Kopírování s přeskakováním chyb

m3lisk0

Kopírování s přeskakováním chyb
« kdy: 10. 01. 2016, 14:52:17 »
Mam umierajuci disk kde mam data ktore chcem zachranit. V dmesg som mal IO errors a ked som tam chcel nahrat data tak sa ani nevytvorili subory resp adresare, sam sa umountol a pod. z toho usudzujem ze disk je na tom zle. Podstatne je ze by som z toho rad obnovil data. Mam dobre skusenosti s ddrescue ale nevyhoda je ta ze to vyzaduje dalsi disk o rovnakej resp vacsej kapacite a to je momentalne problem, miesta mam dost na druhom disku ale cely prazdny disk nemam. Viem ze sa da dat ako output pre ddrescue aj subor a potom dostanem image ktory viem zasa prejst cez testdisk a odtial vytiahnut data, ale sa mi to zda ako zbytocna robota pretoze budem v konecnom dosledku potrebovat 2x tolko miesta (1. na image 2. na data extrahovane z image) ako keby som ich len skopiroval. Preto hladam nieco ako cp s moznostou logovania, teda nech to skopiruje co moze, co nemoze nech zapise do logu a preskoci.
« Poslední změna: 10. 01. 2016, 20:10:27 od Petr Krčmář »

Kit

Re:cp s moznostou logovania a preskakovania chyb
« Odpověď #1 kdy: 10. 01. 2016, 15:17:30 »
Můžeš zkusit ddrescue na jednotlivé soubory.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 10. 01. 2016, 15:59:06 »
rsync -W

Prd opirovanim doporucuji odnest vse do chladne mistnosti, disk vystrcit ven ze stroje a strcit k nemu ventilator. Tyhle zmirajici disky casto funguji lepe, kdyz jsou chladne, jakmile se zahreji, zacnou se mnozit problemy nebo dokonce chcipnou a nejedou, dokud zase nevystydnou.

Ale lepsi by bylo pouzit zminene ddrescue, aby se zbytecne necloumalo hlavami. Jestli vam na datech zalezi, cimz si nejsem jisty, protoze nemate zalohu, tak nepremyslejte v terminech jako "zbytocna robota" a nekde si pujcte dostatecne velky disk.

m3lisk0

m3lisk0

« Odpověď #4 kdy: 10. 01. 2016, 19:23:16 »
rsync -W

Prd opirovanim doporucuji odnest vse do chladne mistnosti, disk vystrcit ven ze stroje a strcit k nemu ventilator. Tyhle zmirajici disky casto funguji lepe, kdyz jsou chladne, jakmile se zahreji, zacnou se mnozit problemy nebo dokonce chcipnou a nejedou, dokud zase nevystydnou.

Ale lepsi by bylo pouzit zminene ddrescue, aby se zbytecne necloumalo hlavami. Jestli vam na datech zalezi, cimz si nejsem jisty, protoze nemate zalohu, tak nepremyslejte v terminech jako "zbytocna robota" a nekde si pujcte dostatecne velky disk.

Je to externy disk 3,5 ktory ma ventilator v sebe. ddrescue bude predsa len lepsia volba, mate pravdu. Zalezi mi na datach je pravda ze kopiu nemam, jeda sa sice o disk ktory ma par rokov ale sluzil len ako backup na ktory sa nakopirovali data a potom sa vypol. Vzdy som nan kopiroval relativne vela dat aby som zbytocne neparkoval hlavu zapinanim/vypinanim. Myslim ze cez SMART sa da zistit kolko hodin v skutocnosti bezal, ked sa pustim do obnovy dam sem pre zaujimavost ten udaj. Pokial nemam dalsi disk nechcme snim hybat. Este jedna otazocka: okrem testdisku viem nejako dostat data z image ktory mi ddrescue vytvori? Dakujem

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 10. 01. 2016, 19:51:25 »
@m3lisk0: Na mikroventilator v kejsu bych nespolehal, kejs bych otevrel a strcil k tomu ventilator, co mam v bejvaku, kdyz je vedro. Disk podlozit tak, aby vitr mohl fucet vsude.

Se SMARTem bych si hral az po vydolovani dat.

Soubory ven vytahnete podle toho, v jakem stavu je image. Jestli vam nehapal FS, tak image normalne namontujete. Z duvodu omezeni komplikaci si nedelejte obraz disku, ale primo daneho oddilu (predpokladam, ze je stejne jen jeden). Cili ne napriklad /dev/sdb, ale /dev/sdb1.

