Jaké LED žárovky domů?

死神

• 159
    • Zobrazit profil
Re:Jaké LED žárovky domů?
« Odpověď #30 kdy: 18. 11. 2015, 09:30:38 »
Závit E14, používám tyhle:

http://www.kupzarovky.cz/led-zarovka-e14-69w-cl-a50-2900k-p-15776.html

kde jsou potřeba svíčkové, tak tyhle:

http://www.kupzarovky.cz/philips-corepro-ledcandle-640w-e14-827-b39-fr-p-27181.html

Závit G9, všechno světla na 5 a více kusů, do kterých se nic většího nevejde:

http://www.kupzarovky.cz/megaman-g9-led-lu0403-3w-2800k-p-27174.html

Překvapivě svítí hodně dobře.

Závit E27:

http://www.kupzarovky.cz/philips-master-ledbulb-d-18100w-e27-827-a67-p-26413.html

Předchozí model měl žlutou barvu plastu a 20W, všechny ok, první kusy bílých měly bugu, jednou za hodinu na sekundu zhasly, ale vše bez problému vyměněno za nové kusy, které nezlobí.

V kanceláři, kde trávím nejvíc času svítím tímhle:

http://www.kupzarovky.cz/led-vlaknova-zarovka-e27-62w-cl-a60-927-dim-p-21119.html

Mají Ra>90, jednoznačně nejpříjemnější světlo ze všech uvedených

Na terasu jsem si dal tyhle:

http://www.kupzarovky.cz/skylighting-led-mt782740c-40w-e27-3000k-p-31391.html

Svítí naprosto zběsile, ani přes tlusté matné sklo se na to nedá dívat, ale do bytu se nehodí, mají ventilátor bez regulace, takže konstantně šumí.

Ondro

Re:jake LED zarovky domu
« Odpověď #31 kdy: 18. 11. 2015, 14:36:08 »

Směrovost světla - většina LED žárovek svítí převážně vpřed. Uvnitř je jeden plochý LED čip a okolo matný plast, který se to snaží trochu rozptylovat. Do stran je svítivost slabší, takže pokud máš svítidla, kde je podstatné svícení bokem, bude to stát za prd. V klasické kuchyňské lampě se skleněným kloboukem to bude působit bodově a sklo kolem bude tmavé, v uzavřeném svítidle z mléčného skla bude ten dekl nasvícený jen z půlky.
To s tou smerovostou uz davno neplati. Dnes nemas problem kupit ledky, ktore maju smerovost podobnu ako klasicke ziarovky.

Citace
Životnost v počtu sepnutí. Docela mě překvapilo jak je to bída. Říkalo se, že LEDkám časté blikání nevadí, ale na většině krabiček píšou něco kolem 10000 - 15000 cyklů a to není mnoho.
Slusne ledky zvladaju zhruba desatnasobok (100000) spinacich cyklov. Ledky, ktore zvladaju len tych 10000 - 15000 cyklov by som sa ani nechytal a musia to by poriadne smejdy za par eur.

Citace
Přehřívání. Do malých těsných svítidel, jako třeba "kopyto" to podle mě není vhodné, zejména pokud se jimi svítí déle než několik minut. Nedělá to dobře elektronice.
To mas vlastnu skusenost alebo si len myslis? LED zeru malo a ani v tesnych svietidlach im to nijako nevadi. Samozrejme ak pouzijes ekvivalentnu led. To znamena, ze ak tam nedas namiesto 60W ziarkovky ledku, ktora je ekvivalentna 100W ziarovke tak sa to nijako nepodpise na jej zivotnosti.  Bez problemov to tak pouzivam a  tie ledky su vlazne. To mensie odpadove teplo sa dokaze v tom tesnom svietidle dostatocne uvolnit do prostredia  Ma to aj tu vyhodu, ze velkym odpadovy teplom nenicia plasty svietidla a tak to svietidlo vydrzi dlhsie.
Samozrejme to plati len pre kvalitne s led s kvalitnymi suciastkami.

Ak chce niekto led, tak odporucam len kvalitne, niesu najlacnejsie ale stojito za to. Istota  su  u nas dostupne znacky Philips, Osram, Panasonic. Tyto vyrobcovia nemaju problem udavat vsetky podstatne parametre. U menej znamych znaciek alebo noname clovek nikdy nevie, co kupi.
Na skusku som kupil aj par noname a jedna odisla po par mesiacoch(po zahriati sa vypina=pouzite nekvalitne suciastky) ale ina zase svieti bez problemov uz niekolko rokov(moja najstarsia).

