Opensource e-government?

Re:Opensource e-government?
« Odpověď #15 kdy: 18. 11. 2015, 03:15:14 »
IMHO nikoliv. S jednim takovym organem samospravy jsem mel chvili tu moznost spolupracovat. To zadani na iis/mssql neni buzzword - je to, alespon dle jejich ajtaku, o homogennim prostredi ktere znaji. Zkratka jestlize maji veskerou svoji infrastrukturu windows only, maji nejaky bezpecnostni standardy, maji nejak reseny zalohovani atd, znaji jen M$ svet tak si tam proste nechteji pustit cizorode teleso(napr linux s postgresem). Muze se mi to nelibit, ale zaroven to bohuzel dost chapu.

To je pravda. Na druhou stranu tam kde jsem to já zažil je všehochuť a doslova mi to takhle bylo řečeno technicky orientovanější částí osazenstva.

A jestli je to .NET, PHP, Java nebo Assembler nema primarne nic spolecneho s open/closed source.

Ne v přímém smyslu, ale z mé zkušenosti plyne, že většina firem dodávající .NET software se na to tvářit zrovna moc nebude. Prostě mi přijde, že to tam nemá vůbec žádnou tradici a je zvykem brát negativně už jen ten požadavek na něco takového.

andy

« Odpověď #16 kdy: 18. 11. 2015, 13:06:24 »
opensource != zdrojaky na githubu. opensource != public.
kdy uz tohle lidi pochopite?
Nepochopil si, ze presne toto som myslel, ale nevadi..

Fantomas

« Odpověď #17 kdy: 18. 11. 2015, 14:04:09 »
opensource != public.
Odvazne tvrzeni, udej alespon jeden priklad, docela by me zajimal.

Kit

« Odpověď #18 kdy: 18. 11. 2015, 14:29:46 »
opensource != public.

Na zdrojáky v licenci Open Source má právo pouze zákazník. Nikdo jiný.

« Odpověď #19 kdy: 18. 11. 2015, 14:49:51 »
Na zdrojáky v licenci Open Source má právo pouze zákazník. Nikdo jiný.
Ale nemůžeš zákazníkovi zakázat je dál šířit. Takže opensource==public u všeho, co jenom trochu zajímá větší množství lidí.

« Odpověď #20 kdy: 18. 11. 2015, 14:55:57 »
Organizačně je to horší – je potřeba nejdříve odinstalovat některé politiky a úředníky…
Ono by imho docela stačilo, kdyby EU pořádně, efektivně zatlačila na technologickou neutralitu... Hodně šedých věcí by pak šlo daleko hůř zdůvodňovat...

Nicméně z hlediska mě jako občana je v podstatě úplně jedno, jestli úřady používají Word nebo LibreOffice, trochu míň je mi jedno, jestli používají OKsystém nebo něco jinýho, ale vůbec mi není jedno, jestli jdou formuláře státní správy vyplňovat jenom 602FormFillerem a není mi jedno, že elektronická občanka je zprasený bazmek, který není vůbec k ničemu a nikdo si ho nepořizuje. Takže mudrování o opensource bych si nechal až na dobu, kdy bude komunikace se státní správou možná kompletně technologicky neutrálně...

« Odpověď #21 kdy: 18. 11. 2015, 15:05:30 »
opensource != public.
Veskera moje prace kterou jsem kdy odevzdal zakaznikum. Jelikoz jim dodavam implementaci produktu ktery je pod GPL tak jim davam komplet zdrojak a nikdo z nich ho nikde nikdy nevystavil verejne.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #22 kdy: 18. 11. 2015, 15:07:17 »
Veskera moje prace kterou jsem kdy odevzdal zakaznikum. Jelikoz jim dodavam implementaci produktu ktery je pod GPL tak jim davam komplet zdrojak a nikdo z nich ho nikde nikdy nevystavil verejne.
Nejspíš proto, že k tomu nemají žádnou motivaci. Což je spíš výjimka.

« Odpověď #23 kdy: 18. 11. 2015, 15:44:23 »
Samozrejme nemaji motivaci. Stat taky nemusi mit motivaci to nekde vyvesovat.

Zakladni duvod ktery ja vidim v tom, aby stat/samosprava chteli dilo i se zdrojakem a moznosti zdrojak upravovat a sirit ma byt  predevsim motivace neatat obeti vendor lock-in.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #24 kdy: 18. 11. 2015, 19:01:13 »
Nicméně z hlediska mě jako občana je v podstatě úplně jedno, jestli úřady používají Word nebo LibreOffice, trochu míň je mi jedno, jestli používají OKsystém nebo něco jinýho

To by nemělo. Na licencích se v součtu vypláznou signifikantní částky, které platíme my všichni.

« Odpověď #25 kdy: 18. 11. 2015, 19:11:09 »
To by nemělo. Na licencích se v součtu vypláznou signifikantní částky, které platíme my všichni.
Na implementaci jinýho řešení se taky vypláznou peníze, který zaplatíme my všichni.

j

« Odpověď #26 kdy: 18. 11. 2015, 19:28:02 »

Opravdu to nemá cenu takové výkřiky Hurvínků. Chce to tak dva-tři roky strávit jako správce IT na nějakém větším úřadu nebo ministerstvu, teprve pak to k něčemu bude.

Jenze on to vazne neni technickej problem, technicky je to naopak zcela trivialni, dokonce by to narozdil od soucasnyho stavu nejspis i fungovalo. Problem je jedinej - kdo zaco a komu.

