Poplatek za rozhasové vysílání

Poplatek za rozhasové vysílání
« kdy: 27. 10. 2015, 19:06:18 »
Zdravím všechny,
   asi píchnu do vosího hnízda, ale dnes mi dorazil dopis s tučným textem: Výzva odběrateli elektřiny, který není přihlášen v evidenci poplatníků rozhlasového poplatku. Tento dopis zaslal mi Český rozhlas. Jak jsem se dočetl, na různých portálech, Český rozhlas dostal volnou ruku a probírá seznamy poskytovatelů elektřiny, kde sbírá poštovní adresy pro zasílání svých, dle mého názoru výhružných, dopisů. Televizní poplatek platím, nemám s tím problém. Televizi sledujeme, ale proč mám platit rozhlas (rádio)? Nemám radio, budík s rádiem, telefon s rádiem, dokonce ani v autě nemám autorádio. Prostě nic s rádiem. Jen tu televizi a zde je zakopán pes. Digitální vysílání = příjem rozhlasu (Multiplex 1). Rádio na televizi neposlouchám a pokud bych rádio poslouchal, nejsem energetický baron abych to dělal pomocí televize.
   Otázka tedy zní. Lze se nějak poplatku (této lumpárně) legálně vyhnout? Šroubovákem do televize nepůjdu. Napadlo mě dát mezi televizi a anténu nějaký frekvenční filtr, který by část pásma Multiplexu 1 uřízl. Lze to?

Děkuji za odpovědi.

Antičobol

dustin

Re:Poplatek za rozhasové vysílání
« Odpověď #2 kdy: 27. 10. 2015, 19:30:33 »
Jinak multiplex běží na jedné nosné frekvenci. Protože jde o multiplex, jsou tam jednotlivé digitální streamy multiplexované - časově prokládané. Ten stream rozhlasu by se z toho ve vf doméně špatně vykousával :-)

Antičobol II.

« Odpověď #3 kdy: 27. 10. 2015, 19:34:16 »
https://zis-ext.rozhlas.cz/PagesFO/FAQFO.aspx#4  ::)
;D
Jeste ze tam neni zminen i "mp3 prehravac" s FM radiem  :)
Kdyby mne na ulici, kdyz posloucham (mp3 prehravac) nekdo poklepal na rameni a zeptal se - dobry den, mate zaplacen poplatek za radio ?
Takovou ranu by schytal...  :D

hu

« Odpověď #4 kdy: 27. 10. 2015, 20:08:26 »
Jsou to vyděračský kurvy. Někde snad dokonce přiznali, že jedinej důvod, proč šíří rozhlas v DVB-T je, aby výpalný ČRo museli platit všichni, co maj televizor.

Jinak jakoukoliv modifikací přijímače si nijak nepomůžeš, bo ze zákona status "zařízení technicky způsobilého k individuálně volitelné reprodukci rozhlasového vysílání" zůstává zachován i "v případě, že si jej (přijímač, pozn. autora) poplatník upraví k jinému účelu," viz § 2, odst. 1, resp. odst. 2.

V praxi tak budeš platit i za televizi přestavěnou na akvárko. Patrně jakýkoliv atom, který se kdy vyskytl v televizoru nebo rádiu, je de iure až do konce existence vesmíru zatížen koncesionářskými poplatky.

Smiř se s tím, že se jedná o další arbitrárně stanovenou přímou daň.

Ad mobily se zabudovaným rádiem, zákon 348/2005 Sb.:
Kód: [Vybrat]
(4) Rozhlasovému nebo televiznímu poplatku nepodléhají
...
e)  rozhlasové  nebo  televizní  přijímače,  které  jsou neoddělitelnou
součástí koncových mobilních telekomunikačních zařízení.

« Odpověď #5 kdy: 27. 10. 2015, 20:26:49 »
Mám opačný problém, nemám televizi a nechci za ni platit. Zatím jsem dostal jen pokyn „pokud máte počítač, musíte platit televizi“. Někde jsem viděl návod, jak prohlásit, že TV nesleduju poplatky neplatit. Netušíte o tom víc?

hu

« Odpověď #6 kdy: 27. 10. 2015, 20:41:56 »
Mám opačný problém, nemám televizi a nechci za ni platit. Zatím jsem dostal jen pokyn „pokud máte počítač, musíte platit televizi“. Někde jsem viděl návod, jak prohlásit, že TV nesleduju poplatky neplatit. Netušíte o tom víc?

Tak hlavně, že jsem v minulym postu třikrát nalinkoval příslušnou legislativu. To je gramotnost.

