Backend a i frontend na RPI2

Backend a i frontend na RPI2
« kdy: 23. 12. 2015, 15:09:59 »
Ahoj,

chtěl bych udělat aplikaci, která by měla backend na RPI s ArchLinuxem s tím, že by se na něj přistupovalo z jeho vlasní wifi sítě přes mobilní aplikaci.
Navíc bych chtěl, aby přímo na RPI byl připojen monitor s dotykovým displejem a bylo tam GUI té aplikace.
Normálně bych to udělal v PHP/Pythonu a frontend klasicky HTML/CSS/JS, ale nechci, aby frontend se přímo na RPI zobrazoval v prohlížeči, ale jako klasická aplikace. Myslím si, že v prohlížeči by to udělalo takový ten "laciný" dojem.
Další možnost je se vykašlat na připojování RPI k monitoru a místo toho k RPI dát nějaký levný tablet s tou aplikací.

Poradíte mi, co by byla nejlepší možnost. Moc děkuji.

Re:Backend a i frontend na RPI2
« Odpověď #1 kdy: 23. 12. 2015, 15:11:35 »
Ještě jsem chtěl dodat, že backend se bude připojovat k DB a i k senzorům z I2C atd, takže nevím, jestli mi na to vůbec bude stačit php/python...Přinejhorším si tam přidám nějaký hook script.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 23. 12. 2015, 15:24:41 »
Ještě jsem chtěl dodat, že backend se bude připojovat k DB a i k senzorům z I2C atd, takže nevím, jestli mi na to vůbec bude stačit php/python...Přinejhorším si tam přidám nějaký hook script.
Celé by to šlo v GTK.

« Odpověď #3 kdy: 23. 12. 2015, 15:30:07 »
Jo, to by bylo asi nejlepší. Nikdy jsem s tím nedělal, ale snad to nebude moc složité. Budu tam asi určitě potřebovat X11 server, že?
A budu tam potřebovat Desktop Enviroment? Já jen, že tam nechci nic zbytečně navíc. Přinejhorším tam hodím LXDE nebo XFCE, aby to nebralo moc výkonu.

jose_d

« Odpověď #4 kdy: 23. 12. 2015, 16:05:19 »
...
Myslím si, že v prohlížeči by to udělalo takový ten "laciný" dojem.
...
místo toho k RPI dát nějaký levný tablet s tou aplikací.
...
Jestli najdeš nějaký nelacině vypadající kryt pro Rpi, tak dej vědět, za sebe se domnívám že b) je správně.

Kup laciný tablet, rootni ho, permanentně hoď do nabíječky, polaď zhasínání displaye a bude to vypadat úplně jinak než mě známé displeje k Rpi, které vypadají jako.. ..development KIT :-) Ušetříš si práci na dvou frontendech.

« Odpověď #5 kdy: 23. 12. 2015, 16:07:33 »
No já si budu muset udělat svůj zakázkový kryt nebo ho vytisknout na 3D tiskárně. Chci mít v tom krytu zakomponováno spoustu senzorů jako čtečku čárových kódů a váhu, takže kryt teď neřeším a doufám, že to pak nějak udělám.

Dzavy

« Odpověď #6 kdy: 23. 12. 2015, 18:32:09 »
Presne jak pise jose - Raspberry je super, ale na produkcni pouziti je docela naprd. Osobne jsem od nej taky opustil a prevazne prave kvuli krabicce - i kdybych sehnal nejakou ultimativni super (drazsi nez samotna deska), tak porad z toho budou kabely trcet na vsechny strany. Takze jsem se co se HW tyce preorientoval na ebay :) pro Tvoje ucely bych se podival na nejaky repasovany POSy, dost mozna najdes neco i s integrovanou cteckou kodu atd.

Jinak kupa mobilnich "aplikaci" jsou v podstate webovy stranky a dost casto to vypada docela slusne, takze bych se toho nebal...

