Dobrý den,
řeším teď takovou snad životní otázku v jakém oboru bych měl v životě pracovat. Je mi tedy 20 let, mám maturitu ze SPŠ Stavební obor Technické zařízení budov a jsem teď půl roku na VUT FAST a právě mě studiu i skoro celý stavební obor úplně nějak přestal bavit - ne, že by mi to nějak nešlo měl jsem i celkem pěknou brigádu v projekci, ale často jsem si právě říkal jestli je to to pravé.
Právě jsem se vždy hodně zajímal o IT hodně např. mě fascinovali různé společností jako Google, Apple, Microsoft, Cisco, Oracle, aj., různě jsem se i učil různé pojmy apod. a hodně rád sleduju různé technické novinky z tohoto oboru. Sám jsem z programování zkoušel se učit C, ale vytvářel jsem spíše jenom nějaké menší prográmky v příkazovém řádku no a potom tedy značkovací jazyk HTML5 a CSS3. Taky mě hodně baví grafika a to práce s Adobe Photoshopem, také baví práce s videem v programech Adobe After Effect a Premiere Pro. Dále tedy jsem zkoušel různé Linuxové distribuce a bavilo mě hrát si s nějakými nástroji v Backtracku a v Kali linuxu a taky různé flashování mobilů a tabletů nebo si poskládat PC a samozřejmě také hry.
Minulý rok když jsem se rozhodoval kam na VŠ, tak jsem si říkal, že asi nic měnit nějak nebudu, ale teď jsem tedy začal víc přemýšlet co bych opravdu chtěl dělat. Taky se mi hodně líbí, že je o člověka potom prostě o dost větší zájem (třeba když jsem srovnával ty nabídky práce v mojem okolí tak to bylo úplně něco jiného) a může třeba pracovat různě po světě a taky se mi to prostě zdá takové o dost živější než prostě betonové konstrukce nebo vnitřní kanalizace. Teď už o tom skoro od začátku semestru přemýšlím a říkám si, že jestli to nezměním teď tak už asi nikdy.
Zase tedy nevím jestli by to mělo být úplně čistě IT nebo i něco s elektrotechnikou. Vím, že tedy to bude náročné a že člověk musí hodně zabrat, ale to bych byl ochotný.
Přemýšlím o těchto školách:
- FIT VUT
- FEKT VUT
- VSB-TU FEI
- FI MUNI
- MU
Má někdo třeba nějakou podobnou zkušenost s takovouto změnou oboru? Nebo nějakou radu jestli bych do toho měl jít a kam popřípadě či jaký obor zvolit?
Omlouvám se jestli se to spíše nehodí někam do zpovědnice, ale chtěl bych znát názor lidí z oboru.