Groupware na Linuxu s ActiveSync

Groupware na Linuxu s ActiveSync
« kdy: 21. 10. 2015, 12:00:05 »
My linuxáci máme život jednoduchý, posíláme si maily z terminálu, kecáme na jabberu, občas si vystačíme s gmailem a tickety píšeme do tracu.

Jenže jakmile vám do vaši práce začnou mluvit obchodníci, chtějí svůj standard. Tedy ideálně outlook, kde si mohou navzájem posílat úkoly, pozvánky na schůzky, kalendář s programem na další tři měsíce, a podobně, znáte to.

Problém třeba je, že jsem jim to rozchodil přes google, ale bylo mi řešeno, že omalovánky gmailu jsou jak pro puberťáky, že tohle se nedá použít pro profesionální práci... chápejte, prostě outlook a synchronizace do všech zařízení, které obchodník má.

No a další požadavek  je, aby instalace byla stupid easy. Co jsem vyzkoušel (Zimbra, Sogo) tak je to na dlouhé zimní večery hrát si s konfigurákem. Navíc některé projekty chtějí úplně nesmyslné požadavky. Například už během instalace chce Zimbra nebo Kolab FQDN a MX záznamy v DNSku. Já to první chci vyzkoušet ve virtuálu, i kdybych měl do klienta psát číselné adresy. Nejsem admin, nemám po ruce pět šest fyzických strojů s pevnou IP adresou a DNS záznamem. Potřebuju najít řešení o jehož finální nasazení (alokace stroje, přístup k DNSkám, nastavení infrastruktury) se bude muset ještě rozhodnout na vyšších místech

Máte zkušenosti s něčím funkčním, co třeba používáte u vás ve firmě?
« Poslední změna: 21. 10. 2015, 12:03:53 od Petr Krčmář »

Dafuq

Re:Groupware na Linuxu s ActiveSync
« Odpověď #1 kdy: 21. 10. 2015, 12:18:02 »
Obchodíci jistě pochopí, že pár desétek tisíc za Exchange se jim pro udržení svého standardu jistě vyplatí.

« Odpověď #2 kdy: 21. 10. 2015, 13:01:04 »
Kdyz chteji Utlouk tak jim nezbyva nez najit penize na Exchange. Nebo mozna ten onlajn Oppice pro byznys.

Tak to bohuzel na tom svete chodi.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

hydrandt

« Odpověď #3 kdy: 21. 10. 2015, 13:22:51 »
Pouzivame Zentyal. Activesync chodi vyborne, desktopovy outlook trochu drhne, zvlast kdyz se do toho naimportuje obrovsky mailbox pres imap nebo ze stareho ost. Ale delaji na tom velice aktivne a zrovna zitra vychazi 4.2, do ktere slibuji velky pokrok v openchange (exchange konektor), tak jsem zvedav.

« Odpověď #4 kdy: 21. 10. 2015, 16:34:34 »
Pouzivame Zentyal. Activesync chodi vyborne, desktopovy outlook trochu drhne, zvlast kdyz se do toho naimportuje obrovsky mailbox pres imap nebo ze stareho ost. Ale delaji na tom velice aktivne a zrovna zitra vychazi 4.2, do ktere slibuji velky pokrok v openchange (exchange konektor), tak jsem zvedav.

No vypadá to ideálně, ale není. Bohužel :( - doufám tedy, že nová verze bude nějak fungovat. Věnoval jsem tomu celé odpoledne. Nainstaloval jsem ve virtuálu přimo samotné iso i s Ubuntu. Virtuál jsem vystavil na naši lanku, takže má IP adresu, dokonce DNS záznam. Založil pár uživatelů, a vyzkoušel, že se ve Webmailu přihlásím. Potud ok. Jenže se neumím přihlásit Thunderbirdem na IMAP (ale na POP3 to jde - našel jsem na nějakém tracu rok starý ticket popisující stejný problém). Samozřejmě Android Outlook nefunguje, protože prý nastala nějaká chyba. Navíc je to celý strašně pomalý, celý virtual si sežral jedno celé jádro, na to, že tam nic není, a nic nedělá.

(Povzdech). Bohužel osud drtivé většiny open-source projektů. Nejsou production ready. Přitom na stránkách nabízí komernční verzi, to bych si dal.

Tonda

• 693
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 21. 10. 2015, 17:21:23 »
Pozor na to, Exchange Activesync (EAS) je protokol pro mobilní zařízení, desktopový Outlook se k Exchange připojuje přes MAPI, byť od verze 2013 umí i EAS.