To se vsude musi furt za kazdou cenu cpat opensource? Vubec si nedokazu predstavit ty naklady, ktery by stal ten prechod, pochybna navratnost po desitkach let. Jak to funguje ted rozhodne neni idealni, ale to prece neznamena, ze to cely vyhazime a opensource vsechny problemy vyresi.

Co se e-governmentu tyce, urcite souhlas. Pro zacatek by bohate stacilo mit neco jako gov.uk - misto, kde clovek najde srozumitelne a jednoduse AKTUALNI informace od dani pres ridicaky po statni svatky...a ne furt utracet stovky mega za pochybny portaly k nicemu. Jo a je mi dost jedno, jestli to pobezi na Apache nebo IIS...

Jasne, a ty neustaly vymeny dodavatelu, a prepisovani celych agend znova a znova sou celkem zadarmo ... nejaka ta desitka miliard sem nebo tam kazdej rok ... takovy drobny nas prece nemuzou rozhazet.

Ja bych dal urednikum tuzku a papir, jsou moc pohodlny a liny, misto emailu muzou posilat holuby.
Tak minimalne by ve vlastnim zajmu byrokracii vyrazne zredukovali.

Je v tychto instituciach vazne closed source? Zatial som to v ziadnej firme nevidel a neverim, ze nejaky urad si nasadi takyto sw na zakazku. Aky zmysel by mal open source v tvojom vyzname? (zrejme zdrojaky na githube..) Kazdy stat ma ine zakony a ine potreby.
Openkrad neznas? IZIP neznas?

IMHO nikoliv. S jednim takovym organem samospravy jsem mel chvili tu moznost spolupracovat. To zadani na iis/mssql neni buzzword - je to, alespon dle jejich ajtaku, o homogennim prostredi ktere znaji. Zkratka jestlize maji veskerou svoji infrastrukturu windows only, maji nejaky bezpecnostni standardy, maji nejak reseny zalohovani atd, znaji jen M$ svet tak si tam proste nechteji pustit cizorode teleso(napr linux s postgresem). Muze se mi to nelibit, ale zaroven to bohuzel dost chapu.

A jestli je to .NET, PHP, Java nebo Assembler nema primarne nic spolecneho s open/closed source.
Promile problemu, ITci o tom nerozhodujou. A o homogenosti prostredi si muzou nechat zdat. Prijde novej starosta, tomu namaze nekdo jinej, a hnedle dodava reseni na necem uplne jinym. Prave opensource by jim to homogeni prostredi zajistil.

Ale nemůžeš zákazníkovi zakázat je dál šířit. Takže opensource==public u všeho, co jenom trochu zajímá větší množství lidí.
Rek kdo? Klidne ti dodam aplikaci + zdrojaky + licenci, ze si stim muzes delat co chces, ale nesmis to predavat tretim osobam. Ovsem u veci statni spravy bych naopak verejne pristupny zdrojaky pod nejakou GPL like licenci.

Citace: Mirek Prýmek link=topic=12225.msg148369#msg148369 date=1447854957
Nicméně z hlediska mě jako občana je v podstatě úplně jedno, ...
[/quote
To stim ale souvisi, udela se uzasnej uzavrenej projekt, nikdo vlastne nevi co se dela, ale stoji to miliardy, pak to nikdo nepouziva, ... a trebas zrovna ty opice, vzhledem k tomu ze 90% byrokratu neumi ani secist sloupec cisel, by hodily slusnou sumicku taky.

Na implementaci jinýho řešení se taky vypláznou peníze, který zaplatíme my všichni.
Novy widle a opice se reimplementujou znova kazdych par let.

« Odpověď #27 kdy: 18. 11. 2015, 19:50:33 »
Rek kdo?
To je všeobecně přijímaný význam pojmu "open source".

Klidne ti dodam aplikaci + zdrojaky + licenci, ze si stim muzes delat co chces, ale nesmis to predavat tretim osobam.
Klidně dodej. Akorát to už nebude open source software, ale něco na způsob microsoftího shared source. Není na tom nic špatného, klidně to dělej, ale není to open source.

To stim ale souvisi, udela se uzasnej uzavrenej projekt, nikdo vlastne nevi co se dela, ale stoji to miliardy, pak to nikdo nepouziva, ... a trebas zrovna ty opice, vzhledem k tomu ze 90% byrokratu neumi ani secist sloupec cisel, by hodily slusnou sumicku taky.
To, že úředník používá placený Office není žádný "uzavřený projekt". Pokud mi neposílá soubory .docx, ale PDFka, je mi celkem jedno, co používá.

Novy widle a opice se reimplementujou znova kazdych par let.
Jasně, však já neříkám, že ne. Jenom jsem chtěl upozornit na to, že cena za licence není 100% TCO. Takže výhodnost jednoho nebo druhého je otázka pragmatického porovnání TCO.

« Odpověď #28 kdy: 19. 11. 2015, 00:11:49 »

Jednorázově a dost diskutabilně v takové výši, jako za ty licence. Určitě to není zadarmo, ale z dlouhodobého hlediska to imho je levnější.

« Odpověď #29 kdy: 19. 11. 2015, 00:18:00 »
Jednorázově a dost diskutabilně v takové výši, jako za ty licence. Určitě to není zadarmo, ale z dlouhodobého hlediska to imho je levnější.
Muze a nemusi. Naklady vynalozeny na migraci se taky nikdy nemusi vratit. I takove pripady byly.