Samba - přístup ke složce z doménového účtu

Martin Hlaváček

Samba - přístup ke složce z doménového účtu
« kdy: 25. 11. 2010, 13:22:10 »
Dobrý den, pořeboval bych vyřešit jeden problém.
Mám na serveru1 rozjetou sambu s autentizaci proti doméně. Přes nfs mám namountovaný share ze serveru2, kde je složka, kterou vklastni lokalní skupina "group". (atributy - drwxrwxr-- user local_group jmeno_složka) Totu složku mám potom na serveru1 v sambě vyexportovanou pro čtení/zápis pro doménovou skupinu "domain_grup". Potřebuji docílit toho, abych se na tutu složku mohl přes doménový učet, který bude v doménové skupině domain_group, z windows připojit -> tedy abych do teto slozky mohl i zapisovat. Je to vubec mozné? Potřebuji tedy nějak docílit toho aby domenová skupina domain_group byla pod tou lokální skupinou local_group.

Napada me nekoli reseni:
1) dat slozce atributy 777 - to ale v tom nejhorsim pripade - ztrati se zabezpeceni na serveru2

2) pridat domenoveho uzivatele do te lokalni skupiny - velmi komplikovane, uzivatelu je velmi mnoho a predem nebudu vedet kdo bude mit z domeny pristup ke slozce. Nakonec dam exportovat slozku jen pro domenouvou skupinu a AD si bude pridavat do teto skupiny uzivatele, takze v nastaveni saby nebudu muset nic menit.

3) existuje nejaky zpusob jak exportovat nfs aby se ztratila klasicka unixova prava na soubory? jakoze bych to vyexportoval se vsemi pravami a pak namountoval.? a zabezpeceni pak uz provadel jen podle samby

děkuji za odpověď

Dusan

Re: Samba - přístup ke složce z doménového účtu
« Odpověď #1 kdy: 25. 11. 2010, 17:14:33 »
Nešlo by to v /etc/exports cez all_squash, anonuid a anongid? Všetky nfs prístupy by sa mapovali na jedného konkrétneho užívateľa s plnými právami na ten adresár a reštrikcie by sa nastavili na namountovanom adresári v sambe.
« Poslední změna: 27. 11. 2010, 19:11:28 od Dusan »

Martin Hlaváček

Re: Samba - přístup ke složce z doménového účtu
« Odpověď #2 kdy: 29. 11. 2010, 10:14:00 »
Dekuji, za odpoved. Takto by to slo asi taky vyresit, nevedel jsem, ze existuje takovy prepinac u nfs.

Ale nakonec jsem nasel jeste jine reseni. V sambe existuje prepinac "force group", cili jsem te domenove skupine dal "force group= local_group" a vse funguje tak jak ma.

Diky.