Svietiacie (nie blikajuce) diody a nekomunikujuci wifi router

Mirek

Re:Svietiacie (nie blikajuce) diody a nekomunikujuci wifi router
« Odpověď #15 kdy: 18. 01. 2016, 14:46:38 »
Vím co jsem napsal. Důletežité je zde totiž zejména: "za předpokladu, že napájecí část uvnitř routeru snese 12V." u mého doporučení. Platnost předpokladu ať si pak tazatel ověří jak chce. Část informací získá "v datasheetu od regulátorů". Pokud zjistí, že regulátory větší napětí nesnesou, nemá cenu se použitím jiného zdroje dál zabývat.

Pokud je to ale pro tebe "v podstatě to samé", rád tě přitom nechám, je zbytečné tu slovíčkařit.

Radit někomu že pozná jaký zdroj může ke "krabičce" připojit podle toho, kolik snesou IO na desce je krajně nezodpovědné.

Jestli tvrdíš žes to nenapsal, tak si to po sobě ještě jednou přečti. A celé. Člověk, který neví že napěťová odolnost napájecího zdroje určitého zařízení nezávisí jen na specifikaci použitého IO ve zdroji, to prostě podle mého názoru pochopí tak, že si má na desce zjistit typ IO, v datasheetu přečíst kolik je max vstupní napětí daného IO a pokud je to víc než 12V, nemusí se bát to tam pustit. A to je špatně.

Jenda

« Odpověď #16 kdy: 18. 01. 2016, 14:50:36 »
Připojit sériák a podívat se, co to píše. Bez toho nemá cenu se dál bavit.

« Odpověď #17 kdy: 18. 01. 2016, 15:33:53 »
...
Výhodou použití zdroje s vyšším napětím bude to, že bude stačit nižší proud. Pokud u 5V potřebuješ 2,5A, na 12V by mělo stačit 1,25A, za předpokladu, že napájecí část uvnitř routeru snese 12V.
:o

To je teda rada,  ;).

Já jsem si pak znovu, asi 3x přečetl i kontext ("... za předpokladu, že napájecí část uvnitř routeru snese 12V ..."), takže by se dalo říci, že to smysl dává.
Ale.
Předpokládá to, že si musím nějak zjistit (rozebrat? schema?), zda to uvnitř fakt těch 12 V snese.
Což dle mne není rada pro (evidentně) laika.

Takže bych se radši držel rady, že:
1 - Napětí náhradního zdroje "musí" být stejné.
2 - Proud, který je zdroj schopen dodávat, musí být minimálně stejný, jako na originálním zdroji. Větší nevadí ničemu (i kdyby to byly kiloampéry).
3 - Je třeba si ohlídat, aby na výstupním konektoru náhradního zdroje bylo napětí se stejnou polaritou, jako na originálním zdroji.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 18. 01. 2016, 16:50:57 »
...
Výhodou použití zdroje s vyšším napětím bude to, že bude stačit nižší proud. Pokud u 5V potřebuješ 2,5A, na 12V by mělo stačit 1,25A, za předpokladu, že napájecí část uvnitř routeru snese 12V.
:o

To je teda rada,  ;).

No, to je. Ta by asi sla aplikovat na topne teleso. Za predpokladu, ze pri vymene zdroje vymenis i topne teleso. Akorat mu ale v te uvaze nesedi nasobilka, takze by vysel jiny vykon.

tomasfuk

« Odpověď #19 kdy: 18. 01. 2016, 18:04:35 »
Původně jsem napětí pro příklad zdvojnásobil, ale pak jsem si uvědomil, že zdroj o výstupním napětí 10V není moc běžný. Proud už se mi fakt nechtělo počítat s přesností na desetiny ampér, protože to nemění nic na faktu, že NAPŘÍKLAD 1,25A by MĚLO stačit, tak jak je uvedeno v původním příspěvku. Pořád je to o polovinu méně než u původního zdroje. To, že by mohl být zdroj ještě o něco slabší je fuk a trochota výkonu navíc ničemu neuškodí, spíše naopak.

Ano, za předpoklady se dá schovat opravdu cokoliv. :-)

Ale klidně si můžete neustále můj příspěvek vykládat jinak než je napsán. Nic jiného od zdejších diskutérů nečekám, taky sem chodím zabít volný čas, nudu v práci, pohoršovat se nad ostatníma, trollovat a flamewarovat.

Livan

« Odpověď #20 kdy: 18. 01. 2016, 19:03:26 »
...

Tak tahle rada je úplný nesmysl. Pokud bude mít zdroj napětí vyšším než 5V, tak odběr bude taky větší podle Ohmova zákona platí I=U/R, teda dvakrát větší napětí bude vyžadovat dvakrát větší proud a ne menší. Pokud je tam stabilizátor napětí, tak pokud přiložím větší napětí, tak na stabilzátoru se bude muset rozptýlit větší teplo, čiže bude více hřát.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 18. 01. 2016, 19:28:54 »
Ale klidně si můžete neustále můj příspěvek vykládat jinak než je napsán. Nic jiného od zdejších diskutérů nečekám, taky sem chodím zabít volný čas, nudu v práci, pohoršovat se nad ostatníma, trollovat a flamewarovat.

Ono tay neni co si vykladat, je to proste picovina. Kdyz je neco staveno na 5V, tak tim, ze tomu dam 12V se proud nezmensi. Jestlize zarizeni hodla zrat 2A, bude je zrat i s vyssim vstupnim napetim. Otazka ale je, jestli ma na vstupu stabilizator, ktery snese takove zvyseni vstupniho apeti. Pokud ano, tak to pobezi, pokud ne, tak to vyhori. Pokud tam stabilizator je, tak take zalezi na tom, jaky. Pokud je pulzni, tak se snad moc nestane. Pokud je tam klasicky tranzistorovy regulator, tak diky zvyseni vstupniho napeti vroste vyzarovany vykon na regulacnim prvku, s cimz navrh zarizeni nemusi pocitat. Bude se to hrat jak svine a dost mozna se to upece, protoze je prilis maly chladic a i kdyby nebyl, tak mozna diky prechodovemu tepelnemu odporu mezi chladicem a regulacnim prvkem nebude odvod tepla dostacujici.

