Formát celého disku ve Fedoře

landr

Formát celého disku ve Fedoře
« kdy: 14. 11. 2010, 20:44:21 »
Zdravim, jak mám naformátovat kompletně celej disk ve Fedoře 13? Něco se mi tam podělalo a chcu si udělat čistou instalaci. Zkoušel jsem formátování z windowsů - nepomohlo, jak popisuje příručka pomocí CD Win XP - nepomohlo, rm rf taky ne; říkám jestli nebude nejlepší přejet disk magnetem. :D Měl někdo někdy takovej problém nebo ví někdo jak to vyřešit?
« Poslední změna: 14. 11. 2010, 20:49:23 od Petr Krčmář »

Re: Formát celého disku ve Fedoře
« Odpověď #1 kdy: 14. 11. 2010, 20:50:21 »
Pokud chceš znovu vytvořit souborové systémy na jednotlivých oddílech, pak doporučuji utility začínající na mkfs, které to umí. Pokud chceš smazat celý disk a vytvořit na něm znovu oddíly pak doporučuji fdisk.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 14. 11. 2010, 21:22:19 »
Zkoušel jsem formátování z windowsů - nepomohlo,

Widle neumi naformatovat nic jineho, nez FAT a NTFS. Oddily jinych OS neumi obvykle ani vymazat, takze kdyz clovek treba zdedi disk s nejakym divnym oddilem, tak bez Linuxu ani Widle nenainstaluje. Cili na Widle bych nespolehal.

Naformatovani a prerozdeleni disku by nepochybne slo udelat primo z instalace Fedory. Mozna na to bude nutno navolit nejaky expert mode nebo neco v tom smyslu. Ale napred bych se spis pokusil prijit na to, co se podelalo a opravil bych to. S nejvetsi pravdepodobnosti je to mozne. Reinstalaci se problemy resi akorat ve Widlich.

« Odpověď #3 kdy: 15. 11. 2010, 13:13:43 »
Při nové instalaci zaškrtnout, že to chcete naformátovat. A je to...

landr

« Odpověď #4 kdy: 17. 11. 2010, 11:23:59 »
při instalaci fedory se mě nic neptá jestli chcu naformátovat disk ani volbu toho jsem tam nenašel, akorát je tam výběr disku...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 17. 11. 2010, 22:28:04 »
Nekde tam asi bude nejaky Expert mode, ve kterem to mozne je.

Omen

« Odpověď #6 kdy: 18. 11. 2010, 07:55:10 »
při instalaci fedory se mě nic neptá jestli chcu naformátovat disk ani volbu toho jsem tam nenašel, akorát je tam výběr disku...

Záleží jaký režim rozdělení disku jsi zvolil.

https://www.abclinuxu.cz/clanky/screenshotova-recenze-fedora-14-laughlin

« Odpověď #7 kdy: 18. 11. 2010, 08:55:20 »
Jde to i normálně ve Windows (minimálně v XP tedy šlo a pochybuji že ve Vista/7 to už nejde), ve správě disků napřed oddíl s ext odebrat a potom naformátovat (ale to ti stejně zformátuje na NTFS takže to je na dvě věci). Tak jako tak ti to udělá instalátor Fedory automaticky, nevím, co přesně vlastně řešíš. Uživatel ani neví, že se něco má/bude formátovat, v ideálním případě prostě kliká další, další, další.