Som pomerne silno presvedceny, ze velmi velmi slubnu buducnost ja funkcionalne programovanie.
Třeba takový Haskell vznikl v roce 1990, Lisp dokonce už v 1958... a pořád nic.
Ako pise Nekonala, vsetko ma svoj spravny cas. Dnes OOP naraza na svoje hranice, za ktore ist uz nevie. Nepomahaju ani navrhove vzory. Hovorim o velkych OOP molochoch, cca milion riadkov zdrojakov a viac. O uz ide iba patch na patch, workaround na workaround..
Odporucam nepremyslat nad konkretnymi jazykmi ale zacat premyslat nad platformami. Haskell a Lisp asi uz masovka nebudu nikdy ale uplne sa staci podivat na taky .NET
Vyhravaju platformy.. Iba python, perl, groovy mali stastie, ze sa presadili ako samostatne jazyky s uspesnou portaciou mimo unix..
Mimochodom, dostal som nedavno ponuku programovat funkcionale za nastupny plat prevysujuci seniora v Jave v Prahe. Je malo firiem, na ktore na to prichadzaju ale predpokladam, ze ich pocet bude casom rast.. Len sa musi vystriedat este jedna generacia programatorov. Dnesni typicky programator sa funkcionalnemu programovaniu brani vsetkymi pismenkami jeho klavesnice..