Mikrotik vs Turris

ja

Mikrotik vs Turris
« kdy: 21. 08. 2015, 22:26:43 »
Ahoj, kdysi jsem si udělal před registraci na router Turris, důvodem byla možnost nahrazení dosluhujícího TP linku a ušetření peněz za nový router. Bohužel, než mi přišel od CZ NIC mail, že jsem vybrán, tak TP link odešel a já si pořídil Mikrotik RB951G.

Mikrotik mám asi 3 měsíce, jsem s ním spokojený, ale zase na druhou stranu by se mi Turris líbil, hlavně jeho 5 GHz Wifina.

Otázka tedy zní, mám si vzít Turris a Mikrotik dát do šuplíku nebo se mám na to vykašlat?

Šťur

• **
  • 98
  • Bude pršet.
    • Zobrazit profil
Re:Mikrotik vs Turris
« Odpověď #1 kdy: 21. 08. 2015, 23:00:03 »
Citace: Oficiální stránky
Projekt Turris je služba, která pomáhá uživatelům s ochranou domácí sítě pomocí speciálního routeru.

Viditelně ses předregistroval, jinak by ti nepřišla pozvánka. A já se tedy ptám, měl jsi proto nějaký konkrétní důvod?
Jinak, router Turris má vyšší úroveň zabezpečení, vyšší výkon a tudíž toho více utáhne (vyšší rychlosti, více zařízení která to utáhne,...).
Ovšem záleží jaké požadavky máš na rychlost připojení, jakou rychlost připojení ti poskytuje tvůj poskytovatel připojení a pokud chceš 5 ghz wi-fi, tak si ověř jestli to vůbec nějaké tvoje zařízení podporuje.

zz9_plural

« Odpověď #2 kdy: 21. 08. 2015, 23:07:53 »
?!? Mam si dat k snidani chleba nebo rohliky ?!? Tyvole, 11vecir, patek a takovy dotaz, se citim jak chrchel v toaletni mise zivot.

j

« Odpověď #3 kdy: 21. 08. 2015, 23:16:49 »
Jasne ze si vem Turisa, kdo jinej ti nabidne smirovaci HW gratis. Muzes si pak jeste nainstalit widle 10, a libovat si, jak ses v klidu a pohode, nic se ti nemuze stat, kdyz na tebe vsichni dohlizej. Jedni abys nahodou neposilal nejaky nekaly DNS dotazy, nebo nekomunikoval s nekalejma IPckama, druhy abys nedej boze nemel na disku nejaky obnazeny nadra. A jako bonus nasdilej hesla ke vsem wifinam co je do tech widli zadas vsem tvejm kontaktum. To bude mit tvuj chlebodarce urcite radost, az se kde kdo pripoji na interni wifiny.

ja

« Odpověď #4 kdy: 21. 08. 2015, 23:27:16 »
Citace
Viditelně ses předregistroval, jinak by ti nepřišla pozvánka. A já se tedy ptám, měl jsi proto nějaký konkrétní důvod?
Asi tady má někdo problémy s pochopením psaného textu, laskavě se nauč číst!

Citace
?!? Mam si dat k snidani chleba nebo rohliky ?!? Tyvole, 11vecir, patek a takovy dotaz, se citim jak chrchel v toaletni mise zivot.
Na snídani bych si vzal rohlíky.

S tím šmírováním to nebude tak horké, smlouva je celkem podrobná a navíc mají otevřeny zdrojáky, určitě je to víc transparentnější než Windows 10.

Ted bych prosil věcnou diskuzi bez trollů, děkuji.

tomafuk

« Odpověď #5 kdy: 21. 08. 2015, 23:43:12 »
Turris je ti půjčen zdarma za určitých podmínek. V podstatě ho můžeš kdykoliv vrátit, určitě ti v tom nebude nikdo bránit. Čekatelů je dost, takže si ho rád případně vezme někdo další.

Není co řešit, buď zkus Turris nebo, jestli tě to za to nestojí, tak se na něj vykašli a nech si Mikrotik.

ja

« Odpověď #6 kdy: 21. 08. 2015, 23:54:18 »
Opravdu jediná věc, co by se mi hodila je ta 5 GHz wifina, ale asi se na to vykašlu, Mikrotik mi přirostl k srdci.

TKL

« Odpověď #7 kdy: 22. 08. 2015, 09:22:32 »
Opravdu jediná věc, co by se mi hodila je ta 5 GHz wifina, ale asi se na to vykašlu, Mikrotik mi přirostl k srdci.

Rozhodně zůstaň u Mikrotiku. A u 2.4GHz wifi, pokud tedy nemáš extrémní problémy s rušením od okolních sítí.
Protože čím vyšší frekvence, tím horší prostup materiálem, takže by se ti paradoxně mohlo stát, že bys na tom mohl být s 5GHz hůře než předtím i přes to, že by zarušení bylo velmi nízké nebo nulové (pokud ovšem nebydlíš v bytě/domě připomínajícím openspace).

M.

« Odpověď #8 kdy: 22. 08. 2015, 10:22:51 »
Zůstal bych u toho Mikrotiku.
A pokud bude 5 GHz stále palčivých, tak vyhlížej Mikrotik hAP ac, to je nová verze RB951G, která ma navíc i SFP port a 2 rádia (2,4 GHz 2 chain 802.11n a i 5GHz 3 chain 802.11ac). Síben na 2015 Q3.