Záloha dat na pásky

Snow

Záloha dat na pásky
« kdy: 17. 08. 2015, 13:30:21 »
Ahoj,
řeším teď zálohu dat, potřebuju uklidit pár tera dat z diskového pole a řeším kam s nima.
Momentálně se uklízí na externí HDD, což mě nepříjde jako dobré řešení.
Říkal jsem si tedy že by bylo asi nejlepší zvolit pásky + je nejlépe uschovat v bance. (Jednak kvůli bezpečnosti a druhak tam předpokládám bude stejná teplota po celej rok)
Bohužel s tímhle nemám žádné zkušenost, nevím po čem tedy sáhnout.
Jelikož se jedná o videa a fotky, bude nejlepší mít co největší pásky, abych jich zase neměl milion, data budou časem přibejvat, tak bych si představoval něco jako tohle http://www8.hp.com/emea_africa/en/products/storage-media/product-detail.html?oid=5336403 + k tomu odpovídající mechaniku.
Zvažoval sem i koupě knihovny, ale řekl bych že mě bohatě postačí mechanika na jednu pásku...

j

Re:Záloha dat na pásky
« Odpověď #1 kdy: 17. 08. 2015, 13:56:46 »
Boze .. pasky jsou pro zalohovani mrtvola, jeste tak pro archivaci. Pasky musis pravidelne testovat jestli jsou citelny a masina ktera je bude sama vymenovat a obsluhovat stoji nasobne vic, nez odpovidajici diskovy pole. Manualne to pak nikdo driv nebo pozdejs delat nebude. Ani ty ne. Funkcni zalohovani je predevsim pravidelny.

Snow

« Odpověď #2 kdy: 17. 08. 2015, 14:40:22 »
tak ona to není jediná záloha, veškerá data co budou na tech páskách budou i jinde, minimálně jednou, tak proč ne? ...
(Jakákoliv záloha co není geograficky oddělena není záloha, ale jen průser co se dřív nebo později naplní, je jedno jestli je to diskové pole, či něco jiného...)

Kit

« Odpověď #3 kdy: 17. 08. 2015, 15:05:49 »
Úklid na externí HDD mi připadá jako aktuálně nejlepší řešení. Cena relativně nízká, dá se velmi dobře škálovat. I trvanlivost je obstojná.

Pásky se v malém nevyplatí.

Také by bylo dobré, aby sis ujasnil, zda chceš zálohovat nebo archivovat.

dustin

« Odpověď #4 kdy: 17. 08. 2015, 15:17:59 »
(Jakákoliv záloha co není geograficky oddělena není záloha, ale jen průser co se dřív nebo později naplní, je jedno jestli je to diskové pole, či něco jiného...)

Určitě, a proto stačí pár eSATA kolébek a synchronizovat to na raidX. Disky se po dokončení automaticky odpojí, uspí, na konci šichty  vytáhnou a odnesou. Točit aspoň dvě sady, aby byla jedna sada pořád mimo objekt.

Synchronizace (sync raidu 1) týdenních změn na backuppc serveru, kde je za těch 10 let cca 100 mil. hardlinků na 4TB, nám s využitím writeintent bitmapy mdadm trvá několik hodin. Už jsme ten zálohovací server z těch záloh párkát obnovovali...

h4x0r

« Odpověď #5 kdy: 17. 08. 2015, 17:06:09 »
Spolehlivost - disketovi pametnici vedi, ze stacila i jizda tramvaji, nebo prejit pod stozary vyskoeho napeti a data byla v cudu. Trvanlivost - magneticke materialy casem straceji na kvalite a read bude obtiznejsi ne li nemozny. Paska se muze taky pokrcit nebo utrhnout. Az vam staci 10 let tak harddisk nebo BluRay je lepsi volba. Do te doby tu budou jine moznosti ulozeni a data pak prekopirujete na ne.

Peter

« Odpověď #6 kdy: 17. 08. 2015, 17:31:49 »
Technológia LTO je navrhovaná na archiváciu s retenciou 15 až 30 rokov (podľa typu médií), pochybujem že toľko vydrží bežný BR disk. Ohľadne LTO6, treba mať na pamäti zopár drobností:
1) LTO6 má natívnu kapacitu pod 3T.
2) Na dlhodobú archiváciu je vhodnejšie použiť WORM médiá ktoré majú len jeden zápis.
3) Na kŕmenie mechaniky LTO6 sa odporúča kompatibilný radič, ten nemusí byť v dodávke. A tak isto je potrebné aby stroj dokázal dodávať tie údaje dostatočne rýchlo.

A doplním ďalšiu drobnosť. Cena za mechaniku je len o cca 10% nižšia ako za miniknižničku, ale miniknižňička má lepšiu flexibilitu.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 17. 08. 2015, 19:10:54 »
Spolehlivost - disketovi pametnici vedi, ze stacila i jizda tramvaji, nebo prejit pod stozary vyskoeho napeti a data byla v cudu.

Tak 3 1/2" diskety dosty mozna, kvalitni 5 1/4" ne. 3 1/2" navic kvalitni neexistovaly, byly jenom nekvalitni a jeste vice nekvalitni.

kojot4

• 217
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 17. 08. 2015, 19:30:44 »
Problém záloh je, že se musí testovat. Dávat to do banky, na pásky, ježiš nákladné + zbytečné...

Mám easy levné řešení, mám dva externí disky, jeden mám doma, jeden u rodičů. Na jeden vždy doma zálohuji data, a každý měsíc když se vidím s rodiči prohodím disky a rsyncem natahám data zase na ten druhý disk.