Pokud je FS v zakonceni zazivaciho traktu, muzete zkusit testdisk, mel by jit poslat na obraz oddilu. Napred ale udelejte druhou kopii zazalohovaneho oddilu (treba komprimovanou). Nikdy nevite, co se muze .... V nejhorsim pripade soubory vytaha photorec, ale upozornuju, ze je to bordel. Prijdete o jmena souboru a jejich pozici v adresarove strukture. Jedine, co se s tim pak da delat na usnadneni zivota, je pustit skript z homepage photorecu, ktery vytvori hardlinky na zachranene soubory a da je do nove adresarove struktury podle typu souboru. To take stoji za hovno, ale lepsi, nez nic. Lip se v tom hrabe a tridi.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 10. 01. 2016, 19:54:18 »
BTW, jeste existuje mala sance, ze disk je v poradku, ale podelal se radic. Cili bych disk vytahl a zkusil dat do jineho kastliku nebo pripojil do desktopu. Pozor ale, ze disk by mozna mohl bez puvodniho radice predstirat jinou geometrii a nechrochtalo by to. Tusim tady na to uz v diskusi nekdo narazil a sam jsem to take nekde videl.

« Odpověď #7 kdy: 10. 01. 2016, 19:55:22 »
Este jedna otazocka: okrem testdisku viem nejako dostat data z image ktory mi ddrescue vytvori? Dakujem

Ten image jde uplne obycejne namountovat.
Napred si zjistit potrebny offset pro mount, podle toho kterou partisnu je potreba mountnout:
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -l ddImage.imgA zjisteny udaj pak dat misto <partitionOffset> u prikazu mount (samozrejme je to potreba prepocitat ze sektoru na Byty, jak velky je sektor fdisk vypise nahore).
sudo mount -o loop,offset=<partitionOffset> ddImage.img ~/temp/tmpmnt/
Toto bude fungovat do te doby, dokud nebude rozsypany pouzity filesystem (pak ho zkusit opravit, nebo photorec).

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 10. 01. 2016, 20:39:36 »
...Napred si zjistit potrebny offset pro mount, podle toho kterou partisnu je potreba mountnout...

Proto rikam nezalohovat disk, ale oddil. Je s tim mene srani.

Radovan.

« Odpověď #9 kdy: 10. 01. 2016, 21:33:05 »
Je to externy disk 3,5 ktory ma ventilator v sebe.

Naposledy jsem takhle zachraňoval data tak, že jsem dvoulitrový hrnec se studenou vodou postavil přímo na disk, kov na kov, a tu vodu jsem musel několikrát vyměnit, protože jí disk dokázal ohřát. Ten byl celkem snadný.
Nejhorší případ, co jsem zažil, strávil předem noc v mrazáku, a kopíroval se ponořený v ledové vodě s průběžným dosypáváním kostek ledu (spotřebovali jsme jich určitě přes pět kilo) a odléváním teplé vody. Celou dobu v mrazáku i vodě byl samozřejmě velmi dobře zabalený v mnoha igeliťácích, aby nenavlhl!
Velmi brutální a velmi účinné, ale to mražení je až poslední možnost.

« Odpověď #10 kdy: 10. 01. 2016, 22:27:56 »
Celou dobu v mrazáku i vodě byl samozřejmě velmi dobře zabalený v mnoha igeliťácích, aby nenavlhl!

Na igelitaky (obycejny na pecivo) bych se moc nespolihal, mivaji mikroskopicky pory kvuli aspon nejakymu odvadeni vlhkosti. Takze voda sice viditelne neprotece, ale trocha vlhkosti projde. Pokud bych uz k podobne drastickymu reseni pristoupil, vzal bych si na to kus poradnejsiho tlustsiho igelitu.
Ale zajimava story :)

m3lisk0

« Odpověď #11 kdy: 10. 01. 2016, 22:36:31 »
Ten image jde uplne obycejne namountovat.

Ano uz pozeram ze to tak je vdaka http://askubuntu.com/questions/69363/mount-single-partition-from-image-of-entire-disk-device

Lepsie ale asi bude riesenie co spominal JardaP. mam tam 2 NTFS particie ale to nieje problem.

@m3lisk0: Na mikroventilator v kejsu bych nespolehal, kejs bych otevrel a strcil k tomu ventilator, co mam v bejvaku, kdyz je vedro. Disk podlozit tak, aby vitr mohl fucet vsude.

Problem je ze tam nevidim ziadne sroby co by som mohol povolit a na silu to nechcem vyrvat. Este mi pride ako moznost nekopirovat data naraz ale nechat disk oddychnut v nejakych intervaloch, otazne je je ze ci to ddrescue dokaze a ci parkovanie hlavy pri zapinani/vypinani nebude horsie ako teplo.

