd.

atarist

« Odpověď #11 kdy: 19. 01. 2016, 16:41:45 »

Jestli se nepletu, tak na 700kHz jsi v pasmu pro rozhlas a leteckou navigaci. To nedelas dobre. Kolik vlastne vysilas (m)W, mas zmereno?

B

« Odpověď #12 kdy: 19. 01. 2016, 16:43:47 »
Radioamatérství, kluby,..... jéje....ty vzpomínky.... jeslitpak tady náhodou není někdo, komu něco říká OK2KBA? :D

B

« Odpověď #13 kdy: 19. 01. 2016, 16:49:47 »

Jestli se nepletu, tak na 700kHz jsi v pasmu pro rozhlas a leteckou navigaci. To nedelas dobre. Kolik vlastne vysilas (m)W, mas zmereno?
Snad kW, ne? Určitě to není žádnej troškař, takže vsadím boty, že ty jeho "tranzistory" jsou ve skutečnosti vodou chlazený triody s výkonem na anodě aspoň 50kW.

atarist

« Odpověď #14 kdy: 19. 01. 2016, 17:11:46 »

Snad kW, ne? Určitě to není žádnej troškař, takže vsadím boty, že ty jeho "tranzistory" jsou ve skutečnosti vodou chlazený triody s výkonem na anodě aspoň 50kW.

jj, proto neodpovida, protoze se prave uvaril :)
btw. co je to pipani nosne? v kontextu bazmeku sestaveneho z oscilatoru a zesilovace?