« Odpověď #7 kdy: 23. 12. 2015, 18:42:43 »
No, ale já potřebuju, aby to žralo málo, nebylo velký a zase to mělo výkon aspoň na obsloužení toho backendu. Možná kouknu po nějaké mini-ITX desce s celeronem, ale řekl bych, že to bude docela overkill...Navíc tam pak stojí ty zdroje kolem tisícovky...
Nemáte někdo zkušenosti se zadáním někomu, aby mi udělal skříň na míru?

« Odpověď #8 kdy: 23. 12. 2015, 18:43:38 »
Navíc k tomu Celeronu bych musel mít navíc arduino, aby to vzalo všechny ty senzory...

Dzavy

« Odpověď #9 kdy: 23. 12. 2015, 19:12:35 »
Co treba tohle: http://www.ebay.co.uk/itm/PIPO-X9-Mini-PC-Smart-TV-Box-Intel-Z3736F-Quad-Core-2G-32G-8-9-LCD-RoyalMail-UK-/331727236857?hash=item4d3c7beef9:g:-S4AAOSwhcJWMDQP

Neni to dokonaly, ale pokud u toho ma bejt displej a ma to vypadat slusne, tak podle me porad lepsi vychozi situace nez s Raspberry...k tomu USB->I2C a mohlo by to jit...

Jenda

« Odpověď #10 kdy: 23. 12. 2015, 20:04:19 »
Jak už psali výše, umíš Python, udělat v tom QML/PyQt/QtQuick nebo GTK aplikaci se dá docela rychle a snadno.

U uvedeného počítače bych se bál podpory v Linuxu, stability a rychlosti I2C/UART/GPIO převodníků na USB a spotřeby.

(někdo namítne, že na tom běží Android, což ale také může znamenat zablobované drivery, nepodporované jádro a touchscreen funkční jenom pro ten jejich divný framebuffer)

« Odpověď #11 kdy: 23. 12. 2015, 20:25:10 »
No, našel jsem http://www.emko.cz/, tak tam mu tu case snad udělají na míru.
Jinak nechápu, proč ty displeje speciálně pro RPI jsou tak drahý. Já nechci připojovat displej přes HDMI, takže budu muset jít do toho originálního pro RPI nebo prostě mít ten tablet.
Teď mám REST API v djangu a dělám appku přes ionic pro Android/iOS/Windows. Jen trošku tápu s tím, jak udělat, aby to něco udělalo po tom, co se načte čárový kód. To budu muset asi udělat přes cron, co to bude checkovat? To je dost debilní řešení asi. Já bych potřeboval, aby když se načte nový výstup z čtečky, tak aby to poslalo do backendu a někde načetlo data k tomu.

« Odpověď #12 kdy: 23. 12. 2015, 20:28:51 »
Asi bude nejlepší k tomu udělat nějakýho daemona, který ty signály bude zachytávat.

« Odpověď #13 kdy: 23. 12. 2015, 20:39:40 »
A neříkám, že umím Python. Spíš se ho učím a chci naučit, takže bych to chtěl udělat v něm. No a umí komunikovat nějaký z těch QT komunikovat přímo přes restAPI? Abych tam nemusel dělat nic dalšího?

Jenda

« Odpověď #14 kdy: 23. 12. 2015, 20:55:07 »
Jen trošku tápu s tím, jak udělat, aby to něco udělalo po tom, co se načte čárový kód. To budu muset asi udělat přes cron, co to bude checkovat? To je dost debilní řešení asi. Já bych potřeboval, aby když se načte nový výstup z čtečky, tak aby to poslalo do backendu a někde načetlo data k tomu.
A jéje… Jak máme jako vědět, jak ten čárový kód čteš a jak tvoje aplikace vypadá? Já jsem viděl čtečky, které se tvářily jako klávesnice, takže bylo potřeba si ji přes evdev nebo v Xkách ukrást a číst stisknuté klávesy. S nima pak… no nějak je dáš do svého backendu, psal jsi REST, tak že bys třeba udělal… REST požadavek?