Doma mam maly server s verejnou IP a v LAN pocitac, na kterem bych rad vzdalene pracoval.
Nehci ho nechavat trvale zapnuty, kvuli spotrebe elektriny. Pokud ho chci probudit, prihlasim se pres SSH na server a poslu do PC Wake on LAN. Vypnuti, nebo uspani PC pak udelam pres vzdalenou plochu primo na pc.
Zatim jsem zkousel WoL a tunelovat VNC pres SSH a celkem zklamani (z VNC).
A ted k hlavnimu problemu - co pouzit na vzdalenou plochu? Potrebuju se pripojovat z linuxu i z Windows (7 a novejsi). Temer urcite se nebudu pripojovat z cizich pc, takze budu mit moznost nainstalovat klienta, ale pokud to pujde bez admin prav, tim lepe.
Co jsem zkousel, tak vetsinou se pri pripojeni pres vzdalenou plochu vytvorila nova session. To ja nechci. Ja chci doma na monitoru otevrit par programu a az se vzdalene pripojim, videt uplne to same - pripojit se k existujici session.
Vlastne tohle idealne splnuje TeamViewer, ale pouzivat program pod wine (a jeste nesvobodny) mi neprijde uplne stastne. I kdyz tak mozna nakonec skoncim.
Pokud by to umelo USB forwarding, byl bych maximalne stastny - moc s tim ale nepocitam.
Co byste pouzili? Napadlo me RDP (ma klienta ve Windows), ale co v linuxu? XRDP je imho pouze wrapper, ktery se pripoji na lokalni VNC. Umi vubec existujici session?
VNC - jednoduche, overene, ale tezko pouzitelne na pohodlnou praci.
X11 forwarding - rad bych plnohodnotne prostredi, ne jen program.
NoMachine NX - vim ze existuje a pred hodne lety jsem ho i zkousel. V soucasne dobe je myslim nesvobodne, ale pokud by vyborne fungovalo, nemam s nim problem.
Pak je tu spousta klonu pravdepodobne z NX. Napr. FreeNX, X2Go, Xpra a mozna dalsi. Jake s nima mate zkusenosti? Ja nedavno zkousel Xpra a bud jsem to neumel nastavit, nebo nestoji za nic.
Jde u neceho zaridit, aby pracoval s existujici session, ale po pripojeni se u lokalniho PC zamkla klavesnice a mys a nebylo viet co delam na monitoru? Imho to tak ma Windowsi RDP.
Co se vam zda nejlepsi? Nejradeji bych osobni zkusenosti a priklad pouziti.
V ramci bezpecnosti bych rad vzdalenou plochu tuneloval pres SSH, nebo mozna TLS.