Emulace tiskárny na USB portu

Printing Goblin

Emulace tiskárny na USB portu
« kdy: 12. 11. 2010, 18:25:02 »
Na stolním počítači mám data, která potřebuji přenést na laptop.  Na tomto stolním počítači nemohu měnit žádná jeho nastavení, nemohu na něm ukládat data na médium, nemohu data posílat po síti, mohu je pouze vytisknout na tiskárnu, připojenou na paralelní port.

Laptop mohu k stolnímu počítači připojit právě přes onen paralelní port, respektive pomocí kabelu LPT<->USB (LPT na straně stolního počítače, USB na straně laptopu, který ten LPT port nemá).
Kabel se na straně laptopu tváří takto:

new full speed USB device using uhci_hcd and address 2
usb 6-2: New USB device found, idVendor=067b, idProduct=2305
usb 6-2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
usb 6-2: Product: IEEE-1284 Controller
usb 6-2: Manufacturer: Prolific Technology Inc.
usb 6-2: configuration #1 chosen from 1 choice
usblp1: USB Bidirectional printer dev 2 if 0 alt 1 proto 2 vid 0x067B pid 0x2305
usbcore: registered new interface driver usblp

Lze nějak zařídit, aby se laptop jevil stolnímu počítači jako generic dot matrix tiskárna, připojená k němu přes ten paralelní port (s dostatkem papíru) a aby přijmul tiskovou úlohu a tato data uložil na disk (jedná se o circa 15 - 20 tisíc stran textu)?
« Poslední změna: 12. 11. 2010, 18:34:02 od Petr Krčmář »

Tom22

Re: Emulace tiskárny na USB portu
« Odpověď #1 kdy: 12. 11. 2010, 20:12:07 »
Boot nějakého rescueCD nejde?
a rozebrat počítač taky nejde? - vyndal bych disk ...

Nebo je to teoretický problém?  (mimochodem docela zajímavý, ale jinak moc nepoužitelný a asi docela obtížně řešitelný)

Printing Goblin

« Odpověď #2 kdy: 12. 11. 2010, 20:59:41 »
Problém je, že ta data si stanice online tahá z databáze na serveru, ke kterému není přístup.  Jediný způsob, jak se k datům rozumně dostat je ten tiskový výstup ze stanice (tisknout 20k stran se mi fakt nechce, ani tolik traktoru nemám)...

Tom22

« Odpověď #3 kdy: 12. 11. 2010, 21:42:19 »
Ta data jdou po síti šifrovaně?    ;)

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 12. 11. 2010, 22:50:14 »
... LPT na straně stolního počítače, USB na straně laptopu...
...usb 6-2: Product: IEEE-1284 Controller...
...Lze nějak zařídit, aby se laptop jevil stolnímu počítači jako generic dot matrix tiskárna?
Ne. Na to to mas pripojeny presne naopak. Bohuzel.
Pro datovou komunikaci by to samozrejme pouzit slo, ale nikoliv jako emulace tiskarny (obe strany, desktop i laptop, by bezpecne vedely ze se nejedna o tisk, byt emulovany).
« Poslední změna: 12. 11. 2010, 22:52:15 od kmarty »

guest

hardwarove
« Odpověď #5 kdy: 13. 11. 2010, 01:49:00 »
hledej http://dangerousprototypes.com az tam zjistis co hledas tak najdi kde to prodavaj hotovi...

« Odpověď #6 kdy: 13. 11. 2010, 07:19:32 »
Napadla mě taková prasárna, sice nic moc, ale lepší než nic.
1) předpokládám, že data jdou zobrazit na monitoru
2) co takhle propojit výstup na monitor s nějakým nahrávacím zařízením (DVD rekordér) a postupně listovat těmi stránkami (možná by to šlo i nějak poloautomaticky připojením něčeho, co bude simulovat klávesnici a "mačkat" šipku dolů nebo page down).
Pokud má PC jako výstup VGA tak použít něco na konverzi na S-Video ( http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.26804 ), pokud má DVI tak by to mělo být ještě jednodušší.
No pak si to můžeš buď pouštět jako film (a zastavovat) a nebo si s tím dát tu práci a udělat z toho jednotlivé obrázky :D
Každopádně je to zajímavý problém, docela by mě zajímalo řešení.

Printing Goblin

« Odpověď #7 kdy: 13. 11. 2010, 16:15:04 »
Tak už jsem to vyřešil formou sociálního inženýrství (nastražil jsem na oprávněnou asociální osobu svoji mladou kolegyni, vyzbrojenou milým úsměvem).
Svým způsobem to je trochu škoda, třeba bysme se tu dobrali k nějakému technickému řešení...

Kill_Bill

« Odpověď #8 kdy: 14. 11. 2010, 10:33:38 »
Ne naopak, vyresil jste to technicky - na podlost jste reagoval jeste vetsi podlosti...

Pajk

« Odpověď #9 kdy: 15. 11. 2010, 09:58:56 »
I když původní tazatel problém nejspíš už vyřešil, technické řešení by mohlo spočívat v použití převodníku paralelního portu na sériový, taková zařízení existovala často okolo různých pokladních systémů, starších printserverů apod. Byla to prostě hw krabička, připojila se na paralelní kabel místo té tiskárny a všechna data převedla na sériový port - tam už by neměl být problém data přijímat jakýmkoliv terminálovým emulátorem ala cu,minicom nebo Windows HyperTerminál apod. V Čechách takovéto věci prodávala firma Krup (www.krup.cz), případně rychlým hledáním jsem našel něco jako:
http://www.bb-elec.com/product.asp?sku=232SPS2. Případně asi pro odvážnější - stavba obvodu + nějaký starší sw, který by měl umět zachytit data z paralelního portu ... bohužel opět paralelním portem na jiném PC, sw pouze pro real mód (DOS) - viz.
http://www.qi.fcen.uba.ar/materias/iqi/paralel1/home.clear.net.nz/pages/kheidens/lptcap/lptcap.htm.