Mini PC pro prezentace

Lukáš V.

Mini PC pro prezentace
« kdy: 14. 12. 2015, 12:17:34 »
Dobrý den, prosím o radu s následující situací.
V obchodě mám ve výloze TV ke které mám připojen PC a z toho pouštím prezentace z Powerpointu.
Tohle řešení je sice funkční ale velice energeticky a prostorově náročné.
Chtěl bych to vyřešit nějak elegantněji a proto Vás prosím o radu s výběrem zařízení.
Moje představa je následující:
- k TV připojen například nějaký mini PC s linuxem přes VGA nebo HDMI
- mělo mýt možnost připojení k místní LAN
- po spuštění zařízení by to mělo automaticky spustit presentaci v *.ppt nebo *.pptx uloženou v zařízení(USB disk) nebo na místním síťovém disku a zobrazit na TV
- dále by se mi líbilo kdyby to umělo zapínat/vypínat TV a třeba i v nějakém nastaveném intervalu(8:00-22:00) například za pomoci USB nebo serial portu(to bych preferoval) nebo za pomoci připojeného relé odpojovat napájení TV.
Nic víc od toho nepotřebuji. Našel jsem například tohle http://rpishop.cz/6-raspberry-pi-pocitace
Pokud jste se již někdo zabýval podobným problémem, tak budu rád za každou radu.
Děkuji Lukáš   

fe

Re:Mini PC pro prezentace
« Odpověď #1 kdy: 14. 12. 2015, 12:41:50 »
To by šlo, ale pouze v případě, když nebudete trvat na formátu ppt/pptx. Vhodná náhrada je PDF a prohlížeč, který dokáže PDF zobrazit v prezentačním režimu. Export do PDF Powerpoint zvádne, i když jsou tam jistá omezení.

« Odpověď #2 kdy: 14. 12. 2015, 12:53:59 »
Problem ma vic rovin:
1) uz pojmenoval kolega a to je M$ format.
2) moznost zapnout/vypnout telku - tam je to asi primarne o moznostech telky - netusime jakou mate a vetsina tech aspon trochu novejsich to umi sama o sobe. Dalsi moznost me napada, ze by to mohlo umet HDMI-CEC, ale jisty si tim vubec nejsem.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #3 kdy: 14. 12. 2015, 12:56:09 »
LibreOffice prezentaci z PowerPointu zobrazit zvládne. Raspberry Pi by na to celé mělo stačit včetně ovládání telky přes serial, USB či HDMI-CEC.

franta PH

« Odpověď #4 kdy: 14. 12. 2015, 13:12:18 »
co je to za TV? LCD a má USB s podporou obrázků? co to řídit obyčejnými spínacími hodinami?

hmm

« Odpověď #5 kdy: 14. 12. 2015, 13:36:28 »
Mozno blba idea ale, Prezentaci exportovat do videa a pustit v repeat mode, Rpi to zvladne + vzdalena plocha.

Lukáš V.

« Odpověď #6 kdy: 14. 12. 2015, 13:49:05 »
Ve výsledku se bude jednat o dvě TV jedna Samsung a druhá LG. Přesné označení teď nevím. HDMI-CEC mi vůbec nenapadlo. Dobrej nápad. Pokud telky umí CEC tak by to asi bylo snadný. Ale protokol CEC vůbec neznám, nevím tedy jak se s nim dá ovládat. Jestli funguje jen tak, že po zapnutí napájení k mini PC zapne telku, nebo tak že kdykoliv za běhu si mohu poslat příkaz pro zapnutí nebo vypnutí TV. Spínacími hodinami by to samozřejmě řešit šlo, ale když už budu mít mini PC, tak proč to rovnou neřešit přes něj, než mít další zařízení. Chci to celé ovládat na dálku. Prezentace měním často nechci to obíhat s fleškam. LibreOffice večer zkusím na něčem pustit a vyzkouším jestli to půjde. Hlavně potřebuje doporučit zařízení, jestli jít do Raspberry Pi, nebo něco jiného.
Nechci něco koupit a pak zjistit, že je to k ničemu.
Děkuji za odpovědi.

Peter

« Odpověď #7 kdy: 14. 12. 2015, 13:56:02 »
Pokiaľ sa jedná len o neinteraktívne prezentácie, tak je jednoduchšie ich pretočiť do filmu, nahrať na USB a rovno pichnúť do televízora. Spúšťanie prezentácií power pointu je trošku náročnejšie ako spúšťanie filmu. Na prostriedky počítača a aj na obsluhu.

« Odpověď #8 kdy: 14. 12. 2015, 14:03:01 »
dodej hlavne presny typy televizi.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Lukáš V.

« Odpověď #9 kdy: 14. 12. 2015, 14:34:00 »
Převod do videa je řečení, ale radši bych chtěl aby to šlo rovnou z *.ppt. Chěl bych aby to bylo uživatelsky co nejjednodušší. Například tak že na síťovém disku mám složku PREZENTACE pod ni soubor prezentace.ppt. A z toho se bude přehrávat, nebo tak že se v nějakých intervalech bude kopírovat do vnitřní paměti mini PC(aby byla pořád aktuální) a tam od tud se bude teprv spouštět.
Jedna TV je Samsung LE37S86BD. Podle manuálu to má HDMI 1.2 a to by už mělo CEC (u samsungu je to Anynet+) podporovat.
Bohužel nemám jak ověřit. Druhá TV zjistim později.

army

« Odpověď #10 kdy: 14. 12. 2015, 15:10:09 »
presne kvuli takovym ci podobnym pozadavkum jsem poridil na pokusy ARM krabky  - vzdy maji android, nektere umi i linux,
aktualne tu asi 4 lezi, kdyby nekdo chtel ...

* ppt umi - at uz androidi appky nebo libreOffice v linuxu
* pouze HDMI, nektere maji video cinch - mozna to jde nejak dostat na VGA, nevim, nektere umi i 4k
* maji LAN i WIFI i nekolik USB
* asi umi i HDMI-CEC, ci pres USB + LIRC by to asi slo

treba neco takoveho za 1600 v ceskejch : http://stolni-pocitace.heureka.cz/minix-neo-x7/