Nastavení repeateru v routeru Zyxel

Stenly

Nastavení repeateru v routeru Zyxel
« kdy: 18. 10. 2015, 14:20:30 »
Dobrý den,
prosím o radu mám router Zyxel NBG4615 a potřeboval bych ho nastavit jako repeater (nejde ani jeden LAN port).
Pc je připojeno v obýváku do wifi routru Netgear a router je zapojen do modemu od poskytovatele internetu.V pokoji chci mít router Zyxel jako zesilovač (repeater) neboť
zde je slabý signál.Prosím tedy o návod (stručný nejlépe video) jak zyxel nastavit.
Děkuji za rady:D:D:D

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Nastavení repeateru v routeru Zyxel
« Odpověď #1 kdy: 18. 10. 2015, 14:41:50 »
Jestli to spravne pochopuju, tak mate exitujici sit s jakymsi routerem a do te chcete pripojit Zyxel jako acces point. Tedy:

Rekneme, ze mate sit s adresami 192.168.1.x. Gateway je patrne 192.168.1.1. Zyxelu nakonfigurujte adresu 192.168.1.254. Zjistete, jaky je rozsah DHCP poolu na DHCP serveru ve vasem routeru. Nemel by obsahovat 192.168.1.254 (nespis nebude). Pripojte Zyxel k existujicimu routeru, melo by to jet. A nezapomente  Zyxelu nastavit nejake WPA AES.

Stenly

« Odpověď #2 kdy: 18. 10. 2015, 16:23:55 »
ještě prosím co jste myslel připojte zyxel ke stávajícímu routeru?
 :D

Stenly

« Odpověď #3 kdy: 18. 10. 2015, 17:59:51 »
ok zkoušel jsem ale bohužel nejde to.Nemáš prosím tě ještě nápad ale prosím laicky nebot i ted jsem Váhal kde nastavit IP adresu jestli u LAN nebo WAN tak prosím trocha podrobněji.DĚKUJI  :D :D :D

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 18. 10. 2015, 19:22:36 »
ještě prosím co jste myslel připojte zyxel ke stávajícímu routeru?
 :D

No, vezmu sitovy drat, jeden konec strcim do routeru, druhy do Zyxelu.

Tedy doufam, ze jsi nemel na mysli to resit bez dratu. To jde take, na to slouzi WDS: https://en.wikipedia.org/wiki/Wireless_distribution_system . Ale s tim, byvaji potize, mimojine s rychlosti. AP to musi podporovat ale snad jen ten, ktery bude slouzit prodlouzeni dosahu. Ovsem kdyz mas v pokoji uz slaby signal, tak je uplne jedno, jestli se na nej bude pripojovat primo pocitac nebo Zyxel jako meziclanek. Ledaze bys ho dal z druhe strany zdi, kde je signal lepsi a doufal, ze do pokoje prosakne signal dost silny.

ok zkoušel jsem ale bohužel nejde to.Nemáš prosím tě ještě nápad ale prosím laicky nebot i ted jsem Váhal kde nastavit IP adresu jestli u LAN nebo WAN tak prosím trocha podrobněji.DĚKUJI  :D :D :D

Adresu nastavit v LAN konfiguraci, tedy adresu, na ktere se bude Zyxel prezentovat v ramci domaci site. WAN zde nebude vubec pouzit.

Jinak pokud to nebude chrochtat, tak me napada, ze jsem na nekterych routerech videl neco o izolaci wifi. Nepamatuji si, co tim mysli, ale tusim asi to, ze kdo je na wifi nebude videt stroje na dratech. Pokud to naopak neznamena, ze neuvidi ostatni lidi na wifi. Cili pokud to znamena to prvni, tak rozhodne vypnout. Pokud to druhe, tak zalezi na tom, jestli chci, aby se lidi na wifi vzajemne videli. Osobne bych to v kazdem pripade vypnul. To nastaveni by asi bylo v nastaveni wifi.

Stenly

« Odpověď #5 kdy: 18. 10. 2015, 20:33:01 »

No, vezmu sitovy drat, jeden konec strcim do routeru, druhy do Zyxelu.

Tedy doufam, ze jsi nemel na mysli to resit bez dratu. To jde take, na to slouzi WDS: 

No právě to jsem myslel že by jsem to vyřešil bez drátu!Prosím poradíš jak.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 18. 10. 2015, 21:48:43 »
Toz uz jsem ti poradil: WDS. Takze se mrknes, jestli to Zyxel umi, nastuduje manual a nastavis. Ja to nikdy nenastavoval, takze ti neporadim. Kdyz to muzu vyresit jinak, tak WDS do baraku jen pres mou mrtvolu. Ja mam doma draty a u jednoho stroje, kde to nejde bez velkeho opruzu, mam spojeni pres tyhlety krabicky, co tahaji data pres rozvod elektriny. Ty mimichodem existuji i ve variante s wifi. Treba ALZA to prodava jako sadu: jedna krabicka s wifi, jedna obycejna. Osobne bych ti doporucil bud provrtat zed nebo koupit ty krabicky. Priklad s wifi mas tady: https://www.alza.cz/tp-link-tl-wpa4220-starter-kit-d486850.htm?catid=18851699 . Existuje to v ruznych prenosovych rychlostech a od ruznych vyrobcu. A je dost mozne, ze jinde to prodavaji levneji.

