Netgear R7000 nebo Turris

tomassss

Netgear R7000 nebo Turris
« kdy: 06. 01. 2016, 13:42:30 »
Ahoj,

primárně z důvodu zrychlení a zlepšení pokrytí wifi se rozhoduji mezi Netgear R7000  nebo Turris.
Mé potřeby v pohodě zvládne i Netgear (s dd-wrt ).

-automatické aktualizace a s  tím související sw podpora do budoucna, komunita atd.

-možnost budoucího hw upgradu ?  Jestli jsem to dobře pochopil, pokud bude nějaký nový wifi standard u turrise by mohlo stačit vyměnit wifi kartu a jede se dál? Nebudu muset kupovat nový router?

Proč Turris ne:

-  budu muset čekat 4 měs.
-  vzhledem ke způsobu financování kupuji něco co "ještě není" a není to vyzkoušení.  (vím, byl tu první turris, již jsou prototypy,ale přece je možnost že se něco nepovede)
-  cca +1000 kč

Myslíte, že Turris splní mé očekávání (uvedené v plusových bodech) a vyplatí se na něho počkat a připlatit?

dík za názor

Tomáš

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:Netgear R7000 nebo Turris
« Odpověď #1 kdy: 06. 01. 2016, 14:00:58 »
Nejdřív zaujatá odpověď vlastníka Turrise: Kup Turrise.

Teď nezaujata odpověď: Kup Turrise.

+ tři sloty na wifi, do kterých si dáš, co budeš chtít
+ jeden z nich lze použít pro SSD disk
+ celkem našláplej procesor
+ 2x USB 3.0 (třeba na disky a jako NAS)
+ pravděpodobně má výkon na routování 1Gbit (viděl jsem router s Gbit WAN a 4x GBit LAN, kterej dává reálně jen kolem 100Mbit)
+ další vychytávky, který ale nejspíš nevyužiješ
+++ nastavitelný LED diody (jas, barva, lze zcela vypnout), to jsem ještě nikde jinde neviděl

Jestliže jsi ochotnej dát ty prachy, myslím si, že neprohloupíš. Sám jsi vyzdvihl jiný "pro". U "proti" je hlavně ta cena a čekání. Nebál bych se, že vydají špatnej výrobek.

xiaomi

« Odpověď #2 kdy: 06. 01. 2016, 15:03:38 »
varianta brod - xiaomi router za 30 babek ;)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #3 kdy: 06. 01. 2016, 15:39:58 »
varianta brod - xiaomi router za 30 babek ;)
Ono jde dost o to, co si od toho routeru slibuješ. Pokud chceš router, kterej umí fakt to, co je napsaný na krabici, musíš to zaplatit...

REMET

« Odpověď #4 kdy: 08. 01. 2016, 13:24:51 »
Jako pro nekoho, kdo resi Wifi (a kupuje si na to router misto APcka :-) ) a chce nejake klikaci/webove rozhrani bude Turris asi fajn (az bude), ale:

+ celkem našláplej procesor
- v kategorii levnych krabicek, ano

+ 2x USB 3.0 (třeba na disky a jako NAS)
- jasne, multifunkcni musi byt vsechno ikdyby na chleba nebylo, sorry, ale davat na router nejaka DATA muze jedine sebevrah

+ pravděpodobně má výkon na routování 1Gbit (viděl jsem router s Gbit WAN a 4x GBit LAN, kterej dává reálně jen kolem 100Mbit)
- tady jsem rozhodne pesimista a realne bych to videl, ze to uroutuje s nejakym NATem a FW pravidly tak 200-300Mbps a bude to velky uspech.

+++ nastavitelný LED diody (jas, barva, lze zcela vypnout), to jsem ještě nikde jinde neviděl
- tak to je ono, nastavitelna barva LEDek mi chybi u vsech zarizeni uplne nejvic

Karel

« Odpověď #5 kdy: 08. 01. 2016, 16:38:08 »
Ad Turris a NAT, prekladat to nebudu.
Citace
Over the Christmas holidays we made some tests and the results are: Turris Omnia is able to route 975 Mbps (even with NAT). If you prefer more technical info, it can handle up to 450 000 packets per second. We also measured VPN throughput. With Turris Omnia, acting as an OpenVPN server with recommended configuration with one client connected, we measured 100 Mbps in one direction. We expect this number to be a bit better in the future as we have still the crypto acceleration turned off.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #6 kdy: 08. 01. 2016, 17:59:27 »
REMET: Ohledně CPU a propustnosti se nebudu hádat, Omnii jsem v ruce neměl a testy nedělal.

Viděl jsem osobně rychlost nějakýho Tenda routeru za ne úplně malý prachy (řádově 3 tisíce), kterej se chvástá Gbit WAN i LANem. Ve skutečnost to ale klesne na 100Mbit, neuNATuje to. Nejsou tam žádní FW pravidla, jen čistej překlad. Na router je připíchlej jede počítač a ani tak to nedá.

