Snazim se ti vysvetlit, ze manzelstvi je naprosto nepodstatne ve vsech smerech.
Naopak, v pripade rozchodu je manzelstvi administrativni peklo.
Manzelstvi je v prvni rade celozivotni smlouva mezi muzem a zenou. To, jak tu smlouvu kdo drzi je vec uplne jina. Ale jako smlouva ma zasadni smysl a neztraci ho jen proto, ze vetsina lidi v nasi spolecnosti neni ochotna se ji vazat nebo neni ochotna ji dodrzet. Co je obsahem smlouvy je pak dano nejen zakonem (protoze zakon zdaleka nepokryva nalezitosti manzelstvi), ale predevsim obecne virou. Z toho duvodu jsou i soudy bezzube, protoze podle viry se jaksi neda soudit.
Jestli nekdo pristupuje k manzelstvi jen jako k caru papiru, pak ano, takove manzelstvi smysl nema. Ale za sebe bych s takovym clovekem rozhodne zadne partnerstvi neudrzoval. Radeji si vezmu priklad z lidi, kteri smlouvu dodrzeli od mladi az do smrti... jo, obcas se zasnim a rikam si, jak to muselo byt fajn, kdyz slovo neco znamenalo a notari nebyli potreba.
Mimochodem priatelka muze delat testerku. To hodne delaji nezkuseni a vydelavat se tim da, i kdyz ne tolik. Ale clovek ma sanci se dost naucit a pak prejit na programovani.
Akorat, ze to nefunguje. Rozhledni se a schvalne, kolik najdes lidi, co spolu vydrzeli aspon 20 let. Takze nakonec to je akorat car papiru, kterym si lidi akorat komplikuji zivot a jeste za to plati uradum.
Vira je na hovno. Ne, ze by to, ze vira rozvod zakazuje, nejak zlepsilo vztahy lidi. A vetsina Evropanu je neverici, v Cechach je to pak s virou obzvlast nahnute.
Jinak to, ze spolu lidi drive zkysli na cely zivot, nema se slovem, ktere neco znamenalo, nic spolecneho. To ma spise co delat se zakazem rozvodu ze strany cirkve, pozdeji pak se spolecenskym tlakem. Lidi se nerozvadeli, protoze rozvod bylo neco, co je spolecnosti spatne videno, ne proto, ze by se drive meli tolik vice a trvanliveji radi. Takze lidi spolu casto zustavali ze zcela pokryteckych duvodu, kolikrat se nenavideli a navzajem si otravovali zivot at uz nevedomky nebo i zamerne. Jo, to byly casy! Vsechno bylo tak uzasne lepsi a obdivuhodne. Holt trnita je stezka zivota a cim vice clovek v manzelstvi trpi, tim vice bude v nebi odmenen. Napriklad bude sedet po Jezisove pravici o zidli blize a na zpivani aleluja mu bude pridelen megafon.