Urážky si nech pro někoho, koho zajímají. To že jsem si neuvědomil tvůj záměr s dodávkou IP z neveřejnýho rozsahu, to je moje chyba, ale možná to bude tím, že jsem si ani nepřipustil, že bys něco takovýho chtěl řešit. To, že si NAT neuděláš sám a raději si ho necháš udělat na Ciscu od providera není rozhodně řešení, maximáně se můžeš plácat po zádech, že nejsi ten špatnej, kdo ten NAT zapnul, ale na topologii to nic nezmění. Mimochodem, pokud máš na WANu veřejnou IP, je celkem pravděpodobný, že pokud provider není extrémní prase, dostala se ti tam bez NATu a první a jediný NAT v cestě si pořešíš na svém routeru.
Co se týče FW na zařízení providera, ano, velmi rádi ti to nastaví, nebudeš k tomu mít přístup, budeš je otravovat s každou změnou a zaplatíš si za to. Jako správce sítě budeš velmi dobře obhajovat u nadřízených, že sice síť funguje, ale vlastně nemáš tušení, jestli je FW správně a opravdu skvěle se ti budou řešit problémy.
Tohle je totiž řešení pro malou bohatou firmu s 10ti PC bez vlastního IT, ale rozhodně ne pro větší sítě.