Plat v IT - Luxembursko

Timik

Plat v IT - Luxembursko
« kdy: 24. 09. 2015, 22:19:22 »
Ahojte. Som vo vyberovom konani pre jednu IT firmu, ktora sidli v Luxe. Jedna sa o poziciu senior linux admin, avsak nepoznam nikoho kto by pracoval v luxe a duplom v IT, takze neviem aky je mozny platovy range. Respektive min. - max. plat pre danu krajinu v danej pozicii. Ak by ste mali nejake znameho, alebo mate vy osobnu skusenost, budem rad za kazdu radu. To ake mam skills prosim nerieste, kedze aj tak by sa to nedalo presne definovat a zbytocne by vznikli komplexne diskusie mimo temu. Zaujma ma hlavne platovy rozsah, ktory je mozny a nasledne sa uz budem vediet zaradit.

Dakujem pekne :)

bumbo

Re:Plat v IT - Luxembursko
« Odpověď #1 kdy: 24. 09. 2015, 23:40:30 »
8

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 25. 09. 2015, 00:26:15 »
když už, tak aspoň 42, ne? :D Omlouvám se za OT hned na začátku :D Jinak zkušenost nemám ale senior linux sysadmin je opravdu dost širokej pojem... myslím budou hranice podobný těm našim, možná tam bude jiná spodní hranice, ale tipuju 20-200k.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 25. 09. 2015, 00:40:45 »
Luxemburg je zazobana zeme, takze ta spodni hranice asi bude vyssi. Ale chce to silny zaludek, aby to clovek vydrzel. Luxemburcani obvykle nejsou zrovna sympaticti, k cizincum vstricni a pohled na ty jezinky, co tam pobihaji po ulici, je tak otresny, ze clovek zacne premyslet, kde by se nechal vykastrovat. A nedej boze, aby se clovek musel ucit tu jejich hatmatilku.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 25. 09. 2015, 01:03:22 »
Ona i ta vyšší může být vyšší... opravdu záleží na skillu a na štěstí. Já vlastně ani nevím, co je to Linux sysadmin i když to dělám taky. Pro mě je to práce od fyzické práce se serverem (HW), instalace, údržba, zálohování, až po správu databází, úložišť, web serverů, mail serveů, serverů na všechno, co neumím studuju za pochodu... nevím, kde končí hranice "Linux sysadmin" a kde už je to něco navíc. Patří do toho i správa SW, který běží na linuxovým serveru, i když ten samý SW existuje i pro jiné platformy?

Tomekkkk

« Odpověď #5 kdy: 25. 09. 2015, 07:09:14 »
Pozry ja som v luxe nie som admin ale koder. Na zaciatok ak nerozpravas alebo sa ani nesnazis rozpravat ich jazykom daju to pocitit a nezalezy aky si hero pracu resp. Karierny postup bude bieda. Je to proste tak. Plat je otazka ale v podstate naklady na pohodlny zivot ubytko a vsetko su liter nad to mas zvysok do vrecka. Ale bacha su tu dost hardcore danove a socialne pravidla. V Nl je tobtak ze ak rocne v hrubom natocis nad 33t e dane su dvojnasobne. Dovolenky a tak sa tu maximalne respektuju a ak by si si chcel vyplatit dovolenku mas znova na nu double dan. Pozor na to. Inak zistis ze aj ked je tu draho je tu ovela lacnejsie ako na Slovensku alebo pepikostane.

jk

« Odpověď #6 kdy: 25. 09. 2015, 10:36:06 »
"..naklady na pohodlny zivot ubytko a vsetko su liter...". To by mě dost zajímalo, jak to děláte. Nevěřím, že se tam dá za 1000 EUR sehnat i jen to bydlení... Tipnul bych si, že náklady na život budou minimálně 3000 EUR s tím, že mám malý byt jen pro sebe, jím tak nějak normálně... a s dalšími výdaji to moc nepřeháním.

X

« Odpověď #7 kdy: 25. 09. 2015, 10:36:27 »
V Luxu jsem delal programatora a za celou dobu jsem v praci zadnyho Lucemburcana nepotkal. Vsichni mi spulupracovnici byli bud Francouzi/Nemci, kteri za praci dojizdeli, anebo naplaveniny ze zahranici anebo potomci tech lidi, kteri tam prisli za praci v minule generaci(Italove, Portugalci). Platy tam maji urcite hoodne nadstandartni. Priprav se na to, ze tam budes za vaguse z vychodni evropy. V Lucembursku je normalni byt snob, i ajtaci tam resi modni trendy a to jestli nekdo nosi anebo nenosi znackovy obleceni, jakej pouziva parfem, .. Navic je tam uplne normalni umet nekolik svetovych jazyku, nejcasteji se mluvi francouzsky. Sance na postup bude nejspis minimalni, maji tam velky socialni vyhody a lidi tam zustavaji ve stejne praci i 30 let. Neni tam zadna fluktuace.

