Raspberry Pi 2 jako fotorámeček

Jirka99

Re:Raspberry Pi 2 jako fotorámeček
« Odpověď #45 kdy: 17. 10. 2015, 14:52:40 »
Tak zpět. Podle nobodyho to funguje, opravdu jsem nezměnil za /pi/ cestu na správnou. Teď už to běhá dobře, takže pokračuji se snahou dostat to do toho "po spuštění", aby to běhalo automaticky.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #46 kdy: 17. 10. 2015, 15:05:25 »
@Jirka99: Mozna by stalo za to juknout se na http://www.root.cz/knihy/ucebnice-abclinuxu/ .

Jirka99

« Odpověď #47 kdy: 17. 10. 2015, 15:25:21 »
Jardo jasně že se podívám, ale teď jsem musel řešit toto. Prostě když jsem přemýšlel nad různým řešením, napadl mě notebook, ale to je drahé a pro tento účel zbytečné, dalším nápadem by byla TV, které umějí přehrávat obrázky z USB. Ale to je zase drahé a asi by to nešlo ani zautomatizovat, takže po výpadku proudu by to nenajelo. Kromě toho nemluvím o spotřebě elektřiny. Takže nejlevnější variantou se mně jevilo Raspberry s tím, že jsem nepokládal za tak složité vyřešit v Linuxu to automatické přehrávání. A teď už věřím, že se to povede. A to hlavně díky vám, kteří poradíte.

Jirka99

« Odpověď #48 kdy: 17. 10. 2015, 16:29:12 »
Dle návrhu nobody jsem se pokusil zautomatizovat příkaz feh --atd.
Bohužel jsem složku /home/pi/.config/autostart nenašel, tudíž jsem si ji udělal a do ní zkopíroval a upravil parametry na řádku začínajícím Exec=feh. Bohužel po zrestartování se program automaticky nespustí a objeví se běžně plocha jako dříve.

Jiný autostart jsem našel v /etc/xdg/lxsession/LXDE-pi/autostart. Ale to není složka, je to soubor. I do něj jsme zkusil na poslední řádek dopsat feh s parametry fungujícími z příkazového řádku, ale po uložení souboru autostrat a rebootu rasbíka se nic neděje.
Asi to chce dopsat ještě někam jinam, ale netuším kam :-(

Jirka99

« Odpověď #49 kdy: 17. 10. 2015, 18:11:20 »
Tak jsem ještě příkaz zkusil dopsat do /home/pi/.bashrc a ani tam se program po rebootu automaticky nespustí, ale spustí s v okamžiku, kdy z menu vyberu: Accessories -> Terminal. A jak najede ten Terminal, tak v tu chvíli se spustí automatický prohlížeč fotek. Jde z něj vyskočit zpět pomocí Esc.

Pořád jsem asi nenašel ten správný startovací soubor :-(.

Rejpal

« Odpověď #50 kdy: 17. 10. 2015, 18:25:49 »
Kdyby sis prohledl ten link, co posilal Jarda, tak je tam zmineno proc.

Ohledne dalsiho postupu: http://www.usethefuckinggoogle.com/?q=autostart+linux+raspbian

Jirka99

« Odpověď #51 kdy: 17. 10. 2015, 18:41:20 »
Rejpal dobrý!  :)

nobody

« Odpověď #52 kdy: 17. 10. 2015, 23:30:53 »
Tak zpět. Podle nobodyho to funguje, opravdu jsem nezměnil za /pi/ cestu na správnou. Teď už to běhá dobře, takže pokračuji se snahou dostat to do toho "po spuštění", aby to běhalo automaticky.

cestu sem ti tam psal podle toho co si psal pretim, tedy nejake generovane jmeno flasky, pokud si vrazil jinou flasku (nebo ji preformatoval) tak se to zmenilo ;)

ohledne autorun, pokud nefunguje co sem psal (coz funguje v kazdem prostredi ktere respektuje XDG standart, coz tedy oklestene LXDE (teda jestli to je to co mas) asi ne :) ), tak to co si nasel je systemove, zkus pouzit uzivatelskej soubor co se nacita az pri prihlasovani:
~/.config/lxsession/LXDE/autostart
pokud pridas @ pred feh, tak by to melo znovu pustit feh pokud by zkolaboval...

