Centos - zpřístupnění IPv4 přes IPv6

mytrix

Centos - zpřístupnění IPv4 přes IPv6
« kdy: 02. 11. 2015, 09:47:59 »
Zdravím,

potřeboval bych poradit, jak nejlépe řešit zpřístupnění IPv4 sítě ze serveru, který je připojen pouze přes IPv6.

Napadlo mě udělat VPNku s druhým serverem, který má k dispozici IPv4 konektivitu a nastavit na měm routování, ale příjde mi to zbytečně složité.

Neexistuje nějaká jiná možnost jak to řešit? Obdoba 6to4, akorát naopak? Stačí mi pouze, aby si server dokázal stáhnout data přes IPv4. Server jako takový nemusí být z venku přes IPv4 přístupný.

Díky.

Re:Centos - zpřístupnění IPv4 přes IPv6
« Odpověď #1 kdy: 02. 11. 2015, 09:54:41 »
Odpověď se jmenuje NAT64. Několik instalací je provozováno i veřejně, jako třeba tato ve Slovinsku. Stačí tedy správně nastavit DNS server, případně nakonfigurovat správný DNS64 prefixi ve svém DNS serveru (což je mnohem bezpečnější) a problém je vyřešen.

Divím se, že takovou službu nenabízí daný poskytovatel serverů bez IPv4 konektivitu nativně. Ale možná by pak prodal míň příplatkových IPv4 adres.

mytrix

« Odpověď #2 kdy: 02. 11. 2015, 10:11:46 »
Děkuji moc. Zas jsem o něco chytřejší.

Poskytovatel je Wedos no. Se všemi svými neduhy :)

elenril

« Odpověď #3 kdy: 02. 11. 2015, 10:12:00 »
NAT64 si můžeš celkem jednoduše rozběhnout i čistě u sebe, a nemusíš se spoléhat na žádného vzdáleného poskytovatele. DNS64 umí například Bind nebo novější verze Unboundu. Na samotný překlad existuje program zvaný tayga, umí zařídit i statické mapování IPv4 na IPv6, takže tvůj server je pak přístupný přes IPv4. Mám to odzkoušeno, běží mi tady na tom git a mail.

« Odpověď #4 kdy: 02. 11. 2015, 10:25:27 »
NAT64 si můžeš celkem jednoduše rozběhnout i čistě u sebe…
Nojo, ale to bez IPv4 adresy nepůjde  ;)

Poskytovatel je Wedos no. Se všemi svými neduhy :)
Zvykejte si, takových poskytovatelů přibude. IPv4 adresy jsou nedostatkové zboží a na trhu VPSek ubývají nejrychlejším tempem.

dvd9

« Odpověď #5 kdy: 02. 11. 2015, 15:27:40 »
Tak Wedos nabizi IPv4 konektivitu i k VPS, ovsem za priplatek.

mytrix

« Odpověď #6 kdy: 02. 11. 2015, 23:10:50 »
To samozřejmě ano. Nicméně já v tomto případě IPv4 k ničemu nepotřebuji, takže je zbytečně za to platit.
Můj požadavek vznikl jen z toho, že občas některé služby při konfiguraci si potřebuji na IPv4 sáhnout.

Typickým příkladem je např. razor, git..