Neskutečně pomalý boot

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
Re:Neskutečně pomalý boot
« Odpověď #45 kdy: 06. 10. 2015, 23:16:58 »
ještě možná... jak se chová fedora... máš k dispozici i starší jádra, nebo jen jedno?

linux_noob

« Odpověď #46 kdy: 06. 10. 2015, 23:23:53 »
lsmod http://pastebin.com/vT136bDb
Nejstarší dostupnej kernel mi to ukazuje 4.0.4. Jinak aktuálně nainstalovaný mám 4.1.6 - 4.1.8.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: 06. 10. 2015, 23:32:01 »
A zkoušel jsi ten starší?

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 06. 10. 2015, 23:47:33 »
hmm ať koukám jak koukám, nic nevidím... ještě zkus parametr jádra
Kód: [Vybrat]
clocksource=hpet

monitor

« Odpověď #49 kdy: 07. 10. 2015, 07:10:44 »
Pravdupovediac,  este som toto neskusal, ale co tak:

https://wiki.archlinux.org/index.php/Improve_boot_performance

Vyhodou systemd by malo byt moznost debugovat prave takteto problemy...

Co teda napr. pise:

systemd-analyze blame
 systemd-analyze critical-chain

?

A nevidno nieco na tomto obrazku

systemd-analyze plot > plot.svg

??

Trubicoid2

« Odpověď #50 kdy: 07. 10. 2015, 07:21:41 »
Tak radeon tam je, zkus pridat do /etc/modprobe/blacklist.conf
blacklist radeon
Udělej nový initrd a zkus ty parametry, co pisu jako posledni, tj. ty s rd.blacklist=radeon nebo rd.driver.blacklist=radeon

Podle dmesg si ale na firmware nestezuje, mozna teda to je necim jinym.

Mezi modulama vidim mei, to mi blblo na desktopu. Prodluzovalo to boot, ze by stopa? :)
Mam v /etc/modprobe/blacklist.conf
blacklist mei
blacklist mei_me

Novy initrd, mozna parametry jadra, jestli se bude porad v lsmod

Trubicoid2

« Odpověď #51 kdy: 07. 10. 2015, 07:29:29 »
Jinak hw vypadá, ze nema ipm, tak ho muzes taky blacklistovat, i kdyz to nebude ten hlavni problem, tak usetris milisekundu :)

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #52 kdy: 07. 10. 2015, 08:29:18 »
Popravdě jako starýmu Gentooistovi se mi otvírá nožík v kapse, když vidím 100+ načtených modulů... v tom aby se prase vyznalo... osobně bych začal kompilací vlastního jádra na míru, většina lidí nepotřebuje na svým PC provozovat NAT, bridge a další síťařiny, dále je k zamyšlení, jestli používáš  IPv6 (pokud máš k dispozici, samozřejmě používej), jestli opravdu používáš na něco paralelní port atd. Ono se to nezdá, ale je to zlomek vteřiny tu, zlomek tam a pak se lidi diví, když mi NB naběhne do sddm za 4 vteřiny a za další 3 vteřiny po přihlášení už mám spuštěný KDE.
Tohle je prostě daň za univerzálnost současných dister, snaží se to běžet na všem, ale nikde pořádně :(

No každopádně znovu koukám do dmesg jak puk a žádnej zásadní problém nevidím :( , zkus starší jádro, případně změnit ten clocksource a pak bych možná zkusil chování nějakýho live distra, ideálně něco založenýho na fedoře?

linux_noob

« Odpověď #53 kdy: 07. 10. 2015, 08:51:27 »
@Tuxik: IPv6 k dispozici většinou mám, paralelní port určitě nepoužívám. Jinak jsem spíš BFU, takže Gentoo asi nebude pro mě.

Jinak vzhledem k tomu, že v dmesg Switched to clocksource tsc, tak bych si myslel, že ta hláška se vypisuje až po přepnutí toho clocksource a tudíž už zdržovat nemůže. Pak by teda muselo zdržovat buď něco co v dmesg není nebo
random: systemd urandom read with 34 bits of entropy available
Starší jádro asi nevyzkouším, protože mě ho fedora nenechá nainstalovat. Live distro zkusit můžu, ale tam mě zase bude zpomalovat USB 2.

@monitor: Z toho nic nevyčteš, protože veškerý zdržení je v initrd části bootu a o tý se nic nepíše, v plotu je jenom dlouhá čára, nijak to není rozepsaný.

linux_noob

« Odpověď #54 kdy: 07. 10. 2015, 08:56:30 »
Změna clocksource nepomohla, akorát zmizela ta řádka Switched clocksource ... z dmesg.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #55 kdy: 07. 10. 2015, 09:00:13 »
no sice tě na Live bude zdržovat USB2, ale buď tam bude 30s mezera, nebo ne. Pokud ano, bude to dělat nějaký HW (nemusí být zrovna vadný, třeba jen problém s modulem, nebo cokoliv), pokud ne, zaměřil bych se na verzi jádra a zkusil tam dostat něco jinýho. V Grubu nemáš na výběr víc jader? Pouze nejnovější?

linux_noob

« Odpověď #56 kdy: 07. 10. 2015, 09:07:42 »
@Tuxik: v grubu mam 4.1.6 - 4.1.8, děje se to u všech. Zkusím teda to live distro.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #57 kdy: 07. 10. 2015, 09:12:14 »
Ještě zkus tohle (jako root)
systemd-analyze plot > boot.svga obrázek někam uploadni..

linux_noob

« Odpověď #58 kdy: 07. 10. 2015, 09:26:24 »
@Tuxik: tak mám špatný zprávy, na live distru (fedora 22) to dělá taky, teda v trochu jiný variantě - po switched clocksource to čeká nějakejch 15s na usb ovladače nebo tak něco a pak až to čeká těch 30s na tu řádku s random. Navíc to ještě nakonec ani nenabootovalo (asi proto, že ten oddíl má špatnej label, budu muset opravit).

Jinak jak řikám, na tom plotu není nic vidět, ale když fakt jinak nedáte - http://ulozto.cz/xAtbEyEA/boot-svg (pokuď existuje nějaká rozumná služba na nahrávání obrázků v svg tak jsem ji nenašel :( )

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #59 kdy: 07. 10. 2015, 09:45:49 »
No a možná začínáme být doma, oprav label a ještě zkontroluj fstab, jestli tam nemáš nějakej zapomenutej nepořádek, třeba swap, kterej už v systému není? možná můžeš nahodit výstupy
lsblk -o name,mountpoint,label,uuid
cat /etc/fstab
a mohl by být zajímavej možná i grub.cfg