bind9 a /etc/hosts

Dusan

bind9 a /etc/hosts
« kdy: 23. 11. 2010, 14:08:45 »
Mam problem s prekladom DNS nazvov na serveri Debian lenny. V /etc/hosts mam nastavenu IP adresu pre pc1.mydomain.com (mydomain.com je tu fiktivna). Preklad funguje bez problemov. Adresa www.mydomain.com sa preklada cez bind9 cache u providera. Potreboval by som, aby sa pc1.mydomain.com prekladal v bind9 a ostatne sa preposielali k providerovi. Dovod je ten, ze tento preklad potrebujem robit aj pre lokalne stanice Windows, ktore nevedia precitat /etc/hosts zo servera.

Nastavil som master zonu:
Kód: [Vybrat]
zone "mydomain.com" {
   type master;
   file "/etc/bind/zones/mydomain.com.db";
   forwarders {1.2.3.4; };
};

1.2.3.4 je adresa DNS servera providera.

/etc/bind/zones/mydomain.com.db ma zaznam:
pc1  IN  A     192.168.0.5
Po tomto nastaveni preklada spravne pc1:
~# host pc1.mydomain.com
pc1.mydomain.com has address 192.168.0.5

ale nepreposiela dotazy na DNS server providera:
~# host www.mydomain.com
Host www.mydomain.com not found: 3(NXDOMAIN)

Prosim o radu, ako nastavit lokalny bind9, aby prelozil pc1.mydomain.com a vsetko ostatne poslal na DNS server providera. Dakujem

« Poslední změna: 23. 11. 2010, 14:24:20 od Dusan »

tukan

Re: bind9 a /etc/hosts
« Odpověď #1 kdy: 23. 11. 2010, 15:32:07 »
Je potreba do named.conf pridat polozku forwarders {ISP DNS}.  Pokud maji ISP DNS byt dotazany jako prvni jeste se da prihodit polozka forward first;

tukan

Dusan

« Odpověď #2 kdy: 23. 11. 2010, 16:56:52 »
Nastavil som forwarders, ale s takym istym vysledkom. Sledoval som aj port 53, nebola na nom ziadna prevadzka. Dakujem

sodoma

« Odpověď #3 kdy: 23. 11. 2010, 18:32:59 »
Dobry den,

Mozno sa mylim, ale pravdepodobne budete potrebovat aby Vas ISP na Vas delegoval domenu "mydomain.com".
V praxi by to mohlo vyzerat nasledovne, Vas ISP (pokial pouziva bind) nastavi na svojom DNS serveri
...
mydomain.com. IN NS <adresa vasho DNS servera>
...

Potom budu vsetky dotazy na subdomeny pod mydomain.com (cize aj pc1.mydomain.com) obsluhovane Vasim DNS serverom.

pecko

• 105
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 23. 11. 2010, 18:47:10 »
mozno strielam do tmy, ale ak je tvoj spominany stroj aj router, potom si na nom rozbehni dnscache, nastav podla pokynov a v /etc/hosts si pridaj, co potrebujes. potom si este rozchod dhcp server, spravne nastav a lokalne stroje odkazuj na ten stroj ako na gateway a dns. jednoducho, routuj cely traffic cez ten tvoj stroj. ak nepomoze, skus este priamo do dnscache pridat toho hosta. ak ani to nepomoze, nainstaluj widly server a rozbehaj si widly domenu:) ta taketo pesstva tusim vie:)

dustin

« Odpověď #5 kdy: 23. 11. 2010, 19:27:58 »
A nelze nastavit zónu na celé www.domain.com? V takové případě by neco-jineho.domain.com měl rovnou forwardovat dál, ne?

Dusan

« Odpověď #6 kdy: 24. 11. 2010, 00:21:49 »
sodoma, moj dns server je na lokalnej sieti, neviem, ci ma zmysel nastavit u ISP NS na 192.168.0.1. Verejna IP lokalnej siete asi tiez nema zmysel, zvonku je port 53 uzavrety. Problem je v tom, ze lokalny PC sa dotazuje na lokalny bind, ten nema zaznam o adrese www.mydomain.com a neposle dotaz von.

pecko007, lokalny server nie je router. Skusal som taketo nastavenie robit aj cez DNS na Win2003, islo bez problemov. Nechce sa mi verit, ze to, co dokaze /etc/hosts a DNS na Win2003, nedokaze bind9. Ak mam zaznam pridavat do dnscache, mozem ho rovno pridat do /etc/bind/zones/mydomain.com.db. Chcel by som, aby lokalny DNS server prekladal iba pc1.mydomain.com a ostatne preposielal na DNS server providera prave preto, aby som nemusel skumat, ktore mena DNS server providera obsluhuje a v pripade zmeny DNS zaznamov u providera to nemusel menit aj na lokalnom DNS serveri.

Dakujem
« Poslední změna: 24. 11. 2010, 01:00:19 od Dusan »

Dusan

« Odpověď #7 kdy: 24. 11. 2010, 00:47:52 »
dustin, dobra inspiracia. Podarilo sa mi to urobit nasledovne:

/etc/named.conf.local:
zone "pc1.mydomain.com" {
   type master;
   file "/etc/bind/zones/pc1.mydomain.com.db";
};

zone "pc2.mydomain.com" {
   type master;
   file "/etc/bind/zones/pc2.mydomain.com.db";
};

do /etc/bind/zones/pc1.mydomain.com.db som pridal:
pc1.mydomain.com.   IN      A      192.168.0.5

do /etc/bind/zones/pc2.mydomain.com.db som pridal:
pc2.mydomain.com.   IN      A      192.168.0.6

Tym padom domena mydomain.com uz nie je evidovana na lokalnom serveri a dotazy na www.mydomain.com su forwardovane na DNS providera. Nevyhoda tohto riesenia je, ze pre rozne pocitace na lokalnej sieti je nutne vytvarat samostatnu zonu.

Dakujem vsetkym za pomoc, ak najde niekto elegantnejsie riesenie, rad ho uvitam.
« Poslední změna: 24. 11. 2010, 01:45:18 od Dusan »

dustin

« Odpověď #8 kdy: 24. 11. 2010, 13:22:01 »
A opravdu by nešlo pro interní počítače používat jinou doménu, nebo aspoň internal.domain.com? Pak bys je měl všechny v jedné zóně, tedy standardně.

Sami to máme ve firmě stejně "hloupě" (internetové i lokální adresy na stejné doméně), jenom těch internetových adres není tolik, takže je v lokálním bindu duplikujeme.

Dusan

« Odpověď #9 kdy: 24. 11. 2010, 23:12:44 »
Ina domena neprichadza do uvahy, lebo na sieti su notebooky, ktore potrebuju na pristup k tomu istemu serveru inu IP adresu vo vnutri siete a inu zvonku.