Nefunkční internet v Ubuntu 15.04

beer

• 729
    • Zobrazit profil
Nefunkční internet v Ubuntu 15.04
« kdy: 12. 10. 2015, 11:18:56 »
ahoj, inet funguje v prohlížeči, ale nefunguje mi ping, ani na ip adresy, ani na domény, dále nefunguje mocp, přes který poslouchám online rádia (například stream radio beat) a nefunguje třeba whois doména...

Přes prohlížeč - zkoušel jsem tedy jen Google Chrome jsem problém nezaznamenal, weby, na které nepingnu, mi normálně fungují. Je problém někde v nastavení PC, nebo snad modemu - ten mám Technicolor od UPC.
« Poslední změna: 12. 10. 2015, 11:54:11 od Petr Krčmář »

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
Re:nefunkční internet, Ubuntu 15.04
« Odpověď #1 kdy: 12. 10. 2015, 11:42:38 »
Zkus sem hodit výpis
Kód: [Vybrat]
iptables -Lnebo na pastebin, jestli je to delší
dál zkus tracepath třeba na google.com
mrknem uvidíme

source

« Odpověď #2 kdy: 12. 10. 2015, 11:45:53 »
To jsi se tedy moc nesnažil na to přijít sám. Zkus tedy ještě Firefox...
Dále jsi nenapsal, jestli ti funguje správně DNS. A taky to asi takto nedělá od začátku no a co jsi udělal mezi časem, co to fungovalo a nefungovalo?

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 12. 10. 2015, 12:02:36 »
To jsi se tedy moc nesnažil na to přijít sám. Zkus tedy ještě Firefox...
Dále jsi nenapsal, jestli ti funguje správně DNS. A taky to asi takto nedělá od začátku no a co jsi udělal mezi časem, co to fungovalo a nefungovalo?

Teď nejsem u PC, dříve fungovalo, možná jsem dal přísnější zónu firewallu na tom modemu. DNS funguje OK, protože jinak by nefungoval v prohlížeči žádný web zadávaný zkrze doménu. Používám DNS googlu a CZ NICu.

Zkus sem hodit výpis
Kód: [Vybrat]
iptables -Lnebo na pastebin, jestli je to delší
dál zkus tracepath třeba na google.com
mrknem uvidíme

Až budu doma, dám výpis.

source

« Odpověď #4 kdy: 12. 10. 2015, 12:13:19 »
DNS funguje OK, protože jinak by nefungoval v prohlížeči žádný web zadávaný zkrze doménu.
DNS ti funguje v Chrome. Proto jsem psal i o Firefox, protože Chrome má možná překlad řešený interně. Pingneš třeba 8.8.8.8 ?

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 12. 10. 2015, 12:17:55 »
DNS funguje OK, protože jinak by nefungoval v prohlížeči žádný web zadávaný zkrze doménu.
DNS ti funguje v Chrome. Proto jsem psal i o Firefox, protože Chrome má možná překlad řešený interně. Pingneš třeba 8.8.8.8 ?

Ne, nepingu ani na google.com, ani na 8.8.8.8 či 8.8.4.4. Myslím, že Chrome neřeší DNS interně.

Wololo

Re:Nefunkční internet v Ubuntu 15.04
« Odpověď #6 kdy: 12. 10. 2015, 13:20:28 »
cat /etc/resolv.conf
(zkus pingnout dns)

ip route show
nmcli g status
nmcli d show
nmcli c show

vetsinou byva bordel v routach.
systemctl restart NetworkManager.service (zkontroluj routy a pripojeni jeste jednou jestli se tam neco nezmenilo), vim ze posledni dobou ma NM trochu problemy a obcas nenastavi spravne routy (known bug uz je i opraveny, ale mel problem, kdyz jsi nastavil statickou adresu z dhcp a zpet na dhcp, zapomelo to routy prenastavit)

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 12. 10. 2015, 13:27:15 »
cat /etc/resolv.conf
(zkus pingnout dns)

ip route show
nmcli g status
nmcli d show
nmcli c show

vetsinou byva bordel v routach.
systemctl restart NetworkManager.service (zkontroluj routy a pripojeni jeste jednou jestli se tam neco nezmenilo), vim ze posledni dobou ma NM trochu problemy a obcas nenastavi spravne routy (known bug uz je i opraveny, ale mel problem, kdyz jsi nastavil statickou adresu z dhcp a zpet na dhcp, zapomelo to routy prenastavit)

Díky, mohu poslat bez těch věcí spojených s network managerem, mám wicd. Kdvůli nějakému bugu nějaká závislost network manageru (tuším gnome-keyring či co) vytěžovala na 100 % výkon CPU, proto ho nemám nainstalovaný.