Unknown

« Odpověď #7 kdy: 18. 10. 2015, 21:50:21 »
Pokud bude ZyXel pouzit jen jako Access point, pak nemusi mit nastavenu adresu zadnou (pro stouraly: je jedno jakou ma). V modu AP krabka jen prehazuje pakety mezi LAN a wifi porty mela by se chovat zcela transparentne. IP adresu zde potrebujete jen na pristup k nastaveni.

Unknown

« Odpověď #8 kdy: 18. 10. 2015, 21:59:48 »
Toz uz jsem ti poradil: WDS. Takze se mrknes, jestli to Zyxel umi, nastuduje manual a nastavis. Ja to nikdy nenastavoval, takze ti neporadim. Kdyz to muzu vyresit jinak, tak WDS do baraku jen pres mou mrtvolu. Ja mam doma draty a u jednoho stroje, kde to nejde bez velkeho opruzu, mam spojeni pres tyhlety krabicky, co tahaji data pres rozvod elektriny. Ty mimichodem existuji i ve variante s wifi. Treba ALZA to prodava jako sadu: jedna krabicka s wifi, jedna obycejna. Osobne bych ti doporucil bud provrtat zed nebo koupit ty krabicky. Priklad s wifi mas tady: https://www.alza.cz/tp-link-tl-wpa4220-starter-kit-d486850.htm?catid=18851699 . Existuje to v ruznych prenosovych rychlostech a od ruznych vyrobcu. A je dost mozne, ze jinde to prodavaji levneji.

Pred technologiemi typu powerline, homeplug a pod. bych co nejdurazneji varoval. Pokud to nekomu jede, pak je to spis zazrak v kombinaci s modernimi elektrorozvody. Mel jsem to doma chvili (rozvody kompletne menene 2009) a bylo to na hranici unosnosti. Kdyz sepnul bojler, tak adaptivni modulace spadla ze zelene diody na cervenou (asi 3,5BPC) a jen pomalu splhala zpet (algoritmus je dost konzervativni). Rychlovarka to shazovala "jen" na oranzovou. Proste data rozhodne neprenaset po siti kde se impedacni pomery na fyzickem mediu meni kazdou chvili. Co jsem tak cetl na siti tak s tim lidi dost casto resi nejake problemy.

Stenly

« Odpověď #9 kdy: 18. 10. 2015, 22:23:18 »

tak myslíš že stačí zapojit zyxel jako Access point a bude fungovat i bez kabelu kterým by jsem se připojin na ten wifi router?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 18. 10. 2015, 23:17:03 »
Pokud bude ZyXel pouzit jen jako Access point, pak nemusi mit nastavenu adresu zadnou (pro stouraly: je jedno jakou ma). V modu AP krabka jen prehazuje pakety mezi LAN a wifi porty mela by se chovat zcela transparentne. IP adresu zde potrebujete jen na pristup k nastaveni.

Za predpokladu, ze Zyxel jde prepnout do rezimu ciste jen AP. Takovou moznost jsem zatim videl jen v jednom routeru, u ostatnich to obchcavam postupem z meho prvniho prispevku. A BTW, kdyz to nastavim jen jako AP a nebude to mit adresu, na co pak polezu, kdyz budu chtit sahnout do konfigurace? Ja treba obcas prepinam kanal, podle toho, cim zrovna sousedi zasiraji pasmo.

Pred technologiemi typu powerline, homeplug a pod. bych co nejdurazneji varoval. Pokud to nekomu jede, pak je to spis zazrak v kombinaci s modernimi elektrorozvody. Mel jsem to doma chvili (rozvody kompletne menene 2009) a bylo to na hranici unosnosti. Kdyz sepnul bojler, tak adaptivni modulace spadla ze zelene diody na cervenou (asi 3,5BPC) a jen pomalu splhala zpet (algoritmus je dost konzervativni). Rychlovarka to shazovala "jen" na oranzovou. Proste data rozhodne neprenaset po siti kde se impedacni pomery na fyzickem mediu meni kazdou chvili. Co jsem tak cetl na siti tak s tim lidi dost casto resi nejake problemy.

Me to chodi a celkem slusne. Jediny problem je, ze to jednou za par mesicu ztrati spojeni a musim to vytahnout ze zasuvky a strcit zpet. Boiler nemam, ale tim to asi nebude. Spis mozna ty mas problem v tom, ze mas ruzne zasuvky napojeny na ruzne faze nebo takoveho neco. Holt bylo by potreba to nekde pujcit a vyzkouset.