Timik

« Odpověď #8 kdy: 27. 09. 2015, 13:37:28 »
@Tomekkkk & X: Vedeli by ste mi vy odhadom povedat, kolko by si clovek mohol opytat na vyssie spomenutej pozicii, ak by bol velmi velmi naskillovany a kolko stoja mesacne naklady na ubytovanie so stravou povedzme v nejakom vacsom meste? Uz od toho maxima, by som sa vedel odrazit. Minimalne s tym platom by ste mi pomohli. Citim sa tak trosku ako slepy clovek, ktory sa snazi trafit terc a nevie ani priblizne ktorym smerom ma mierit, respektive vie ze nema mierit hore, alebo dole  ???

Pytam sa priamo vas, kedze ste tam zili/zijete.

Kazdopadne budem vdacny za kazdy hint, od hocikoho ineho taktiez :)

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 27. 09. 2015, 14:21:25 »
Hocikdo iný ti říká, že kdybys byl naskilovanej jako prase, nemusíš hledat práci v Luxu, firmy by se o tebe přetahovaly a mohl by sis vybírat. Tak to evidentně není, protože kdybys měl opravdu velkej skill, tak by jsi minimálně dokázal říct, na co se specializuješ (nemůžeš být univerzální naskillovanej linux sysadmin, protože takovej 1) neexistuje a 2) kdyby existoval, neřešil by práci na rootu).

Timik

« Odpověď #10 kdy: 27. 09. 2015, 14:43:37 »
Hocikdo iný ti říká, že kdybys byl naskilovanej jako prase, nemusíš hledat práci v Luxu, firmy by se o tebe přetahovaly a mohl by sis vybírat. Tak to evidentně není, protože kdybys měl opravdu velkej skill, tak by jsi minimálně dokázal říct, na co se specializuješ (nemůžeš být univerzální naskillovanej linux sysadmin, protože takovej 1) neexistuje a 2) kdyby existoval, neřešil by práci na rootu).

Prepac, ale bolo to zle pochopene z tvojej strany.

Ide mi o to zistit kolko by mohol dostat naskillovany clovek na danej pozicii , aby som si mohol odvodit plat, ktory mozem priblizne ocakavat. Vies ked sa zamyslis je lepsie vediet max plat ako min., kedze z min. platu nevies kam siahat :)

PS: v uvode som napisal, koli comu nechcem specifikovat skills, poprosim precitat este raz. Ku univerzalnemu linux sysadminovi poviem iba tolko, ze su aj taki, ale su to ludia ktori presli roznymi oddeleniami a robili s roznymi platformami, nasledne skoncili na pozicii sysadmin. Kazdopadne by som skor univerzalneho sysadmina nazyval uz architekt.

Vdaka za pochopenie Tuxik aj za info mimo topic  ;)

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 27. 09. 2015, 15:43:09 »
Ano a už na začátku jsem to kritizoval. Bohužel, IT se vyvíjí velmi rychle, nejde tvrdit, prošel jsem si kdysi něčím, umím to. Po dvou letech umíš max základy, na praktické použití musíš studovat. Maximální plat je v podstatě neomezenej, opravdu záleží pouze na skillu a záběru. Když teoreticky připustím, že jeden člověk bude opravdu umět všechno, pro velké korporace je prostě k nezaplacení a vyplatí se jim dát mu plat v řádech milionů. A i když budeš skiller jako prase, stejně skončíš na to, že v dané firmě se to prostě dělá jinak. Maximální plat je zcela neurčitelnej a v každé firmě budeš i na seniorskou pozici nastupovat jako dočasný částečný junior, budeš se divit, jak se dá co řešit a budeš se muset učit.
A znovu... Linux sysadmin je velmi špatnej název pozice. Pokud to ořežeš na kost, znamená to umět zprovoznit a spravovat Linux bez návazností, pouze OS nad HW, nic dál. To zvládne každej student za flašku rumu, na to nemusíš jezdit do zahraničí a taky ti za to nikdo nic nedá. K tomu se ti nabalí zálohování, správa DB, cokoliv a jsi víš kde. A kde je hranice mezi správou systému a správou aplikace? Kolikrát je ta hranice velmi tenká a tvoje vědomosti se rozsypou jak domeček z karet na prvním složitým problému.

gitak

« Odpověď #12 kdy: 27. 09. 2015, 16:58:07 »
pred casem jsem resil jakousi nabidku kamsi do riti - ztrata casu - ale vypadl z nich uzitecnej odkaz :

http://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Slovakia&country2=Luxembourg&city1=Bratislava&city2=Luxembourg

Timik

« Odpověď #13 kdy: 27. 09. 2015, 17:34:39 »
pred casem jsem resil jakousi nabidku kamsi do riti - ztrata casu - ale vypadl z nich uzitecnej odkaz :

http://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Slovakia&country2=Luxembourg&city1=Bratislava&city2=Luxembourg

Vdaka za link gitak. Porovnaval som si uz na tej stranke lux so slovenskom, len rad by som si potvrdil, ze su tie cisla realne s niekym kto tam zil, alebo zije.

gitak