Je velky rozdiel medzi nekvalitnou led a kvalitnou led. Kupovat led neznamena zobrat prvu po ruke ako pri klasickych ziarovkach. Medzi klasickymi ziarovkami nebol skoro ziadny rozdiel. Na to je potrebne mysliet pri nakupe. Vela ludi na to nemysli a potom su sklamany.

tomasfuk

« Odpověď #32 kdy: 18. 11. 2015, 16:00:34 »
Kupovad LED je prostě jako kupovat cokoliv jinýho. Čím levnější koupím, tím větší je šance, že si domu přinesu totální sráč. Pochopitelně to neznamená, že nejdražší je nejlepší, ale čím je produkt dražším, tím více si výrobce může dovolit ho zpravovat kvalitně. U toho nejlacinejšího produktu nelze očekávat, že do něj výrobce dal kvalitní a moderní součásky, protože by pak výrobu asi dotoval, což nikdo nechce.

P_V

• 227
    • Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: 18. 11. 2015, 16:10:44 »
To s tou smerovostou uz davno neplati. Dnes nemas problem kupit ledky, ktore maju smerovost podobnu ako klasicke ziarovky.

Ano, není problém koupit, ale
1) Musíš se nějak dozvědět že je všesměrová, a jak jsem psal, ani ten úhel co se píše na krabičce, není vždy směroplatný - stanovuje se jako pokles svítivosti v tom směru na polovinu a to je málo. Chce to vidět charakteristiku.
2) všesměrové LEDky jsou prostě dražší, než ty co svítí vpřed, protože musí mít buď víc než 1 čip, nebo nějakou vymakanou optiku.

Citace
Slusne ledky zvladaju zhruba desatnasobok (100000) spinacich cyklov. Ledky, ktore zvladaju len tych 10000 - 15000 cyklov by som sa ani nechytal a musia to by poriadne smejdy za par eur.

Cca od 10 € začnou ty lepší, ale i tak se musí dávat pozor. Často se to liší i v jedné modelové řadě. Ani ten Philips nemá víc než 50 000.

Citace
Přehřívání. ...
To mas vlastnu skusenost alebo si len myslis? LED zeru malo a ani v tesnych svietidlach im to nijako nevadi. Samozrejme ak pouzijes ekvivalentnu led. To znamena, ze ak tam nedas namiesto 60W ziarkovky ledku, ktora je ekvivalentna 100W ziarovke tak sa to nijako nepodpise na jej zivotnosti.  Bez problemov to tak pouzivam a  tie ledky su vlazne. To mensie odpadove teplo sa dokaze v tom tesnom svietidle dostatocne uvolnit do prostredia  Ma to aj tu vyhodu, ze velkym odpadovy teplom nenicia plasty svietidla a tak to svietidlo vydrzi dlhsie.
Samozrejme to plati len pre kvalitne s led s kvalitnymi suciastkami.
Jelikož mi v "kopytu" a v jiném malém uzavřeném svítidle celkem rychle odešly dvě 15w úsporky Osram z dražší řady, tak soudím že to s LEDkama nebude o moc slavnější. Když budeš zkoumat datasheety, tak se občas dočteš, že životnost je garantovaná jen za teploty okolí do 40°C nebo že teplota povrchu nesmí překročit 80°C. Že jsou LEDky vlažné - to asi záleží na příkonu, ty na které jsem sahal byly spíš pálivé než vlažné. Nějak se mi nechce utratit 300+ Kč za zjištění že to odejde dřív než žárovka. Je to můj názor a pokud má někdo zkušenost s těsnými svítidly vs LED co dává aspoň 800 lm, tak ať ji napíše. Co bude fungovat do kopytaželvičky a podobně.

k

« Odpověď #34 kdy: 18. 11. 2015, 16:25:24 »
chystam se domu poridit LED zarovky kvuli uspore

Kvůli úspoře si kup kompaktní zářivky. Úspora elektřiny oproti žárovce je 75 %, u LED je 80 %, mají výrazně lepší poměr lumen/Kč a mají o něco lepší barevné spektrum.

To mas vlastnu skusenost alebo si len myslis? LED zeru malo a ani v tesnych svietidlach im to nijako nevadi.

