Bude Apache plně nahrazen Nginx?

Bude Apache plně nahrazen Nginx?
« kdy: 02. 10. 2015, 20:50:45 »
Ahoj,
u nás v práci se začíná všude migrovat z apache na nginx.
Já vím, jaké jsou výhody nginX a ty jsou, pokud jsou weby statické nebo nejsou prostě velké.
Chtěl bych se zeptat, jestli si myslíte, že vesměs všechno se bude nasazovat na nginX?
Jde mi o to, že apache2 docela ovládám, ale nginX nic moc, tak jestli mi ty zkušenosti s Apachem budou k ničemu a měl bych se radši začít učit nginX...
« Poslední změna: 04. 10. 2015, 21:44:38 od Petr Krčmář »

faha

• *
  • 35
  • František Havel
    • Zobrazit profil
    • František Havel
Ne, Apache tu s náma bude ještě dlouho, ale neučit se nginx je dobrá volba, často se používa v kombinaci s Apachem.

Mrkněte zde, je to dobrá kniha. http://www.amazon.com/Nginx-HTTP-Server-Second-Edition/dp/1782162321

Chtěl bych se zeptat, jestli si myslíte, že vesměs všechno se bude nasazovat na nginX?
Myslím, že všechno, u čeho to dává smysl. Na Apachi zůstane jenom to, kde se mu nedá vyhnout. Čili skoro nic, kromě specialit typu webdav, kterej je na Nginxu nic moc.

Jde mi o to, že apache2 docela ovládám, ale nginX nic moc, tak jestli mi ty zkušenosti s Apachem budou k ničemu a měl bych se radši začít učit nginX...
Tak zas nedělej, jakoby to byla kdovíjaká znalost. Prostě konfigurace jednoho softu, jako kterýhokoliv jinýho.

často se používa v kombinaci s Apachem.
Což je čím dál tím míň potřeba, protože spousta věcí se dá rozjet přímo na Nginxu.

andy

No ja neviem, ja ked chcem nastavit nieco na apachi, tak kuknem do manualu, nastavim to a uz sa viac nestaram. Nie je to raketova veda.. Nginx to iste. Taketo otazky sa mi zdaju zbytocne.

#

Nemyslim si.

X

To je tezka otazka. Stravil si roky studiem Apache a ted premyslis jestli stravit dalsi studiem neceho uplne jineho. Je to zivotni rozhodnuti - kdyz si vyberes blbe, pro samou praci se nedostanes ani domu a opusti te manzelka i s detma. Na druhou stranu, kdyz to vyjde, budes se konfiguraci toho webserveru zivit, a kdyz to dobre uchopis, vydelas miliony. Je to risk, ale ja bych do toho asi sel...

Osobně si myslím, že Apache je mrtvý. Nehodí se na nic co vyžaduje velký výkon a má vysoké zatížení. Totiž rozdíl ve spotřebě systémových zdrojů je prostě extrémní v mnohonásobcích.
Tam kde Apache žere desítky GB RAM si NGINX řekne o pár set MB stejně tak je to i s CPU, IO atd.
Pokud někomu nezáleží na výkonu a potřebuje .htaccess tak Apache pořád bude použitelná volba.

Nicméně ovládání NGINX je jednoduché, nevidím v tom problém, pokud někdo ovládá Apache, proč by nemohl ovládat NGINX?
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

pokud někdo ovládá Apache, proč by nemohl ovládat NGINX?
Já spíš nechápu, co na tom chcete "ovládat". Jo, když někdo napíše, že "ovládá PostgreSQL" a nic jinýho se mu nechce učit, tak to chápu - je tam spousta nejrůznějšího know how, postřehy z praxe, tuning ... blabla, ale co by měl člověk "ovládat" na webserveru? Vždyť tam žádná raketová věda není. Nebo aspoň jsem o ní zatím ještě nezavadil, v kterémžto případě by mě to docela zajímalo, co "pokročilého" může člověk umět - aby to nebyl jeden až pět řádků v konfiguráku nginxe.

