Kdy upgradovat na Plan-9?

Dushino

Kdy upgradovat na Plan-9?
« kdy: 18. 12. 2015, 13:16:48 »
Ahojte,
měl jsem na noťasu Windows 7 a po update na Windows 10 mi přestal fungovat 3G modem, externí bezdrátové kombo klávesnice a myši od Microsoftu a operační systém neustále zapomíná WiFi a nastavení tiskárny. Protože jsem ne nechtěl vracet k Windows 7, protože je to prý zastaralý systém a Windows 10 mi nefunguje dobře, opustil jsem platformu Windows a nainstaloval Xubuntu. Všechno mi funguje bezvadně, ale tady na diskusi jsem se dověděl, že Linux nikdo nepoužívá a že není králem. Tak jsem se chtěl zeptat někoho, kdo tomu rozumí, jestli už je čas updatovat na Plan-9.
Prosím dobré duše, aby se mi nesnažily pomoct s rozcházením Windows. Ty jsem opustil, peněz mi líto nebylo, protože vstupenky do cirkusu by byly stejně drahé a je to jednorázová akce, takže nákladů za poznání nelituji.
Také si, prosím, nepleťte operační systém Plan-9 s filmem Plan-9.
Nemáte někdo zkušenost? Chci pouze pracovat na WiFi s Google technologiemi (Google Drive a související dokumenty, tabulky a prezentace + email). Občas něco vytisknout na tiskárně a hlavně bych byl rád, aby mi fungovala externí klávesnice a myš od Microsoftu, protože jsem si na ni zvykl. Klávesnice i myš jsou staré cca 4 roky, takže bych klidně koupil nějakou novou.

V podstatě potřebuji, aby mi fungoval internet, klávesnice a myš.

Stránky projektu: http://plan9.bell-labs.com/plan9/
Licence je GPL, viz http://www.linuxexpres.cz/novinky/plan-9-prelicencovan-na-gpl
Na Rootu vyšel článek http://www.root.cz/clanky/plan-9/

Díky moc za názory.

Fantomas

Re:Kdy upgradovat na Plan-9?
« Odpověď #1 kdy: 18. 12. 2015, 16:15:26 »
Tak tomu říkám kvalitní humor :-D

dvd9

« Odpověď #2 kdy: 18. 12. 2015, 16:37:10 »
Jestli ti na xubuntu vsechno funguje dobre, udelas nejlip, kdyz u nej zustanes.

ByCzech

« Odpověď #3 kdy: 18. 12. 2015, 16:39:32 »

ByCzech

« Odpověď #4 kdy: 18. 12. 2015, 17:10:16 »
Já bych upgradoval hned, nejpozději dnes v noci :D

Bell

« Odpověď #5 kdy: 18. 12. 2015, 17:14:01 »
Doporucil bych jeste zkusit, v tomto poradi:
gnu/hurd
qubesOS
chromeOS
android
OSX
solaris
...a pak spokojene prejit k nam na P9.

PS: byl jsem upozornen na novy prispevek, tudiz reaguji - na P9 upgradovat hlavne v noci, se svickou a sklenici dobre Sherry, je to pak podstatne romantictejsi. Pokud mate IT pritelkyni a sherry vic nez jen pro sebe, pozvete i ji.

PPS: Pokud pritelkyne je jeste na SS a rozhoduje se, zda jit na VS nebo do praxe, tak u nas v BellLabs mame tak vetsinu lidi s vyssim VS titulem, nadruhou stranu VSICHNI! tu maji SS, takze to je rozhodne dobra volba.

Btw, jak se ma Blek?

zdsfasdfasdfa

« Odpověď #6 kdy: 18. 12. 2015, 22:20:24 »
plan9 je genialni, bohuzel zaroven genialne nedoceneny.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 18. 12. 2015, 22:39:40 »
plan9 je genialni, bohuzel zaroven genialne nedoceneny.

Hele, ja ho milerad docenim. Az pujde nainstalovat na bezne PC a ne jen na tri vybrane kousky, az na to bude software atd. Ona je cela rada OS, ktere maji presne ten samy problem. Podporuji nekolik zastaralych komfiguraci HW, ktere nemam, typicky neumeji wifi nebo umi, ale tak na dvou ruznych wifinach, bez sifrovani nebo nekdy i s WEP a je na ne asi tak pet aplikaci. Bylo by skvele, kdyby treba takovy MenuetOS sel hodit na muj stary notebook, ktery by tim padem slouzil i k necemu jiemu, nez lapani prachu, ale na portovani OS a psani ovladacu se zrovna necitim.

