Ztráta výkonu klimatizací

ET

Ztráta výkonu klimatizací
« kdy: 14. 10. 2015, 23:50:27 »
Zdravim,

v serverovne mam 4 (na sobe nezavisle) klimatizace, tj. kazda ma svoji vlastni jednotku, vedeni, etc... Za bezneho provozu bezely 2 klimy a teplota na serverovne se pohybovala kolem 24C (ve skutecnosti vzdy bezi 2 klimy a 2 jsou vypnute a po nejakem case si roli otoci, tj. 2 vypnute se zapnou a 2 zapnute vypnou). Data o teplotach sbiram z 4 PDU na zadni strane racku, takze odecitane teploty jsou ovlivneny aktualnim vytizenim serveru, etc... - nicmene teploty se odchyluji pri zatezi/pres den o +/- 2 stupne.

Nedavno prisel servisni technik 2 klimatizace vycistit - vypnul je, vycistil filtr a opet zapnul. Od te doby se teploty pohybuji v prumeru kolem 28C - jen dodam, ze nepribylo zadne zarizeni/server a ze 4 nezavislych grafu je patrne, ze na serverovne je tepleji (28C) od chvile, kdy technik provadel zasah. Samozrejme jsem to reklamoval - technik dalsi den prijel, zkontroloval tlak v jednotkach, profoukl zebrovani a prohlasil, ze je vse OK, ale teplotni grafy tvrdi neco jineho - na stejne teploty pred zasahem jsem momentale schopen se dostat se 3 klimatizacemi, nikoliv se 2. Mlatit dodavatele po hlave jsem docasne vzdal, jelikoz to nikam nevedlo a pokousim se situaci objasnit/vyresit vlastnimi silami. Vzal jsem prenosny digitalni teplomer a meril teplotu primo u "vyfuku" vsech klimatizaci - tepota je u vsech kolem 14C, takze nejakym zpusobem funguji, jen ztratily cast chladiciho vykonu (i subjektivne je v serverovne tepleji, momentalne jsem schopen behat na serverovne v triku delsi dobu, coz nebyvalo).

Osobne mam podezreni na unik chladiciho media, ale nejsem z oboru a nejsem si jist, zda vubec lze kontrolovat objem chladiciho media pouhym odectenim tlaku - tak, jak to udelal technik?

Nenasla by se zde nejaka dobra duse z oboru, ktera by poradila popr. doporucila, co zkontrolovat?

Diky

PS: rady, jak donutit dodavatele k cinnosti vitany :)

« Poslední změna: 15. 10. 2015, 10:15:02 od Petr Krčmář »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:ztrata vykonu klimatizaci
« Odpověď #1 kdy: 15. 10. 2015, 00:17:44 »
A ty klimy tam jako vrci furt na plny vykon? Zadna regulace podle termostatu? Nemohlo se stat, ze si technik povesil na termostat kabat a presoupla se teplota?

Sten

« Odpověď #2 kdy: 15. 10. 2015, 00:26:18 »
Objem chladícího média se kontroluje pomocí tlaku. Pokud médium uniklo, bude ho ve stejných trubkách míň a tak bude mít menší tlak. Je ale potřeba ho kontrolovat na obou stranách (před a za kompresorem), může se stát, že kompresor nebo tlakový ventil dokážou udržet přibližně stejný tlak na jedné straně.

Nezměnil technik nastavení termostatu? „Nevyčistil“ to tak, že to profoukl vzduchem s malým tlakem, čímž prach akorát nacpal víc mezi žebra (mělo by být vidět)?

ET

« Odpověď #3 kdy: 15. 10. 2015, 01:27:08 »
ups, na to jsem zapomnel - teploty na termostatech pred i po zasahu zustaly nastavene stejne (kdyz je nastavim po novu na minimum 18C, stejne se s 2 klimatizacema nedostanu do stavu pred zasahem)

* Je ale potřeba ho kontrolovat na obou stranách (před a za kompresorem), může se stát, že kompresor nebo tlakový ventil dokážou udržet přibližně stejný tlak na jedné straně. - urcite dulezity info, zkusim zapatrat timto smerem

Diky

PS: zrovna mi padl jeden server (v clusteru), tak si neco prejte ;)

VK

Re:Ztráta výkonu klimatizací
« Odpověď #4 kdy: 15. 10. 2015, 18:49:53 »
Při běžném servisu by se s chladivem nemělo nic dělat. Měl by se (podle potřeby) wapkou vystříkat chladič venkovní jednotky, nějakým sajrajtem vystříkat chladič vnitřní jednotky, a zkontrolovat (pohledem, poslechem) celkový stav, toť vše. Jak vypadá ta venkovní jednotka? Teď padá dost listí, a pokud k tomu jsou místní podmínky, může být zas obalená listím, i kdyby to technik čistil včera.

Nicméně, pokud je na výstupu všech jednotek 14°C, a i rychlost vzduchu je stejná, tak mají všechny stejný výkon. To by ten technik musel poškodit všechny stejně, což by se mu těžko podařilo.

k

« Odpověď #5 kdy: 15. 10. 2015, 19:27:57 »
Osobne mam podezreni na unik chladiciho media, ale nejsem z oboru a nejsem si jist, zda vubec lze kontrolovat objem chladiciho media pouhym odectenim tlaku - tak, jak to udelal technik?

Tlak média je spolehlivý ukazatel na hmotnost chladícího média v potrubí. Objem média je v chladícím zařízení víceméně konstantní.
Je třeba se zaměřit na vyčištění žeber chladiče venkovní jednotky, klidně kartáčkem na zuby.

hmmm

« Odpověď #6 kdy: 15. 10. 2015, 20:11:44 »
Krome tlaku/objemu chladiva by bylo dobre nejakym zpusobem zkontrolovat i jeho teplotu.

Dale nevime, jestli klima v serverovne pouze cirkuluje, nebo i prisava cerstvy venkovni vzduch (a spinavy vyfukuje ven ze serverovny). Krome vystupni teploty vzduchu z klimy do serverovny je take dulezity objem (respektive derivace objemu) tohoto vzduchu, ten je ovlivnem predevsim otackami ventilatoru. Proud vzduchu muze byt navzdory vysokym otackam ventilatoru take nekde priskrcen nejakymi klapkami, pokud tam jsou.

Rozhodne kdyz rozumne vyprudis servisaka, ze driv to chladilo vic, tak by mel byt schopen prijit na to, cim to je. Minimalne byste mohli spolecnymi silami zkusit z toho vyzdimat maximalni chladici vykon, at tusite, co lze a co nelze.
Jednou jsem byl takhle zakaznikem donucen rozebrat smesovaci ventil, abych zjistil, ze tam je privreny kus tesneni, tim padem se nikdy dokonale neuzavrel. Ale to byl nejaky pan zakaznik, starej chlap, u ktereho kazda navsteva byla takovou malou lekci.