Tak tahle rada je úplný nesmysl. Pokud bude mít zdroj napětí vyšším než 5V, tak odběr bude taky větší podle Ohmova zákona platí I=U/R, teda dvakrát větší napětí bude vyžadovat dvakrát větší proud a ne menší. Pokud je tam stabilizátor napětí, tak pokud přiložím větší napětí, tak na stabilzátoru se bude muset rozptýlit větší teplo, čiže bude více hřát.

Prijde na to - viz vyse. Nemluvime tady o odporove zatezi, na ktere by pri zvyseni napeti doslo k vetsimu vyzarovani tepla s druhou mocninou vstupniho napeti (za teoretickeho predpokladu konstantniho odporu pri vsech teplotach), ale o zarizeni, ktere dost mozna ma vlastni stabilizator. Jestlize zarizeni chce 2A, tak si je vezme nikoliv ze zdroje vstupniho napeti, ale ze sveho stabilizatoru, ktery to napeti srazi na zadanou hodnotu a to ve vsech hodnotach tolerovaneho vstupniho napeti. Takove zarizeni se stabilizatorem se chova jako nelinearni zatez a na ohmuv zakon muzete zapomenout. Archimeduv zakon ale plati bez ohledu na vstupni napeti, pokud vas to dokaze utesit.

Livan

« Odpověď #22 kdy: 18. 01. 2016, 19:37:12 »
Jiste s tím souhlasím, nechtěl jsem vyjmenovávat všechny možnosti, proto jsem to tročku zjednodušil, čím jsem se dopustil nepřesnosti, kterou jste opravil.

Lol Phirae

« Odpověď #23 kdy: 18. 01. 2016, 20:06:54 »
Výhodou použití zdroje s vyšším napětím bude to, že bude stačit nižší proud.

Ano, a taky se to rychlejc odpálí a elegantnějc to zasmrdí. No, a to se celkově určitě vyplatí!!! ;D :o ::)

peter

« Odpověď #24 kdy: 18. 01. 2016, 20:11:00 »
Keď som mal podobný problém, tak som zbehol do obchodu a kúpil 5V zdroj čo dá viac ako 3A a má tú istú koncovku. Polaritu som zbežne overil, sedela. Môj Asus WL 500GPv2 funguje tým pádom doteraz.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 18. 01. 2016, 20:21:12 »
Jiste s tím souhlasím, nechtěl jsem vyjmenovávat všechny možnosti, proto jsem to tročku zjednodušil, čím jsem se dopustil nepřesnosti, kterou jste opravil.

Moznosti nejsou zadne. Zarizeni vyzaduje zdroj 5V, tak mu musite dat zdroj 5V. Pokud ma vlastni stabilizator a nepocita tedy s napajenim jiz stabilizovanym napetim, tak byste mu mohl trochu prikrmit a svet by se kvuli tomu neposral, ale 12V, tedy vic, jak dvojnasobek, je trochu prehnane. Zehlicku na 110V si take dneska do zasuvky nezapojite, ze jo.

Mirek

« Odpověď #26 kdy: 18. 01. 2016, 20:40:43 »
Koukám, tady je to jeden odborník na elektroniku vedle druhého. Držte se raději SW a Linuxu.

Jen doplním - pokud neupřesníte jaký typ stabilizátoru zařízení používá, nevíte jestli se se zvýšením vstupního napětí sníží vstupní proud a nebo zůstane +/- stejný.

Mám pokračovat?

Livan

« Odpověď #27 kdy: 18. 01. 2016, 20:52:17 »
Moznosti nejsou zadne. Zarizeni vyzaduje zdroj 5V, tak mu musite dat zdroj 5V. Pokud ma vlastni stabilizator a nepocita tedy s napajenim jiz stabilizovanym napetim, tak byste mu mohl trochu prikrmit a svet by se kvuli tomu neposral, ale 12V, tedy vic, jak dvojnasobek, je trochu prehnane.
[/quote]
Právěže možností je více,
1. nemusí mít stabilizátor
2. má analógový stabilizátor
3. má spínaný stabilizátor.
A podle situace 1. 2. nebo 3. se to chová rúzně a záleží od toho, jak je stabilizátor dimenzovaný. Se spínaným stabilizátorem si umím představit, že těch 12V snese.

Lol Phirae

« Odpověď #28 kdy: 18. 01. 2016, 20:58:39 »
Se spínaným stabilizátorem si umím představit, že těch 12V snese.

Anebo snese hovno a definitivně vyhoří. No a to se kvůli úspoře asi 50 Kč vopravdu

vyplatí!!!!!!!!!!!!!!!!
vyplatí!!!!!!!!!!!!!!!!
vyplatí!!!!!!!!!!!!!!!!

Livan

« Odpověď #29 kdy: 18. 01. 2016, 21:04:45 »
Se spínaným stabilizátorem si umím představit, že těch 12V snese.

Anebo snese hovno a definitivně vyhoří. No a to se kvůli úspoře asi 50 Kč vopravdu

vyplatí!!!!!!!!!!!!!!!!
vyplatí!!!!!!!!!!!!!!!!
vyplatí!!!!!!!!!!!!!!!!

O jaké úspoře to tady meleš? Rozebírali jsme teoretické možnosti. O úspoře nebyla řeč.