Ono je i dost mozne, ze kdyby Plan-9 sel nahodit na jakykoliv stroj a byly na to aplikace, tak by po Linuxu a Widlich ani pes nestekl. Ale bohuzel, neni tomu tak.

Dushino

« Odpověď #8 kdy: 18. 12. 2015, 22:42:47 »
Doporucil bych jeste zkusit, v tomto poradi:
gnu/hurd
qubesOS
chromeOS
android
OSX
solaris
...a pak spokojene prejit k nam na P9.

PS: byl jsem upozornen na novy prispevek, tudiz reaguji - na P9 upgradovat hlavne v noci, se svickou a sklenici dobre Sherry, je to pak podstatne romantictejsi. Pokud mate IT pritelkyni a sherry vic nez jen pro sebe, pozvete i ji.

PPS: Pokud pritelkyne je jeste na SS a rozhoduje se, zda jit na VS nebo do praxe, tak u nas v BellLabs mame tak vetsinu lidi s vyssim VS titulem, nadruhou stranu VSICHNI! tu maji SS, takze to je rozhodne dobra volba.

Btw, jak se ma Blek?
Dobry vecer, tak to jsem ani necekal, ze se ozve nekdo primo od zdroje. :-)
Popsany postup rad vyzkousim, diky za navod.
Manzelka ma VS a je ucitelka na zakladni skole, zamereni na jazyky, neni zadny technoid. Presto s Xubuntu v pohode funguje a jak ji znam, i Plan-9 by dala. Ona totiz vubec neni pitoma. Paradoxne, nebo snad prave proto, jaksi nahlas mluvi a nestydim se priznat ze nekdy i krici, kdyz ma neco delat na Windows 10 (v popisu jsem to zjednodusil, mame tech notebooku vic).
Manzelku nikomu nedam ani nepujcim a ani do Bell labs nepustim, tam byste se o ni beztak poprali. Ale reknu nasim detem, jsou na gymnaziu.
:-) Diky jeste jednouu. Za Plan-9, rady i prima prispevek. :-)
Jo a Bleka neznam. Asi skoda.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 18. 12. 2015, 23:45:21 »
Manzelka ma VS a je ucitelka na zakladni skole, zamereni na jazyky, neni zadny technoid. Presto s Xubuntu v pohode funguje...

A proc jako by nemela? Osobne je mi lito spis BFU, kteri museji pouzivat Widle, zejmena v jejich nejnovejsich reinkarnacich, ktere jsou zretelne zatizene bremenem zlych cinu z minulych zivotu.

zdsfasdfasdfa

« Odpověď #10 kdy: 19. 12. 2015, 07:13:37 »

Hele, ja ho milerad docenim.

[/quote]

http://catb.org/esr/writings/taoup/html/plan9.html

Radovan.

« Odpověď #11 kdy: 19. 12. 2015, 08:09:57 »
Az pujde nainstalovat na bezne PC a ne jen na tri vybrane kousky...

Zkus ho na Malině, tam by snad s konfigurací neměl být problém ;-)
Ale kolik aplikací tam bude ti sám neřeknu, snad se někdy dostanu k tomu abych si s ním konečně pohrál.

jisk

« Odpověď #12 kdy: 19. 12. 2015, 08:34:09 »
snad se někdy dostanu k tomu abych si s ním konečně pohrál.

Ty sis s ním ještě nikdy nehrál?  ;) ::)

Radovan.

« Odpověď #13 kdy: 19. 12. 2015, 09:19:06 »
snad se někdy dostanu k tomu abych si s ním konečně pohrál.

Ty sis s ním ještě nikdy nehrál?  ;) ::)
S Planem, woe ;D

K tomu co myslíš ty nepotřebuješ spoustu aplikací, stačí jedna pořádná!

moutzl

« Odpověď #14 kdy: 20. 12. 2015, 10:14:02 »
nebude lepsi Menuet? beha to rychle i na 386ce

http://www.menuetos.net/