Rozdíl Junior vs Senior linuxák a platy?

Rozdíl Junior vs Senior linuxák a platy?
« kdy: 08. 09. 2015, 00:26:05 »
Ahoj,
dělám přes rok v jedné firmě spravující servery.
Předtím jsem studoval dva roky na ČVUT, kde jsem si prošel všema linux/server předmětama, ještě předtím jsem dělal rok správce sítě.
Je mi 21 let a linuxu se věnuji cca od 14 let. Měl jsem Ubuntu server a na něm hostované herní servery. Už třetí rok mám na hlavním počítači ArchLinux.
Chtěl bych se zeptat, jestli se mohu považovat již za seniora. V práci dělám vesměs již vše.
A chtěl bych se zeptat kolem cca jakého platu bych se mohl pohybovat. Jentak pro info. Zajímalo by mě srovnání s ostatními. :)

Re:Rozdíl Junior vs Senior linuxák a platy?
« Odpověď #1 kdy: 08. 09. 2015, 01:01:35 »
Lze spravne chapat, ze studium nebylo dokonceno?
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #2 kdy: 08. 09. 2015, 01:04:38 »
Ano, přesně tak. Nestíhal jsem práci a školu a jelikož jsem potřeboval z něčeho jíst, tak jsem se musel školy vzdát. Navíc mi už v tomhle oboru škola neměla co nabídnout...A nejsem člověk, co by hrál jen na titul.

iirrii

« Odpověď #3 kdy: 08. 09. 2015, 09:13:24 »
Ono označení junior nebo senior v IT žádný smysl nemá. Je to jen taková hloupá hra pro HR a občas pro manažery. Senior by měl mít prakticky něco za sebou a něco znát, ale často se stává, že junior je daleko lepší. Takže kdo by pak měl mít víc peněz a jaké označení? Zkušenosti nic moc neznamenají, protože nikdo neví, co jsi dělal. Stejně jako já nepoznám, co přesně znamená hosting herních serverů. Může to být našláplé a nebo taky ne.

Každopádně jsi šikovný a drž se toho. Jen pozor na to, že v podstatě skoro všechny běžné pozice jsou jen pro juniory. Stačí jen restartovat stroje, lepit návody z netu a celkově je to dost o ničem. Ale zase si tak vyděláš max třeba 60 tisíc, takže nic moc.

marek

« Odpověď #4 kdy: 08. 09. 2015, 11:04:00 »
Ahoj,
ako bolo spominane , na to aby si mohol byt povazovany za seniora, nepotrebujes len znalosti o OS, ale aj procesne veci, ITIL a podobne. Taktiez trosku mat skusenosti s enterprise prostredim.  Nie je to nic, co sa za 2-3 roky nenaucis.
Co sa tyka platu, tak ja som podobne ako ty , nedokoncil skolu a nastupil na juniorsku poziciu za 25k , po styroch  rokoch som siel do inej firmy za 50k+ , teraz keby som nieco hladal, tak neviem ci najdem nieco za 60-70k v cechach, to uz by som, musel niekam viac na zapad.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 08. 09. 2015, 11:25:09 »
V praxi budes delat za tolik za kolik se prodas. Neexistuje zadna norma co ma umet senior a kolik ma brat. Navic pozice jsou dost rozdilne. Nekde staci umet par prikazu a kdyz se je naucis z pameti ses senior. Jinde je to zase
Projit administratorskymi predmety je vec jedna a spravovat potom servery v realnem provozu je dost rozdil. Potkal sem v zivote spoustu "senioru" kteri nekterym "juniorum" nesahali ani po kotniky a presto ze jejich znalosti byly velice omezene. Presto ale dokazali prolezt sitem HR.