2x USB3.0 by třeba pro mě byla před dvěma lety výhoda. Stavěl jsem si NAS, nakonec je to klasický PC se spotřebu 35-45W. Kdyby to šlo za stejný prachy na spotřebu do 15W, nezlobil bych se... Samozřejmě záleží na tom, zda to kupující takhle hodlá využít. Já to vidím z mého pohledu jako plus.

K LED diodám - pro Tebe to je možná kravina, ale já měl doma spoustu zařízení (od modemů, přes tiskárny až po PC), který měly všelijaký zvěrstva. Nejvíc mě zklamal výrobce PC beden Lian-Li. Účtuje si hodně peněz za luxusní hliníkový bedny, ale flákne do nich 5mm LED, který i skrz 1mm silnej "světlovodič" (průhlednej plast od LED ven z bedny) ozáří místnost tak, že bych v tom neusnul. Na power modrou a na HDD červenou. Vyměnil jsem za 15 let starý zelený LED, který jsou sotva vidět a super. Ale za ty prachy jsem čekal víc myšlení na detail. Takže za mě - možnost ztlumit LED je skvělá. Možnost nastavit barvu je taky skvělá. Můžeš to ovládat skriptem, takže si můžeš barvama i signalizovat nějakej stav (funkční IPv6 tunel, připojený klienty na VPN, zapnutá tiskárna, co já vim...). Jedinym pohledem víš, co se (ne)děje. záleží na využití, Ty bys třeba nechal všechny LED fialovobíle zářit jako prase, já ale ne, když nemusím.

acr

« Odpověď #7 kdy: 08. 01. 2016, 21:48:49 »
J8 bych si koupil Turris. Proč? Nikdo jiné nedá takovou podporu a budoucí pravděpodobné vylepšování a rozšiřování funkčnosti.

pistelak

« Odpověď #8 kdy: 09. 01. 2016, 10:01:46 »
Uměle vyvolaná debata za účelem propagace zbytečnosti.

Trubicoid2

« Odpověď #9 kdy: 09. 01. 2016, 16:03:59 »
Netgear nevim, ale co ty Linksys WRT1900ac a acs? Acs má 2x1.6GHz jak turris, ac má 2x1.3GHz a oba maj MIMOň 4x4:3 v N i AC, kdežto turris jen 2x2 a 3x3. A k tomu oficiální podporu dd-wrt i openwrt. Já měl wrt54g s dd-wrt, vlastně ještě mám. A ty nový ho připomínaj  :)

Zase maj míň paměti a o lan port míň.

Lol Phirae

« Odpověď #10 kdy: 09. 01. 2016, 16:52:10 »
co ty Linksys WRT1900ac a acs

Prosímtě, někdy si projdi fórum podpory Linksys/Belkin plasťáků, než tyhle předražený shity s naprosto nepoužitelným firmwarem začneš někomu doporučovat.

https://community.linksys.com/t5/Wireless-Routers/bd-p/Wireless_Routers

Trubicoid2

« Odpověď #11 kdy: 09. 01. 2016, 19:15:52 »
Loláku, ty víš odkud je wrt ve slově openwrt nebo dd-wrt? No tak.
Píšu linksys firmware mě nezajímá.

Lol Phirae

« Odpověď #12 kdy: 10. 01. 2016, 10:29:32 »
Ano. O "oficiální" podpoře DD-WRT apod. už žvaní u Linksysu víc než rok. Ten oficiální firmware ale dodnes nikdo neviděl.

Trubicoid2

« Odpověď #13 kdy: 10. 01. 2016, 11:06:11 »
Si ho stáhneš u dd-wrt. Oficiální je asi jen tím, že přispěli na podporu plus použili hw, co chodí

xiaomi

« Odpověď #14 kdy: 10. 01. 2016, 12:57:09 »
krabici uz nemam, tak nevim, co je na ni napsane, ale u aliexpress bylo :

Original Xiaomi Router MI Mini Smart Router Wireless Dual-band 2.4GHz/5GHz Maximum 1167Mbps Support Wifi 802.11 AC Free Shipping

Ssh jsem tam dostal, openwrt pry jde taky, rychlej se zda dost, cinani maji i jakousi ovladaci appku na mobil.
Anteny jsou natvrdo, ale rozdelat krabka jde, jsou tam ty MHF konektory nebo jak se to jmenuje.

To vse za 30 babek.
Zda se, ze se hodne tlaci kde vsem domu, to by me zajimalo, co za tim asi bude ;)

Ale asi tam nejdou menit barvy LED, sorry. A neni v plechu.
A asi tam nepujde nahrat ten sledovaci soft od NICu.