Wifi pokrytie pozemku

Marek

Wifi pokrytie pozemku
« kdy: 10. 09. 2015, 20:33:20 »
Zdravím, potreboval by som radu ako pokryť wifi sieťou väčšiu plochu o rozmeroch cca 80 x 60m.
Na kraji máme chatu, v strede hospodársku budovu a na opačnom konci má sused menšiu terasu. Pokrytie by som potreboval najmä v okolí týchto troch bodov, bohužial nie je možné potiahnuť kábel z chaty k ostatným budovám. Elektrina v oboch bodoch je, avšak vedenie signálu po el. kábloch možné nie je.
V okolí chaty ako tak dostupné wifi mám, potreboval by som ju dotiahnuť do ďalších 2 bodov, existujúce riešenie(router v nútri) nedočiahne ani po hospodársku budovu v strede. Smerové antény na takú vzdialenosť sú asi zbytočné. Prekážky sú na pozemku minimálne, s odrazmi to bude možno horšie.
Ako riešenie by bol super nejaký outdoor switch s všesmerovou anténou (resp 2ma anténami: 1 relatívne smerová na ľubovoľnej frekvencii, druhá všesmerová na 2.4 GHz), ale tie čo nachádzam majú vertikálny uhol len okolo 9°, potreboval by som asi vyše 30..
Čo sa týka managovania skúsenosti mám len s mikrotikom,ubiquity a tp-linkami, na cisco a pod by som si asi netrúfol..

Re:Wifi pokrytie pozemku
« Odpověď #1 kdy: 10. 09. 2015, 20:51:40 »
Domluvit se s krtkama na možnosti táhnout kabely jejich chodbičkami?

source

« Odpověď #2 kdy: 10. 09. 2015, 21:15:49 »
Proč není možné tahat kabel? Do hlíny jenom vyhrabeš úzký pruh (tak 4 cm do hloubky 30-50 cm), do toho chráničku s kabelem a je to. Nebo tahej vzduchem na nosném kabelu. Pořád to bude stabilnější, rychlejší a jednodušší než nějaké bezdrátové pseudo-řešení, co ti poradí na prodejně (repeater). Stojí to jenom prachy a pak paruku, protože si mezitím při používání vyrveš vzteky vlasy.
Kabel k ;baráku + AP; na střed + AP; k sousedovi + AP; a je vystaráno. Jako AP můžeš použít klidně něco i takového: http://wiki.openwrt.org/toh/nexx/wt3020

Marek

« Odpověď #3 kdy: 10. 09. 2015, 21:37:43 »
Kábel by som tiež radšej, bolo by to krásne jednoduché. Od chaty je ale zámková dlažba + betón - to nesmiem búrať, za hospodárskou budovou je betónový bordel v zemi po prechádzajúcich vlastníkoch.. ten tam aj ostane naveky :D. Vedenie káblom po stĺpoch tiež neprichádza do úvahy.
Narazil som na panelové antény so slušným H/V uhlom.. fungovalo by takéto niečo, ak by som do hospodárskej budovy dal nejaký router s tromi odnímateľnými anténami, dve nahradil týmito panelmi z oboch strán budovy? (slúžilo by to ako repater + pokrytie signálom cestou..)
http://www.i4wifi.cz/Bezdraty-2-4-GHz/Panelova-antena-PAN-9-PL-3-m-kabel-s-RSMA.html
PS: perfektná ochrana pred spamom (otázka s revolúciou :)) )

j

« Odpověď #4 kdy: 10. 09. 2015, 21:58:01 »
Domluv ty krtky ...

jose_d_np

« Odpověď #5 kdy: 10. 09. 2015, 22:06:14 »
nejaký outdoor switch
Pokud opravdu nejde pouzit kabel, na dum s WAN konektivitou dej routerboard s vice PCI sloty.
Do jednoho dej kartu s 5Ghz panelkou smerem k sousedovi, tam to muze chytat treba mikrotik SXT nebo tak něco.
Do druhe dej kartu s 2,4Ghz vsesmerovou bilou holi. On papirovy vertikalni uhel je jedna vec, pokud tam neni velke ruseni, realne to fungovat nejak bude.
V prostredni budove, neni-li to drevostavba bude pokryti slabsi. Resenim by bylo opet SXT namireny na panelku.

samozrejme existuji varianty tohoto reseni, napr. "bílou hůl" dát na prostřední dům atd.
Nicméně separátním AP pro vnitřky budov se nevyhneš.