Já jsem třeba nějak přišel k Hiawatha serveru a ten používám. Nedávno jsem zkoušel Nginx a za boha jsem nebyl schopnej na něm zprovoznit nette. Na netu sem našel milion howto, krok po kroku, a já to stejně nedal. :D

Snow

Re:Myslíte, že Apache2 se přestane nasazovat a nahradí ho plně nginX?
« Odpověď #10 kdy: 03. 10. 2015, 12:54:58 »
Myslím, že všechno, u čeho to dává smysl. Na Apachi zůstane jenom to, kde se mu nedá vyhnout. Čili skoro nic, kromě specialit typu webdav, kterej je na Nginxu nic moc.

Tak zas nedělej, jakoby to byla kdovíjaká znalost. Prostě konfigurace jednoho softu, jako kterýhokoliv jinýho.
Tak v základu webdav na nginx funguje, což mě třeba stačí, nahrávám pomocí něj ze svejch aplikací data jinam, problém je u PROPFIND OPTIONS... Na to existuje https://github.com/arut/nginx-dav-ext-module ale již moc nefunkční, nicméně je to pár set řádků v cečku, tedy opravitelné...

Snow

« Odpověď #11 kdy: 03. 10. 2015, 12:56:53 »
pokud někdo ovládá Apache, proč by nemohl ovládat NGINX?
Já spíš nechápu, co na tom chcete "ovládat". Jo, když někdo napíše, že "ovládá PostgreSQL" a nic jinýho se mu nechce učit, tak to chápu - je tam spousta nejrůznějšího know how, postřehy z praxe, tuning ... blabla, ale co by měl člověk "ovládat" na webserveru? Vždyť tam žádná raketová věda není. Nebo aspoň jsem o ní zatím ještě nezavadil, v kterémžto případě by mě to docela zajímalo, co "pokročilého" může člověk umět - aby to nebyl jeden až pět řádků v konfiguráku nginxe.
Co pokročilého? Napsat si vlastní modul, jinak je to jen konfigurace, jako u apache, tedy čučení do manuálu...

REMET

« Odpověď #12 kdy: 03. 10. 2015, 14:14:02 »
Pokud jde o staticka data, tak je to jasne, ale v pripade minimalne PHP vysledky nginX nejsou o nic moc lepsi nez Apache s vypnutym .htaccess. Kazdopadne se to chystam vyzkouset primo na realnem provozu a ne jen na kravinach typy 100000x "hello world".

« Odpověď #13 kdy: 03. 10. 2015, 14:23:14 »
Tak v základu webdav na nginx funguje, což mě třeba stačí, nahrávám pomocí něj ze svejch aplikací data jinam, problém je u PROPFIND OPTIONS... Na to existuje https://github.com/arut/nginx-dav-ext-module ale již moc nefunkční, nicméně je to pár set řádků v cečku, tedy opravitelné...
Ano - a přesně proto jsem napsal, že "webdav je na Nginxu nic moc".

Co pokročilého? Napsat si vlastní modul, jinak je to jen konfigurace, jako u apache, tedy čučení do manuálu...
Ok, pokud pod "znám Apache" chápeme "znám jeho kód", tak to pak jo. Jenom nevím, jestli to tak OP myslel :)

ale v pripade minimalne PHP vysledky nginX nejsou o nic moc lepsi nez Apache s vypnutym .htaccess.
...což je přesně důvod, proč použít Nginx. Mám-li ho všude jinde, nebudu pro PHP dělat výjimku, když mi pro něj Apache nic nepřinese.

Snow

« Odpověď #14 kdy: 03. 10. 2015, 15:12:05 »
Ano - a přesně proto jsem napsal, že "webdav je na Nginxu nic moc".

Ok, pokud pod "znám Apache" chápeme "znám jeho kód", tak to pak jo. Jenom nevím, jestli to tak OP myslel :)

ale v pripade minimalne PHP vysledky nginX nejsou o nic moc lepsi nez Apache s vypnutym .htaccess.
...což je přesně důvod, proč použít Nginx. Mám-li ho všude jinde, nebudu pro PHP dělat výjimku, když mi pro něj Apache nic nepřinese.
Jo ale provozovat apache jek kvůli webdavu je nesmysl...