V tvem pripade budes tezko presvedcovat potencialniho zamestnavatele ze neco opravdu umis a ze te ma dobre zaplatit. Jsi moc mlady na to abys mohl mit dostatek zkusenosti z realneho provozu a i fakt ze nemas papir z nejakeho vzdelavaciho ustavu tvoje uplatneni snizuje. Jen pro upresneni, nezpochybnuju tvoje znalosti a schopnosti, jen se snazim vykreslit jak na tebe bude 90% HR nahlizet. Prosel sem si velkou radou pohovoru a moje absolutne validni praxe behem studia stredni skoly je vubec nezajimala, prestoze se jednalo o samostatnou praci na vetsich projektech.
Zvlastni na tom je, ze dnes po letech praxe uz se mne nikdo na skolu nepta a ony projekty co jsem delal na stredni jim prijdou zajimave. Je to takova psychologicka hra :)

Honza

« Odpověď #6 kdy: 08. 09. 2015, 12:03:01 »
Hranice mezi juniorem a seniorem je značně mlhavá a subjektivní. To, co je někde jednoznačně junior, je jinde jednoznačně senior a naopak. Nicméně ve 21 letech bez velké praxe na plný úvazek (vesměs jen věci při škole) a bez dokončení VŠ budeš asi junior při nástupu do práce skoro všude. Leda že bys na pohovoru nějak mimořádně zazářil.

« Odpověď #7 kdy: 08. 09. 2015, 13:26:43 »
No já právě už přes rok pracuju skoro na full time sice jako OSVČ, ale pracuju...
Takže vlastně záleží jen na tom, jaký udělám dojem, protože zkušenosti neověřují, takže když jim řeknu, co všechno umím, tak mi můžou věřit, ale ani nemusí.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 08. 09. 2015, 13:40:49 »
No ono to ani overovat nelze. Jak chces overit neci zkusenosti? V zahranici je pomerne casta praxe ze potencialni zamestnavatel zavola na tve byvale pusobiste a zepta se na tebe, nicmene v nasich podminkach zvlaste je to znacne subjektivni.
Nejlepe udelas kdyz na nekolik interview zajdes a sam zjistis jak na tebe nahlizeji personaliste a jak zvladas pripadne pozadavky.

Na rovinu ti povim ze 1 rok praxe je vseobecne hodne malo. Argumentovat na pohovoru ze mas jeden rok praxe fulltime neni nic od ceho by se dalo odstrcit. Ve vetsine prostredi se clovek rok vubec rozkoukava nez se poradne zabehne a muze fungovat nezavisle. Platove si myslim ze je realnych 20-25 nastup a pokud ses opravdu dobrej a rychle porostes tak za 3-4 roky uz lze nejakou praxi realnou argumentovat a jit platove vyse. Tam zase v nasich luzich a hajich plati, ze pokud chces znatelne zvysit plat tak musis nejspise zmenit zamestnavatele.

Jen tak pro zajimavost, jak bys definoval svoje znalosti linuxu? Muzes to nejak blize rozebrat?

« Odpověď #9 kdy: 08. 09. 2015, 13:52:47 »
Aha, no tak to teď mám daleko víc, než co jsi mi říkal, že bych mohl mít. Teda mám stejně, ale nepracuju na full time, ale 120hodin měsíčně.
No praxe...Webservery - apache, nginx, mailservery- postfix, dovecot, dkim, spf, amavis, clamAV
Dále proxmox, zabbix, mysql,postgresql,oracle...
Javovské aplikace taky zvládám...
Skriptování bash,awk, sed, perl...
Load balancing...AWS...
Atd....Je toho spousta...
Dělám hlavně debian a centos.
A PROSÍM NEHLEDÁM PRÁCI. JEN MĚ ZAJÍMÁ, JAK NA TOM JSEM....UŽ MI TOTIŽ PŘIŠLO PÁR MAILŮ S NABÍDKOU...
Za 25ku na full time bych fakt nedělal...
Máme ve firmě o dost staršího člověka a má daleko větší zkušenosti s linuxem a stejně mu musím často radit...

