Clonezilla a Windows OEM/GGK

Shampoo

Clonezilla a Windows OEM/GGK
« kdy: 16. 01. 2016, 18:25:55 »
Tuto otázku jsem již pokládal v jiném tématu, nicméně jsem se nedozvěděl, žádnou praktickou radu a zkušenosti. Proto se ptám přímo.

Představme si, že máme 5 identických PC (stejné konfigurace), mějme 5x WIN licenci OEM/GGK (nepoužité).
Každé z těchto PC musí mít ve výchozím stavu identický SW a data.

Na jednom PC udělám:
1. instalace Win,
2. ovladače
3. SW
4. data
- bez aktivace

Následně vytvořím pomocí Clonezilla 1:1 clone disku (pro ostatní PC).
Zkontroluji funkčnost a nastavení pro každou stanici (názvy účtů a případně pevné IP).
Jakmile mám připravené a jsem spokojen se všemi PC, tak provedu aktivace (online a pokud nepůjde, tak telefonicky).

Lze klonování použít i v případě, že mám pouze licence, které jsou spřažené s HW?
Mám pocit, že u telefonické aktivace se zadá do automatu ID OS instance a dle toho získám číslo, které mám zadat. Nicméně tohle ID bude nejspíše u každé instance stejné, jelikož jsem provedl clone disku.

Máte s tímto někdo zkušenosti? Zda je tento postup funkční?

Chci si ulehčit práci...

Docture

Re:Clonezilla a Windows OEM/GGK
« Odpověď #1 kdy: 16. 01. 2016, 18:58:30 »
Systém Windows, musíš před clonováním tzv. "zasysprepovat". Tím očistíš Windows od HW, na kterém jsi dělal vzor a docílíš správné funkčnosti Windows - Windows si pak např. také generují nové ID. Pokud to nezasysprepuješ připrav se na problémy, které určitě přijdou...

Ondro

« Odpověď #2 kdy: 16. 01. 2016, 20:44:05 »

Lze klonování použít i v případě, že mám pouze licence, které jsou spřažené s HW?

Neviem,co presne touto vetou myslis.

My sme vo firme bezne pouzivali clonezillu na klonovanie PC s rovnakym HW, kde kazdy PC mal licenciu na win7 a robil sa downgrade na winXP. Bolo otravne stale volat do MS a robit downgrade cez telefon a tak sme urobili to, ze  Windows XP sa zkativoval na prvom PC a potom sa takyto zaktivovany windows klonoval.  Ziadna reaktivacia naklonovanych PC nebola potrebna.  Takto nam koluje u zakaznika niekolko desiatok PC s rovnakou aktivaciou a ziaden problem. Neviem ako to je unovsich verzii windows, kedze este sa stale daju kupit licencie na win7 a tak nemusime robit downgrade.
Neviem ako to mas MS urobene ale je to zbytocna otrava.

Shampoo

« Odpověď #3 kdy: 16. 01. 2016, 20:52:33 »
Zrovna budu studovat ten sysprep.exe a díky za info :).

No... OEM znamená (dle MS) 1 licence je aktivovaná pouze na 1 PC a nelze ji instalovat/aktivovat na jiném současně - to by se nejspíše časem ozval aktivátor, že používám licenci na více, než jednom PC. Z toho důvodu mi jde o to, abych provedl úspěšně na každém PC aktivaci dle platné licence.

Nechápu, jak to právně řešíte/neřešíte vy.

nobody

« Odpověď #4 kdy: 16. 01. 2016, 20:52:49 »
pokud se cloneziluje na stejny hw, tak sysprep neni treba, widle se pak na dalsicm hw ozvou ze nejsou registrovane a zadas jednoduse cislo a aktivujes ho...

sysprep jako takovej dela ocistu od uzivatelskeho uctu a pripravuje nasledny nabeh na pruvodce prvotniho pousteni...
ocista od hw, ktera je potreba pri klonovani (nebo vyroby upraveneho original instalacniho iso), je sysprep s parametrem /generalize...

Shampoo

« Odpověď #5 kdy: 16. 01. 2016, 21:38:14 »
pokud se cloneziluje na stejny hw, tak sysprep neni treba, widle se pak na dalsicm hw ozvou ze nejsou registrovane a zadas jednoduse cislo a aktivujes ho...

Prosim tě, myslíš stejným HW konfiguraci (po HW stránce), nebo totožné PC (to PC, na kterém probíhal clone)?
V mém případě 5 PC (se stejnou konfigurací HW) je tedy nutný sysprep?

nobody

« Odpověď #6 kdy: 16. 01. 2016, 22:33:15 »
pokud nebudou prihlasene do domeny, tak by nemel byt treba (vsichni budou mit stejne SID/UUID coz snad vadi jen pri te domene), kazdopadne urcite neni treba s /generalize a naopak je zbytecnej a mas pak zdlouhavejsi prvotni pusteni aby se stejne ocuchal totoznej HW jako by byl rovnou v image bez pouziti toho generalize..

Shampoo

« Odpověď #7 kdy: 17. 01. 2016, 00:10:02 »
Windows server nemame, domenu tedy ne. Takze by to nejspise problem byt nemel.

Ten sysprep se vsude sklonuje s image, ale ja budu delat clone disk-to-disk (directly).
V pripade problemu stanice muzu pustit sysprep /oobe na stamici bez ztraty dat?

nobody

« Odpověď #8 kdy: 17. 01. 2016, 10:24:05 »
bez domeny teda jen drobnost, zmenit jmeno pocitace aby jsi je v siti od sebe ty rozeznal

jestli image nebo disk2disk neni rozdil

to muzes a o data neprijdes, zustane uzivatel i jeho uzivatelske soubory, maze to zakladni nastaveni profilu ktere se nastavuje pri normalnim prvotnim pusteni po instalaci, vyskocil by po restartu ten wizard (jazyk, casova zona, uzivatel (nelze vytvorit ten existujici), zabezpeceni, ...)

Shampoo

« Odpověď #9 kdy: 17. 01. 2016, 10:42:39 »
Super, diky moc ☺