348/2005 Sb.:
Kód: [Vybrat]
§ 2

Předmět poplatků
...
(2)  Televizní  poplatek  se  platí ze zařízení technicky způsobilého k
individuálně  volitelné  reprodukci  televizního vysílání, je-li šířeno
prostřednictvím  zemských  rádiových  vysílacích zařízení využívajících
rádiové  kmitočty  vyhrazené  pro  šíření  a  přenos  rozhlasového nebo
televizního   vysílání,   družic  nebo  kabelových  systémů  (dále  jen
"televizní  přijímač"). Toto zařízení se považuje za televizní přijímač
i v případě, že si jej poplatník upraví k jinému účelu.

Otázka za 2 bludišťáky, splňuje počítač (bez TV tuneru) výše deklarovanou podmínku?

Antičobol

« Odpověď #7 kdy: 27. 10. 2015, 20:42:52 »

Ty voe, vopravdu... jste nesvéprávní? https://tvp.ceskatelevize.cz/StaticPages/Persons.aspx

« Odpověď #8 kdy: 27. 10. 2015, 21:07:10 »

Ty voe, vopravdu... jste nesvéprávní? https://tvp.ceskatelevize.cz/StaticPages/Persons.aspx

Aspoň, že tam je to množné číslo, jinak bych si to bral osobně :-) A jinak děkuju za link.

Škoda že se jde přihlásit online, ale už ne odhlásit.

tomasfuk

« Odpověď #9 kdy: 27. 10. 2015, 22:04:39 »
"Televizní  poplatek  se  platí ze zařízení technicky způsobilého k
individuálně  volitelné  reprodukci  televizního vysílání..."

Když udělám z televize akvárium, tak už to zařízení přece není technicky způsobilé. Stejně jako když vyndám tuner nebo ho celé rozpustím v kyselině. Pozůstatky už nejsou technicky způsobilé.

A co kdybych pak takovou televizi rozebral na 1000 kousků a rozdal 1000 lidem, každej by pak musel platit poplatek za televizi? :D

"e)  rozhlasové  nebo  televizní  přijímače,  které  jsou neoddělitelnou
součástí koncových mobilních telekomunikačních zařízení."

Co je to mobilní telekomukační zařízení? Mobil, tablet, notebook, SmartTV do 1m úhlopříčky?

Na druhou stranu, buďme rádi, že se lze alespoň nějak vymlouvat a nějaké výjimky existují. Někde je poplatek za TV sračky přímo v účtu za elektriku...
Však lidi maj elektriku hlavně kvůli TV!

indulona

« Odpověď #10 kdy: 27. 10. 2015, 23:41:22 »

Sám od sebe nikde nic prohlašovat nemusíš, pouze pokud jsi k tomu vyzván. Pokud nemáš televizi tak za ni neplať.
Pokud budeš v seznamu odběratelů elektřiny ale nikoli v seznamu poplatníků "TV daně", možná ti pošlou dopis. V něm bude napsáno, že máš-li TV, ať se přihlásíš k placení. Nemáš-li TV, podepíšeš přiložené česté prohlášení a pošleš jim ho zpět.
To co píšu není spekulace ale osobní zkušenost.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 28. 10. 2015, 08:30:28 »
Jo, ale co kdyz nekdo ma TV, ale pouze jako monitor k DVD prehravaci? Soudruzi by nemeli byt tak vztahovacni a hnee di myslet, ze kdyz nekdo ma televizi, tak je to ke sledovani toho jejich prujmu.

hu

« Odpověď #12 kdy: 28. 10. 2015, 08:33:34 »
Jo, ale co kdyz nekdo ma TV, ale pouze jako monitor k DVD prehravaci? Soudruzi by nemeli byt tak vztahovacni a hnee di myslet, ze kdyz nekdo ma televizi, tak je to ke sledovani toho jejich prujmu.

Kurva četls tu pasáž? "Zařízení technicky způsobilého k individuálně  volitelné  reprodukci  televizního vysílání" = monitor s tunerem.

hu

« Odpověď #13 kdy: 28. 10. 2015, 08:44:00 »
Doporučuju přečíst toto: http://www.praguechess.cz/blog/userfiles/CTrozsudek.pdf

Situace: podnikatel s 8 nepřiznanými televizory, které využíval pouze jako zobrazovače stavu bowlingových drah. ČT žaluje o 90kkč.

Ačkoliv nakonec to pro žalovanou stranu dopadlo dobře, stalo se tak jen díky rozumnému přístupu soudce, který uznal námitku na rozpor výkonu práva s dobrými mravy.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 28. 10. 2015, 09:13:23 »
Kurva četls tu pasáž? "Zařízení technicky způsobilého k individuálně  volitelné  reprodukci  televizního vysílání" = monitor s tunerem.

A co antena? Vy chytate televizi jen na tuner? Ja mam treba na baraku antenu nekdy z praveku televizniho vysilani, ktera je na strese z toho duvodu, ze jeste neupadla a snad k ni ani nevede drat. I kdybych mel v baraku padesat televizi, nevznikne tim "zařízení technicky způsobilého k individuálně  volitelné  reprodukci  televizního vysílání".