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 08. 09. 2015, 14:11:18 »
Ja ti praci nenabizim :) jen pisu jak bys byl uplatnitelnej v klasicke ceske firme. V tvem pripade bych se vykaslal na praci jako zamestnanec a pokracoval dal jako OSVC kde si plat urcujes vice-mene sam. Uvedom si taky, ze standartni pracovni doba je nejakejch 160 hodin mesicne, nicmene z toho realneho casu v praxi odpracujes daleko mene. 160 hodin je jen doba po kterou se tam jakoze musis nachazet.

Jeste takova malickost, jestli mas jako OSVC stejne tak si na tom hure nez jako zamestnanec, protoze si z toho musis samozrejme platit sam minimalne zdravotni pojisteni+dane a nemuzes si vzit dovolenou, protoze dostanes zaplaceno jen to co, skutecne odpracujes atd.

Kazdopadne na tvem miste pokud mas ksefty bych zustal jako OSVC a nevazal se na zadneho zamestnavatele. Navic v IT se da casto slusne fungovat na kontrakty za casto daleko lepsich podminek nez jako zamestnanec i kdyz jen na omezenou dobu.

Nedokazu posoudit jestli skutecne ovladas vsechno co si popisoval a moje zkusenost je casto takova ze lide pisou do CV vse co by mohlo byt relevantni i kdyz vesmes nevedi o dane problematice nic. Dokonce sem videl cloveka s CCNA certifikaci co nevedel co je maska site. Nerikam ze je to i tvuj pripad, ty sam musis vedet nejlepe jak na tom si , kde mas silne stranky a kde muzes jeste zabrat a nalhavat neco sam sobe moc nema smysl.
Pokud opravdu danou problematiku ovladas tak se to snadno overi ve zkusebni dobe a nebal bych se si rict o nastup na te vrchni hranici.
Neco jineho je pokud umis jazyk. To si muzes s klidem prihodit 10k a budes levnej.

Tak ci onak, na OSVC ses hodne levnej ;)

balki

« Odpověď #11 kdy: 08. 09. 2015, 14:21:59 »
http://www.platy.cz/platy/informacni-technologie/systemovy-administrator

Priemerny hruby plat systemoveho administratora v cz:
33 578 Kč

A tipujem, ze to zavisi od technologie vzostupne:
1.Windows
2.Linux, BSD
3.AIX, Solaris a ine obskurnosti

« Odpověď #12 kdy: 08. 09. 2015, 14:30:22 »
No ale já dělám jako externista, takže si plat neurčuju...Je to trošku složitější...
A vím, že mi práci nenabízíš...To bylo na ty lidi, co mi psali na mejla...
Jinak já v tom dělám fakt denně. Pořád něco opravuju a tak...Je jasný, že můžu říkat, co chci, ale myslím, že tomu fakt rozumím.
Hmmm, takže tak 40 tisíc je cca ok na full time?

« Odpověď #13 kdy: 08. 09. 2015, 14:40:50 »
A ještě k tomu průměrnému platu.
Pracuji v Przae, kde je průměr adminů 40000 Kč, takže mám 10% podprůměr.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 08. 09. 2015, 14:51:30 »
to balki:
Tak to sem trefil celkem presne :) ackoliv sem asi zapomnel zminit ze castky pisu v cistem coz vyjde priblizne jak pises.
Prijde mi ze dobrej windows admin si dneska vydela vic nez linuxak. Nepocitam do toho admina typu posunovac ikonek ale opravdu spravce serveru a siti.

to Darkhunter:
To je dobre, hlavne ze te to bavi:) 40k hrubejch je solidni start. Cistejch jeste lepsi, nicmene pokud bys zvazoval jit na FT tak si dej pozor i na firemni politiku pripadne i potencialni kolegy etc. I firemni vyhody muzou ledacos napovedet.
My treba u nas ve firme hledame linuxaky s AJ pro deployment naseho software po u zakazniku po celem svete a je to dost problem. Mame nekolik otevrenych pozic a nemuzeme je naplnit. Asi holt schopny lidi nejsou nebo nevim :D