Dobrý deň,
Som študent posledného ročníka technickej univerzity, popri štúdiu mám brigádu na pozícii Junior network engineer, pracujem tam už vyše 2 rokov). Brigáda spočíva v konfigurácii sieťových zariadení a linuxových serverov pre zákazníkov v USA.
O pol roka si teda budem hľadať full-time job na podobnej pozícii a pri čítaní som tu našiel túto tému:
http://forum.root.cz/index.php?topic=12541.0 a chcel by som sa spýtať na Váš pohľad "z opačnej strany" - z pohľadu uchádzača o podobnú pozíciu, teda aká by bola primeraná výška platu, ktorú povedať na pohovore a sú vôbec takéto znalosti dostatočné na podobnú pozíciu? Tu sú moje znalosti:
Toto viem "z hlavy" (teda bez použitia dokumentácie, internetu a pod.):
- základy Linuxu - inštalácia, základná práca so systémom - úprava konfigurákov, inštalácia balíčkov, pridanie repozitára, štartovanie služieb, práca s užívateľmi, prístupové práva, ...
- iptables - povolenie/zakázanie IP/portov, source/destination NAT, fail2ban
- základná kofigurácia Cisco zariadení - nastavenie portov, vlany, routing, DHCP, viac s pomocou dokumentácie
- základná inštalácia a konfigurácia OpenWrt
- konfigurácia Sonicwall firewallov
- konfigurácia Unifi AP
- Synology NAS
S použitím dokumentácie (tzn. už som to viackrát robil, ale z hlavy to nedám):
- RAID, LVM, zväčšenie/zmenšenie partition
- OpenVPN, IPsec
- konfigurácia LAMP, proxy, DNS, SNMP, ...
- monitoring pomocou Cacti, Zabbix
- XenServer
- SaltStack
Všetko vyššie napísané je vrátane troubleshootingu. Počas brigády som navyše často dostával zadania nakonfigurovať niečo čo som nikdy predtým nerobil, s tým že poraď si ako vieš, do piatku to musí byť hotové, teda snažím sa sám aktívne riešiť prípadné problémy, doteraz väčšinou úspešne.
Čo sa týka programovania, skôr by som to nazval lepením kódu. Naprogramujem čo treba tak aby to fungovalo, v princípe mi je jedno v akom jazyku, ale keď to uvidí nejaký programátor tak asi spraví headbang o stôl.
Takže, predstavte si, že Ste absolvent s vyššie popísanými znalosťami. Je to dosť na sieťového inžiniera? Aký plat by Ste si povedali na pohovore?
Ja som do tej brigády išiel s tým že mi ide v prvom rade o skúsenosti a plat som veľmi neriešil, teda vôbec neviem aká suma by bola primeraná.
Ďakujem za odpovede.