LEDky přemění na teplo 75 % dodané energie, proto hřejí jako malé topení a bohužel jim velmi vadí přehřívání nad asi 50 stupňů, proto se musí velmi dobře chladit. Montáž do těsného svítidla tak není dlouhodobě možná.

Kit

« Odpověď #35 kdy: 18. 11. 2015, 16:27:45 »
Proto nejraději kupuji ledžároky do 30 Kč. Když nějaká odejde, tak mě to trápit nebude. Obvykle se dají snadno opravit.

tomafuk

« Odpověď #36 kdy: 18. 11. 2015, 18:32:29 »
chystam se domu poridit LED zarovky kvuli uspore

Kvůli úspoře si kup kompaktní zářivky. Úspora elektřiny oproti žárovce je 75 %, u LED je 80 %, mají výrazně lepší poměr lumen/Kč a mají o něco lepší barevné spektrum.

To mas vlastnu skusenost alebo si len myslis? LED zeru malo a ani v tesnych svietidlach im to nijako nevadi.

LEDky přemění na teplo 75 % dodané energie, proto hřejí jako malé topení a bohužel jim velmi vadí přehřívání nad asi 50 stupňů, proto se musí velmi dobře chladit. Montáž do těsného svítidla tak není dlouhodobě možná.

Kompaktní zářivky moc nevydržej, vadí jim častý spínání, některý pomalu najížděj (vyseru se dřív, než se zářivka rozsvítí) a ještě jsou plný jedů. :P

Zářivka je krok zpět.

greatlama

« Odpověď #37 kdy: 18. 11. 2015, 19:28:24 »
Osobne se mi osvedcily LED zarovky z IKEA... Nevim proc, ale verim tomu, ze to neni uplny smejd. Mam je doma dva roky a za tu dobu bez problemu, teplota bile mi vyhovuje, vsesmerove jsou taky.

Krom toho co zaznelo je urcite dobre se podivat na energetickou tridu.

k

« Odpověď #38 kdy: 18. 11. 2015, 20:29:12 »
Kompaktní zářivky moc nevydržej, vadí jim častý spínání, některý pomalu najížděj (vyseru se dřív, než se zářivka rozsvítí) a ještě jsou plný jedů. :P

Časté spínání vadí i levným LEDkám, tedy ne vlastní LED, ale levné elektronice okolo. Na hajzl patří halogenová žárovka cca 40 W.

Host

« Odpověď #39 kdy: 18. 11. 2015, 20:39:36 »
Dle mého jedinou náhradou klasických žárovek jsou tzv. filament LED žárovky, kdy na první rychlý pohled na samotnou svítící žárovku ani nepoznáte, že se nejedná o klasickou žárovku. Mám v koupelně ve světlech vedle sebe dvojici 40w halogenek a dvojici 4w "filamentek" oboje v patici E14.
Svítí naprosto stejně, jen ty "filamentky" mají kupodivu lehonce teplejší odstín.
Ovšem prodejci si to chtějí nechat zaplatit, tak doporučuji např eBay, odkud je mám i já.
Např:
http://www.ebay.com/itm/E27-E14-2W-4W-6W-Retro-Filament-Edison-COB-LED-Bulb-Candle-Power-Light-Spot-Lamp/371440264701?_trksid=p2047675.c100005.m1851&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D34293%26meid%3Dd82bb6251f704ee1bbd5b9bbc81eed1d%26pid%3D100005%26rk%3D2%26rkt%3D6%26sd%3D311380033318

Milan

« Odpověď #40 kdy: 18. 11. 2015, 20:47:59 »
Dle mého jedinou náhradou klasických žárovek jsou tzv. filament LED žárovky, kdy na první rychlý pohled na samotnou svítící žárovku ani nepoznáte, že se nejedná o klasickou žárovku. Mám v koupelně ve světlech vedle sebe dvojici 40w halogenek a dvojici 4w "filamentek" oboje v patici E14.
Svítí naprosto stejně, jen ty "filamentky" mají kupodivu lehonce teplejší odstín.
Ovšem prodejci si to chtějí nechat zaplatit, tak doporučuji např eBay, odkud je mám i já.
Např:
http://www.ebay.com/itm/E27-E14-2W-4W-6W-Retro-Filament-Edison-COB-LED-Bulb-Candle-Power-Light-Spot-Lamp/371440264701?_trksid=p2047675.c100005.m1851&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D34293%26meid%3Dd82bb6251f704ee1bbd5b9bbc81eed1d%26pid%3D100005%26rk%3D2%26rkt%3D6%26sd%3D311380033318