Wololo

« Odpověď #8 kdy: 12. 10. 2015, 13:45:43 »
Hmmm zkuste neco takovehleho

service stop wicd
service stop networking
route -vn
ipconfig
service start networking
service start wicd
route -vn
ipconfig

kdyz by se tomu nechtelo tak zkuste neco jako
ifdown eth0
route -vn
ipconfig
ifup eth0
route -vn
dhclient eth0
route -vn

cat /etc/resolv.conf
ping {ip dns serveru}

beer

• 729
    • Zobrazit profil
Re:Nefunkční internet v Ubuntu 15.04 [vyřešeno]
« Odpověď #9 kdy: 13. 10. 2015, 06:39:02 »
problém byl v nastavení modemu - firewall na hodnotu střední. Úplně jsem ho deaktivoval a je to OK.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 13. 10. 2015, 08:34:37 »
Hm, tak nevim, jestli bych vypnuti firewallu povazoval za reseni. To jako ted budes mit firewall na kazdem stroji extra? Neba tam jeste strcis firewall za ten modem?

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 13. 10. 2015, 11:46:41 »
Hm, tak nevim, jestli bych vypnuti firewallu povazoval za reseni. To jako ted budes mit firewall na kazdem stroji extra? Neba tam jeste strcis firewall za ten modem?

Ty bys ten firewall v modemu ponechal, když to dělá tohle? Používám firewall v pc - ufw a mám nastaveno jak potřebuji.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 13. 10. 2015, 12:15:29 »
Tak kdyz mas jen jeden stroj, tak je to celkem jedno. Nicmen i tak bych se zeptal soudruhu z UPC, jak to s tim firewallem mysli a co s tim mam delat. O Technicolorech jsem toho moc dobreho necetl. Polovicka ma jeden na ADSL a vypada to, ze levnejsi jeji ISP sehnat nemohl. Ten jeji sice funguje, ale konfiguracni interface me trochu rozhodil a trochu mi trvalo, nez jsem pochopil, jak to mysli. Asi to delali nejaci mimozemstani s trochu jinym stylem mysleni. Coz me privadi k myslence, ze tvuj modem take ma mozna dost divnou konfiguraci a mozna ti neco nedoslo.

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 13. 10. 2015, 12:44:32 »
Tak kdyz mas jen jeden stroj, tak je to celkem jedno. Nicmen i tak bych se zeptal soudruhu z UPC, jak to s tim firewallem mysli a co s tim mam delat. O Technicolorech jsem toho moc dobreho necetl. Polovicka ma jeden na ADSL a vypada to, ze levnejsi jeji ISP sehnat nemohl. Ten jeji sice funguje, ale konfiguracni interface me trochu rozhodil a trochu mi trvalo, nez jsem pochopil, jak to mysli. Asi to delali nejaci mimozemstani s trochu jinym stylem mysleni. Coz me privadi k myslence, ze tvuj modem take ma mozna dost divnou konfiguraci a mozna ti neco nedoslo.

UPC nemá ADSL, je to technologie EuroDocsis 3.0. Manuál jsem k němu nečetl, možná to byla chyba. Aktuálně jsou v testování lepší modemy jiné značky, které by měli být mnohem lepší, ale neplatím si 300 Mb internet, takže se nemůžu testování zúčastnit. Krom PC mám ještě notebook s ubuntu, je pro mne snažší nakonfirgurovat pravidla pro firewall přes ufw, nežli to řešit na tom modemu. S tím, že modem mohu přenášet a používat na různých wifi sítích bez toho, abych nemusel znovu řešit firewallový problém.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 13. 10. 2015, 13:46:57 »
UPC nemá ADSL, je to technologie EuroDocsis 3.0.

Ja vim. Pointa byla v tom, ze kdyz ksou jejich ADSL modemy divne az blbe (podle diskusi na forech), nedivil bych se, kdyby jejich kabelovy modem byl blby take. Nebo alespon podezrely.