tak programoval som webove aplikacie (rozumej IS), desktop, ale neprisiel som este do styku s niecim, kde by som vyuzival nejake zlozite algoritmy. skor by som tu knizku bral na rozsirenie obzorov. Knutha som tiez premyslal, ale to vyzera celkom HARD knizka.
Tak těch složitých alogoritmů je tam celá řada, například řazení nebo vyhledávání. Akorát to občas není vidět, protože člověk použije už připravené funkce a vlastně se ani nezamyslí nad tím, že pod kapotou bude něco složitějšího. Uvědomí si to obvykle až když něco nefunguje dobře, například to 1000 záznamů řadí 10 sekund. To pak koukne pod kapotu, orosí se mu čelo, zase to zavře a jde si to napsat sám nebo sehnat lepší knihovnu (to je podle nátury). Ve chvíli, kdy pak píšete něco netriviálního (například export databázového schema do grafické podoby), tak těch algoritmů použijete mraky. Tedy pokud opět nesáhnete po už hotovém programu někoho jiného.
Pakliže složitějšími algoritmy máte na mysli věci jako triangulaci polygonů, tak spíše než po univerzální bibli je lepší jít po konkrétní oblasti. Tohle je kupříkladu výpočetní geometrie.
Knuth je dobrá knížka, ale ne pro někoho jako jsem já. On se pan Knuth ani tak moc nezaměřuje na to jak, ale proč. Analýza, důkazy. Občas je těžké z toho textu vyčíst ten algoritmus (nemám matematické vzdělání na úrovni matfyzu) a důkaz, že algoritmus skutečně má uvedenou složitost, případně že je optimální, nepotřebuji. Mně stačí vědět, jaká je, autorům až na výjimky věřím. Pokud chcete bádat v oblasti algoritmizace, pak to rozhodně je doporučená literatura. Ten člověk to má srovnané v hlavě i na papíře. Jako almanach algoritmů se to ale nehodí.