Tak takove podobne maji v Lidlu za 150,-

mhi_

« Odpověď #41 kdy: 18. 11. 2015, 21:03:31 »
Např:
Tak takove podobne maji v Lidlu za 150,-

Je lehce vice nez dvojnasnobna cena, ale nevycital bych jim to. Jednak to co se prodava na eBayi jsou vetsinou opravdu kramy (za ty prachy si ovsem nemohu stezovat), firma z EU si kvalitu trosku pohlida. Tady je prvni zdrazeni uz na strane vyrobce. Dale doprava, zrejme clo, DPH, distribuce v CZ a najednou to neni tak extremni zisk. Reklamovat rozbitou LED "zarovku" v Lidlu asi pujde, do CN bych se ani nesnazil psat. Sam to resim u podobnych veci tak, ze dam na eBayi jednoduse negativni comment a to vetsinou vyusti v hromadu e-mailu typu "nevite jak to pouzivat, popiste lepe problem, popiste jeste lepe problem, zadny problem nemate, nevite jak to pouzivat a cyklus dale od zacatku". Posilat takove zbozi zpet je neekonomicke, navic jsem v minulosti nebyl uspesny: ubehne doba claimu u paypalu, oni nic neposlou, a hotovo.

Navic vetsina tech eBay obchodniku jsou formou drop shippingu, vubec netusi co prodavaji, jestli to funguje, etc. Kupoval jsem treba od jednoho eBayera LED pasky s ruznym krytim (IPxx) a svete div se, pro nekolik trid mi prisel naprosto identicky vyrobek. Vysvetlit jim jaky je rozdil mezi IP44 a treba IP67 je zhola nemozne (LED pasek pochopitelne nebyl ani IP44!).

Milan

« Odpověď #42 kdy: 18. 11. 2015, 21:39:49 »
Souhlas, sam jsem si v tom Lidlu par tehle zarovek koupil :-)

Ondro

« Odpověď #43 kdy: 18. 11. 2015, 22:48:09 »
Ano, není problém koupit, ale
Ako som pisal pri kupe lediek je potrebne vyberat, lebo je medzi nimi velky rozdiel.

Citace

Cca od 10 € začnou ty lepší, ale i tak se musí dávat pozor. Často se to liší i v jedné modelové řadě. Ani ten Philips nemá víc než 50 000.
Suhlasim. Vzdy je potrebne si davat pozor a citat specifikacie. Aj tych 50000 je myslim si dostatocnych. Osobne najviac pouzivam Panasonic nostalgic clear, ktory ma urcite tych 100000 cyklov.

Citace

Jelikož mi v "kopytu" a v jiném malém uzavřeném svítidle celkem rychle odešly dvě 15w úsporky Osram z dražší řady, tak soudím že to s LEDkama nebude o moc slavnější. Když budeš zkoumat datasheety, tak se občas dočteš, že životnost je garantovaná jen za teploty okolí do 40°C nebo že teplota povrchu nesmí překročit 80°C. Že jsou LEDky vlažné - to asi záleží na příkonu, ty na které jsem sahal byly spíš pálivé než vlažné. Nějak se mi nechce utratit 300+ Kč za zjištění že to odejde dřív než žárovka. Je to můj názor a pokud má někdo zkušenost s těsnými svítidly vs LED co dává aspoň 800 lm, tak ať ji napíše. Co bude fungovat do kopytaželvičky a podobně.
Mam v uzavretych svietidlach ledky s ekvivalentnym vykonom 40 az 60 w(to je aj max vykon, ktory je udavany na uzavretych svietidlach) a ani pri niekolko hodinovom svieteni ich teplota je medziach specifikacie vyrobcom. Mam odskusane, ze ledky s prikon do zhruba 8w su v pohode, 10w je uz vela. Zalezi od velksoti svietidla.

Kolemjdouci

« Odpověď #44 kdy: 19. 11. 2015, 08:15:32 »
"Jaké LED žárovky domů?" - žádné ...

https://www.google.cz/?gws_rd=ssl#q=LED+blue+light+problems