<trolling>Buďme rádi, že Java existuje, výběh pro patlaly se hodí. Noční můrou by bylo, kdyby se tato sorta lidí pokoušela psát aplikace v C nebo C++.</trolling>
Člověku, co zná jen Javu (a tudíž ji fanaticky hájí a vynáší do nebes, jako noef), se nedá vysvětlit, že C++ je stejně high level jazyk.
<trolling>Prase se taky těžko přesvědčuje, aby se neválelo ve vlastních ho..ech.</trolling>
Opravdu? Vidim tu snahu o trolling, protoze vas prispevek nejen, ze je jak od lopaty, navic je nepravdivy. (Coz nabizi otazku, zda opravdu neni od lopaty, ze...) Rozhodne neznam jen Javu, nejnovejsi verzi jsem dokonce snad ani nepouzil. Usekl jste si pekny trapas, vzdyt
primo v tomto vlaknu propaguji Scalu a alternativni pristupy nekolikatou stranu (zminl jsem napr. i Haskell, Frege a F#).
A ze bych Javu vychvaloval, nebo dokonce "vynasel do nebes", to myslite opravdu vazne? Protoze asi nejste prilis bystry, tak mi nezbyva, nez se citovat:
... Nevim, jestli se citite urazen vyrokem, ze C++ je spatlanina (pejsek a kocicka), ale je to bohuzel pravda. A rozhodne to nerikam proto, abych "vyhral" diskuzi. Podobny nazor mam i na JavaScript, ve kterem nyni prevazne pracuji. A prestoze Java mi prijde o trochu lepsi, tak ma take hodne much (nejvetsi asi generika, ve srovnani s C# je to slabota, a to .NET moc nemusim). ...
Ja nepopiram high-level aspekt C++, jen jsem rikal, ze pokud pouzivate tento high-level pristup, tak je jedno, jestli delate v C++ nebo v Jave, dosahnete vykonostne stejneho vysledku (dokonce tu nekdo zminoval nejakou studii od Googlu). Pokud se pujde vice "low-level", tak velkym rozdilem bude cas a narocnost vyvoje vymenou za lepsi vykon. Tzn. napsat projekt v C++ vyjde zadavatele v kazdem pripade draz, nez v Jave. Vysledny produkt u high-level pristupu, pominu-li pametovou narocnost, bude davat stejne rychle stejne vysledky a tudiz je rozdilem pouze cena prace. Vzhledem k tomu, ze Java je navrzena tak, aby v ni mohl zacit delat skoro kdokoliv (az se nabizi ono drazdive slovo "opice"), se neni cemu divit, ze hodinova sazba zacinajiciho Javisty a CPPisty se asi budou pomerne dost lisit. No a u "low-level" pristupu s rucnim tunenim pristupu k pameti a opravdovymi zisky na vykonu to vyjde zakaznika velmi draho, protoze hodinova cena C++ profika je velmi vysoka. A tak se deje, ze vsichni, pokud neni opravdu zbyti (hry*, embeded), voli variantu malinko pomalejsi aplikaci + vice pameti (ktera je nyni smesne levna) a mene programovani (ktere je stale velmi drahe).
Predchozi tvzreni podporuje i Tiobe index. Nevim tedy, jak moc je realne vypovidajici, ale C++ vykazuje celkem patrny trend - dlouhodoby postupny pokles.
*: U indie her se davno pouzivaji "pomale" jazyky jako C# a Java. Co je zajimave, ze uz i do AAA her zacinaji prorazet, prestoze spise jen pro skriptovani a UI, jazyky a technologie jako Adobe Air (v podstate Flash, UI v MMORPG, napr. Tera), Lua (napr. addony ve WoW) nebo JavaScript (skriptovani v Unity Enginu).
PS: Patlat a bastlit se da v jakemkoliv jazyku, to ze delate v C++ z vas lepsiho programatora nutne nedela

.