K těm NRF24L01(+). Mám doma dva druhy. 1. zelený s "anténou" na PCD ve tvaru J nebo L (háčku) a 2. tmavý s "anténou" na PCB jako hřebínek. Ani jedny nemají před anténou zesilovač (to mají většinou jen ty s opravdovou šroubovací anténou). Testoval jsem uvnitř domu.
Zkoušel jsem z RF24 knihovny pingback-dyn, dal jsem to na dvě Arduina nano a sledoval odezvu přes seriový výstup. Když jsem použil dva tmavé moduly, nešlo to spolehlivě ani přímo vedle sebe (mluvím o vzdálenosti max 1cm). Když jsem použil dva zelené, šlo to velice spolehlivě, ale jen do určité vzdálenosti a bez překážek (mluvíme řádově o metrech). Když jsem na vysílač (teno, co dává výstup do PC přes seriák) dal tmavý a na pingback zelený modul, šlo to stejně spolehlivě jako dva zelené. Když jsem na vysílač dal zelený a na pingback tmavý, šlo to stejně jako dva tmavé.
Ohledně barvy/typu modulu závěry nevyvozuju. Ohledně dosahu uvnitř ale můžu - skrz zeď neprojde. Postaveno máme z tvárnic, strop je železobeton (stejně tak podlaha, pokud to teda může mít vliv). Když jsem strčil pingback do lednice, šlo to s nižší spolehlivostí pořád (vzdálenost cca 6 metrů + kovovej plášť lednice). Když jsem ho dal za roh (6 metrů, ale skrz zdi), spolehlivost žádná...
K těm modulům: zkusím naletovat na napájecí kontakty těch tmavých kondenzátory, občas je někde v diskuzi napsáno, že to pomáhá (při vysílání neklesne tolik napětí, když je slabší regulátor nebo zdroj), ale zatím jednoznačně fandím víc zeleným.