Marek

« Odpověď #6 kdy: 10. 09. 2015, 22:41:58 »
Vnútro budov našťastie riešiť netreba - len ich čo možno najširšie okolie. Budovy poskytnú len výšku a elektrinu :)
Má niekto skúsenosti s pico station? Ak by som ich pospájal 3 vedľa seba.. podľa špecifikácií to môže slúžiť ako ap bridge aj repeater a nejakým zázrakom so slušným dosahom..
Mohol by si prosím poslať link na "bílou húl" ? Outdoor všesmerové antény pre AP k mobilom (teda s malým dosahom a širokým hríbom) sa mi nájsť nedarí.

radsi_anonymne

« Odpověď #7 kdy: 10. 09. 2015, 22:53:03 »
Ak by som ich pospájal 3 vedľa seba..

proc tri??

Mohol by si prosím poslať link na "bílou húl" ?

treba:
http://wifi.aspa.cz/antena-vsesmerova-alfa-10dbi-2-4ghz-z90755
hint: delsi antena = uzsi vyzarovaci charakteristika ve vertikalni rovine..

Unknown

« Odpověď #8 kdy: 10. 09. 2015, 23:37:35 »
Predtim nez zacnete nakupovat ruzne smerove anteny a pod. doporucuji precist predposledni bod ve FAQ na www.protonet.cz

Neznam pozadavky na propustnost toho reseni, ale predpokladam sdileni ADSL ci podobne kapacity. Za predpokladu ze je v miste "radiovy klid" (zadne ci zanedbatelne ruseni) tak bych vzal dva nejlevnejsi 802.11n routery umistil je tak, aby na sebe "videli" a nastavil na nich WDS. Cokoliv dalsiho je IMHO zbytecne vyhazovani penez.

source

« Odpověď #9 kdy: 11. 09. 2015, 11:29:09 »
Od chaty je ale zámková dlažba + betón - to nesmiem búrať, za hospodárskou budovou je betónový bordel v zemi po prechádzajúcich vlastníkoch.. ten tam aj ostane naveky
Předpokládám, že tyto věci (pozemky) nejsou ve vašem vlastnictví. Protože jinak by to byla ne "nesmiem", ale "nechcem" (protože jsem líný..). Zámková dlažby jde totiž lehce rozebrat -> vyndat jenom těch pár kostek a pak je zase vrátit. S betonem si během chvilky poradí kango nebo něco podobného. Práce tak na 16 hodin čistého času.
Jak ale píše poslední- zkusil bych nejdříve WDS.

Marek

« Odpověď #10 kdy: 11. 09. 2015, 14:05:53 »
Vlastníctvo je komplikovanejšie  ;D, no otec sa v tomto zaťal, tak búranie nebude.
Skúsim to cez to WDS cez bežné routery s externými anténami.

« Odpověď #11 kdy: 11. 09. 2015, 15:18:57 »
60m nieje pre wifi ziadna velka vzdialenost, pokial sa jedna o priestor bez prekazok. Norma 11n hovori o tom, ze dve stanice vo volnom priestore so vsesmerovymi antenami a max.povolenym vykonom funguju na vzdialenost 730m. To je ako maximalny dosah. Plati to pre najmensiu rychlost. Neuvazuje sa tam ale s rusenim. Uzko smerovym antenenam by som sa radsej vyhol. Podmienkou spravnej funkcie je, aby sa vsetky stanice radiovo videli. Opticky sa vidiet nemusia, ale radiovo ano.

Jenda

« Odpověď #12 kdy: 11. 09. 2015, 23:28:12 »
Já bych fakt zkusil normální 2.4GHz wifi a sektorovou anténu, 80 metrů není tolik a bez překážek by to mělo být v pohodě. Kdybys byl z Prahy, tak bych ti to klidně půjčil na vyzkoušení, ať nemusíš kupovat, kdyby to pak z nějakého důvodu nešlo.

Čo sa týka managovania skúsenosti mám len s mikrotikom,ubiquity a tp-linkami, na cisco a pod by som si asi netrúfol..

Důrazně bych doporučil openwrt. Oficiální firmware bývá tragédie a na updaty se výrobce vykašle.

Unknown

« Odpověď #13 kdy: 12. 09. 2015, 19:27:12 »
Norma 11n hovori o tom, ze dve stanice vo volnom priestore so vsesmerovymi antenami a max.povolenym vykonom funguju na vzdialenost 730m.

Sediva je teoria, zeleny strom zivota ;-)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 12. 09. 2015, 22:33:34 »
Norma 11n hovori o tom, ze dve stanice vo volnom priestore so vsesmerovymi antenami a max.povolenym vykonom funguju na vzdialenost 730m.

Sediva je teoria, zeleny strom zivota ;-)

Tak pokud je to nekde v nejake zadeki, kde si tezko nekdo bude stezovat, tak by sla zarizeni nastavit na Bolivii a zvednout vyzarovaci vykon nad tech ceskych 100 mW.