Proč dva disky? Protože když máš jeden, tak si ho vezmeš domů, a vlastně po dobu co zálohuješ (a že se často k tomu hned nedostaneš) nemáš off-site zálohu. Takže musíš mít dva disky, abys vykryl čas, kdy zálohuješ...

Výhod je v tom několik, je to levné, rychlé a hlavně ty data neustále testuješ. Každý měsíc ty disky protočím, takže kdyby odešel, tak si toho všimnu. Doma tedy mám týdenní zálohy, u rodičů měsíční. A ani nemusíš chodit do nějaké banky...

Dával jsem to dříve do práce, ale v práci mi ten disk jednou ukradli, celkově práce není úplně nej, protože to nekontroluješ...

Ten skript na zálohování rsyncem a snapshoty s šifrováním klíčema mám tady - https://github.com/koss822/misc.

Jinak kolega si pro tyhle účeli koupil 8TB HDD - https://www.alza.cz/seagate-archive-8000gb-d2287826.htm, sice je pomalejší, ale to na zálohy až tak nevadí.

Kit

« Odpověď #9 kdy: 17. 08. 2015, 19:46:58 »
Mám easy levné řešení, mám dva externí disky, jeden mám doma, jeden u rodičů. Na jeden vždy doma zálohuji data, a každý měsíc když se vidím s rodiči prohodím disky a rsyncem natahám data zase na ten druhý disk.

A kdo nemá rodiče, prohodí si ty disky každý měsíc v bance...

Radovan.

« Odpověď #10 kdy: 17. 08. 2015, 19:56:05 »
Harddisky umírají ve spánku. Už se mi několikrát stalo že jsem po pár letech vytáhl ze šuplíku nebo skříně disk, schovaný v krabičce, a buď se ani neroztočil, nebo jenom cvakal. U optických médií čím větší hustota dat, tím menší životnost, deset let stará CD jsem zkopíroval všechny, jestli BlueRay bude pokračovat v trendu DVD, je to jistá katastrofa. Navíc velmi drahá katastrofa. Počítačové pásky ze sedmdesátých let se ještě dnes dají přečíst, jenže ty měly také mnohem nižší hustotu dat než ty dnešní, viz ty diskety.
To fakt nic trvalého není, a musí se všechno pořád kopírovat na nová a nová média?

« Odpověď #11 kdy: 17. 08. 2015, 20:14:23 »
Ja jsem si na podobne zalohovani koupil externi USB3.0 Blu-ray vypalovacku. Stala me asi 1600 Kc. Medium vyjde na 20 Kc a vejde se na nej 25GB. V porovnani cena/kapacita u optickych medii je to nejlepsi.

Necekam zivotnost desitky let. Planuju dulezita data cca 1 za 2 roky prepalit. Mam to na archivaci - v idelanim pripade to nikdy nevyuziju.
Verim, ze stare 8" a 5,25" diskety precete jeste dnes, stejne ale nebudete mit na cem (teoreticky ano). Proto vzdy prepalim data na aktualne pouzivana media a bude po problemu.

O paskach jsem take uvazoval, ale nenasel jsem nic cenove pouzitelneho.
Muzete mi poradit nejakou levnou paskovou mechaniku a pasky? Idealne co nejlevnejsi.
"Kdo v zájmu bezpečí obětuje část své svobody, v konečném důsledku přijde o svobodu i svou bezpečnost."

Rhinox

« Odpověď #12 kdy: 17. 08. 2015, 20:45:12 »
Pri cene disku ~30€/1TB nevidim zadnej smysl v tom, patlat se s BR nebo paskama...

Snow

« Odpověď #13 kdy: 17. 08. 2015, 21:04:16 »
Úklid na externí HDD mi připadá jako aktuálně nejlepší řešení. Cena relativně nízká, dá se velmi dobře škálovat. I trvanlivost je obstojná.

Pásky se v malém nevyplatí.

Také by bylo dobré, aby sis ujasnil, zda chceš zálohovat nebo archivovat.
No u disků je problém, jak již bylo zde zmíněno, že umírají často při probuzení. Už několikrát se nám právě stalo že disk ležel třeba rok v šuplíku a v lepším případě se po připojení nerozjel, v horším začal cvakat.
Právě proto sem začal uvažovat nad páskama, tam sem si říkal že by to mohlo bejt lepší. Data co budou na páskách budou i jinde, jak jsem psal, ale co sem se koukal na cenu mechanik tak pásky asi opravdu nemaj cenu a necháme to tedy tak jak to je, tedy 2x disky + diskové pole...

Snow

« Odpověď #14 kdy: 17. 08. 2015, 21:11:28 »
Technológia LTO je navrhovaná na archiváciu s retenciou 15 až 30 rokov (podľa typu médií), pochybujem že toľko vydrží bežný BR disk. Ohľadne LTO6, treba mať na pamäti zopár drobností:
1) LTO6 má natívnu kapacitu pod 3T.
2) Na dlhodobú archiváciu je vhodnejšie použiť WORM médiá ktoré majú len jeden zápis.
3) Na kŕmenie mechaniky LTO6 sa odporúča kompatibilný radič, ten nemusí byť v dodávke. A tak isto je potrebné aby stroj dokázal dodávať tie údaje dostatočne rýchlo.

A doplním ďalšiu drobnosť. Cena za mechaniku je len o cca 10% nižšia ako za miniknižničku, ale miniknižňička má lepšiu flexibilitu.
Dík ale vzhledem k ceně asi na to kašlu, pak odejde mechanika a budu mít celkem problém, disk k PC připojím vždy...