Jirka99

« Odpověď #53 kdy: 18. 10. 2015, 12:46:28 »
Tak i když tam dám ten zavináč a Rasp rebootuji, tak to stejně skončí na ploša a prohlížeč se nerozjede. Takto teď vypadá ten autostart

/home/pi/.config/lxsession/LXDE-pi/autostart

@lxpanel --profile LXDE-pi
@pcmanfm --desktop --profile LXDE-pi
@xscreensaver -no-splash
@sh ${HOME}/.config/lxsession/LXDE-pi/autokey.sh
@feh --fullscreen --zoom max --quiet --slideshow-delay 5 --sort mtime --reverse /media/pi/3A72D7ED72D7ABBF/*

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #54 kdy: 18. 10. 2015, 20:15:03 »
Skoro bych vsadil boty, ze nemas tu fleshku namontovanou. Ty se na ni sice divas filemanagerem a soubory vidis, jenze kdyz na ni kliknes, tak ti ji pcmanfm namontuje (defaultni chovani). Ovsem po rebootu namontovana neni a feh tak nema co zobrazit a protoze neni spusten z konzole, na kterou by mohl kricet, tak se o tom nedozvis.. Takze budes nejak muset vyresit, aby se namontovala. Tedy man fstab.

Ten prikaz s feh dopln na konci o &>/tmp/feh.log a rebootuj a podivej se, co to tam zapsalo. Tipoval bych, ze bude rvat, ze nema co zobrazit.

nobody

« Odpověď #55 kdy: 18. 10. 2015, 20:29:11 »
o boty urcite neprijdes, to bude urcite ono :) jinak proctenim manualu o fstab sice nic nezkazi, nicmene se v tom dost mozna bude ztracet, takze i kdyz pro vyuku rozhodne doporucju, pro vyreseni je snadnejsi cesta... pripojit flash pres pcmanfm a pak zkouknout jak je to pripojeno ve formatu co se da vlozit naprimo do /etc/fstab...:

Kód: [Vybrat]
# zobraz soubor mounts | odfiltruj jen radky co obsahuji /media
# (znak | je pipe neboli roura, oddeluje prikazy s tim ze nasledujici prebira vystup predchoziho jako svuj vstup)
cat /proc/mounts | grep /media

Jirka99

« Odpověď #56 kdy: 19. 10. 2015, 17:20:18 »
nobody promiň nebyl čas. Ale určitě asi to fakt nebude primountováno. Jelikož to, co jsi psal je na mne docela složité, zadal jsem ten příkaz, co jsi napsal a vylezlo toto. Tedy nejdřív jsem to přes gpicview prohlédl (ty fotky). Tím se ta fleška přimountuje?

No a po tom příkaze, co jsi napsal (cat.....) mně vylezlo toto:

/dev/sda1 /media/pi/3A72D7ED72D7ABBF fuseblk rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,default_permissions,allow_other,blksize=4096 0 0
/dev/mmcblk0p3 /media/pi/SETTINGS ext4 rw,nosuid,nodev,relatime,data=ordered 0 0

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #57 kdy: 19. 10. 2015, 18:07:01 »
man fstab , http://zippy.blog.root.cz/2009/02/04/jak-zkrotit-etcfstab/ , http://www.abclinuxu.cz/clanky/system/na-co-se-casto-ptame-etc-fstab

Bylo by na case si take neco precist. Kdybys to udelal, uz jsi to mohl mit davno funkcni.

nobody

« Odpověď #58 kdy: 19. 10. 2015, 18:08:21 »
flashka se ti primountuje tim ze si das zobrazit jeji obsah v PCManFM, primountovane znamena pripojena do systemu, tedy jakmile vidis souboru mas primontovano a v PCManFM se automaticky primountuje pri tuknuti na odmountovane zarizeni...

co je primontovane jednoduse zobrazi prikaz: mount
protoze ale zobrazuje v jine syntax nez je potreba zadat do /etc/fstab, radil sem prave to: cat /proc/mount

pokud tedy do /etc/fstab pridas jako novy radek
Kód: [Vybrat]
/dev/sda1 /media/pi/3A72D7ED72D7ABBF fuseblk rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,default_permissions,allow_other,blksize=4096 0 0a vytvoris adresar /media/pi/3A72D7ED72D7ABBF, tak pri startu budes mit uz pripojene

btw: misto 3A72D7ED72D7ABBF muzes pouzit (VSUDE KDE JSI DO TED POUZIL) neco jineho, treba FLASKA, dulezite je to /dev/sda1 coz znamena a=prvni disk(hdd/sdd/usb), 1=prvni oddil...

nobody

« Odpověď #59 kdy: 19. 10. 2015, 18:10:33 »
cat /proc/mount

pro pripadne budouci navstevniky, tu sem se preklepl, spravne to ma byt(tak jak sem psal puvodne):
cat /proc/mounts