Co je mi známo, tak zatímco implementace EAS třetích stran jsou, tak desktopový Outlook se řeší přes různé konektory, které někdy nefungují úplně ideálně.

creco

« Odpověď #6 kdy: 21. 10. 2015, 17:43:13 »
Nejjednodušší je Kerio Connect ale Icewarp nabízí více funkcí ale je zase složitější.

fedorac

« Odpověď #7 kdy: 21. 10. 2015, 18:10:19 »
utlouk chodil bezva na google apps uctech, ale testy s mobilama jsme asi nedelali, nicmene nejak by to jit melo.
kdyz tak pohledam noty - bylo to tak 3 roky zpet

j

« Odpověď #8 kdy: 21. 10. 2015, 18:29:47 »
Obchodíci jistě pochopí, že pár desétek tisíc za Exchange se jim pro udržení svého standardu jistě vyplatí.

Tj, ale par desitek tisic Eur.

My linuxáci máme život jednoduchý...
Poptej se na Icewarp.

VK

« Odpověď #9 kdy: 21. 10. 2015, 19:39:45 »
Navíc je to celý strašně pomalý, celý virtual si sežral jedno celé jádro, na to, že tam nic není, a nic nedělá.
(Povzdech). Bohužel osud drtivé většiny open-source projektů. Nejsou production ready. Přitom na stránkách nabízí komernční verzi, to bych si dal.

Instalace Zentyalu z .iso je jen pro úplné začátečníky. Jinak je samozřejmě lepší (zvlášť ve virtuálu) instalovat jako headless server: nainstalovat si Ubuntu server jen s SSH, přidat Zentyal repozitář a nainstalovat Zentyal z něj. Pak to nežere skoro nic.

Co se týče produkčního nasazení, asi záleží na velikosti firmy, ale pro menší firmu v pohodě.

macpac

« Odpověď #10 kdy: 22. 10. 2015, 09:06:34 »
Za mne IceWarp, lze provozovat jak on-premise na linuxu nebo woknech tak lze vyuzit i jako sluzbu.
Provozuji na woknech uz 5 rok a za tu cenu chapej o dost levnejsi nez pravy Exchange je to "kanon na vrabce".

TKL

« Odpověď #11 kdy: 22. 10. 2015, 14:05:56 »
Pokud by šlo o to mít synchronizované kontakty + kalendáře + maily, mít k nim přístup z klienta, prohlížeče a mobilního zařízení, pak OwnCloud + Z-Push + libovolný IMAP a SMTP server přes SSL + třeba Roundcube (dá se pluginem do OC snadno integrovat). OwnCloud umožňuje i sdílení dat mezi uživateli včetně kalendářů a myslím, že funguje i posílání pozvánek a událostí (nepoužívám to, ale kdysi jsem to zkoušel). Instalace je easy, nepotřebuje to X serverů a služeb jako Zimbra, ale stačí jeden, kde běží LAMP+IMAP+SMTP. Data můžou ležet klidně na nějakém poli nebo jiném úložišti, připojeném např. přes NFS. No a třešinka na dortu je synchronizace dat mezi počítači, takže můžou mít konzistentní data jak v práci, tak doma.

Není to nijak složité na konfiguraci ani na správu. Ověřování se dá udělat libovolně - linuxoví uživatelé, MySQL, LDAP... jak je komu libo.

OwnCloud umí v browseru pracovat s Ooo dokumenty a když se tam nainstaluje Libre Office, tak to umí  i MSOff dokumenty, to je pěkná vychytávka, která by se obchodníkům na dovolené mohla i líbit :-)

Připojení z klientů je možné buď přes ActiveSync, nebo standardně přes CalDAV/CardDav/IMAP/SMTP.

Takové ty typické exchangovské vychytávky typu sdílených složek v Outlooku nebo nějaké pokročilejší řízení přístupů k dokumentům tam neuděláte (nebo ne snadno), ale zase když to vydrželi nějakou dobu se službami Google, tak tohle řešení by mohlo zafungovat.

Wololo

« Odpověď #12 kdy: 22. 10. 2015, 16:42:39 »
Ja bych sel cestou nejmensiho odporu a proste jim ten Exchange nechal zaplatit, jsou to prece obchodaci a chteji to "profesionalni reseni". Vzdycky se nad takovym postojem zasmeju, jednou takhle sef koupil novy databazovi server, chtel tam Windows MSSQL, ktery bezel na puvodni, jenze kdyz zjistil, ze licence by ho stala vic nez samotnej server, smutne prisel a poprosil o linux s postgresem =) Takze kdo chce kam, at si to zaplati :P

jose-d

« Odpověď #13 kdy: 28. 10. 2015, 21:32:39 »
Nejsem admin, nemám po ruce pět šest fyzických strojů s pevnou IP adresou a DNS záznamem.
si je na tu chvili pust na Amazon EC2.

..proste jim ten Exchange nechal zaplatit, jsou to prece obchodaci a chteji to "profesionalni reseni"...
+1

nebo ještě myslím existoval hostovaný exchange.

odhadni cenu jednotlivých řešení a předlož exekutivě - od rozhodování tam nejsi.

pistelak

« Odpověď #14 kdy: 31. 10. 2015, 10:06:07 »
Axigen