Je to externy disk 3,5 ktory ma ventilator v sebe.
Naposledy jsem takhle zachraňoval data tak, že jsem dvoulitrový hrnec se studenou vodou postavil přímo na disk, kov na kov, a tu vodu jsem musel několikrát vyměnit, protože jí disk dokázal ohřát. Ten byl celkem snadný.
Nejhorší případ, co jsem zažil, strávil předem noc v mrazáku, a kopíroval se ponořený v ledové vodě s průběžným dosypáváním kostek ledu (spotřebovali jsme jich určitě přes pět kilo) a odléváním teplé vody. Celou dobu v mrazáku i vodě byl samozřejmě velmi dobře zabalený v mnoha igeliťácích, aby nenavlhl!

Dufam ze to pojde aj bez toho ak nie tak vyskusam. Dakujem

m3lisk0

Re:Kopírování s přeskakováním chyb
« Odpověď #12 kdy: 10. 01. 2016, 23:07:44 »
Este mozno otazka co pouzit: ddrescue alebo dd_rescue? Podla tohoto linku je ddrescue lepsia volba ale je to par rokov stary zdroj http://askubuntu.com/questions/211578/whats-the-difference-between-ddrescue-gddrescue-and-dd-rescue

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 10. 01. 2016, 23:54:42 »
...ddrescue alebo dd_rescue?

Jestli mi pamet slouzi, tak kdysi jsem cetl srovnani a rozdil je ve strategii dolovani dat. Jede z nich pri chybe zkousi znovu a znovu, az dosahne nejakeho maximalniho poctu pokusu. Druhy pri chybe jede dal a teprve kdyz dojede cely disk, tak se vrati na mista s chybami a zkousi to znovu. Druha strategie je lepsi na chcipajici disk, protoze prilis velke mnozstvi pokusu o cteni ho muze oddelat a nasledne zbytek uz neprectete. Cili si prectete man a zjistete, jak to ktery resi.

S ohledem na to, ze tam mate dva oddily, tak odvolavam, co jsem odvolal a slibuji co jsem slibil. Asi by bylo bezpecnejsi delat zalohu celeho disku, aby se predeslo tomu, ze pokusy o opakovane cteni budou konany jeste pred vydumpovanim celeho disku. A holt se pak budete muset srat s offsety, ale furt lepsi, nez prijit o obsah druheho oddilu, kdyby pokusy o precteni prvniho oddilu disk dorazily.

Jinak s tim pytlikem a ledovou vodou vyse to neni spatny napad. Trochu hardcore, ale jestli mate kus slusneho igelitu, tak by to stalo za uvahu. Pytlikum bych se vyhnul, mohou mit spatny svar. Jeste by mozna sel pouzit kondom, ale navleknout na disk by bylo asi ponekud slozitejsi.

m3lisk0

« Odpověď #14 kdy: 11. 01. 2016, 00:22:36 »
Otazka je este aj ake argumenty pouzit. Toto plati pre ddrescue: Tu sa odporuca co najrychlejsie skopirovat disk pomocou:
ddrescue --force /dev/sda /dev/sdb logfile.ddrescue
Nasledne sa 3x pokusit precitat chyby z log suboru ne-cachovanym citanim:
ddrescue --force --direct --max-retries=3 /dev/sda /dev/sdb logfile.ddrescue
Ak toto zlyha tak potom skusit retrim:
ddrescue --force --direct --retrim --max-retries=3 /dev/sda /dev/sdb logfile.ddrescue
tu a tu odporucaju na pociatocne rychle kopirovanie pouzit --no-split (prip --max-retries=1 toto by vsak mal vynutit aj --no-split) pripadne --reverse a  --skip-size

Progress by sa mal dat monitorovat pomocou ddrescuelog prip strace. Je tam spomenuta aj zaujimava aplikacia na analyzovanie logu
ddrescueview

Tu a na forensicwiki sa este spomina pouzitie direct access. A samozrejme je dobre pouzit --verbose

Mate s tym skusenosti?
Pokial je to 3TB disk a USB 2.0 viem nejako odhadnut cas (myslim ze to moze fungovat len pri tom mode ktory preskakuje chyby)? Cital som pripady 10 a viac dni ale nemyslim ze to bolo pre rychlu kopiu. Da sa z ddrescue logu zistit ktore subory boli poskodene? Ten napad s kondomom nieje zly akurat neviem ako by sa to tvarilo kedze je tam ten ventilator.