Linux Bash script pro zálohu na FTP

fotka

• 216
    • Zobrazit profil
    • Linux forum
Linux Bash script pro zálohu na FTP
« kdy: 10. 11. 2010, 01:34:28 »
Ahoj, hledal jsem už 20minut a nemůžu to najít. Kdyby prosím někdo měl čas a chuť to sem napsat i pro ostatní?

Mám CentOS 5 a potřebuju zálohovat každý týden určitý adresář na FTP.

Potřebuji aby to:

1. adresář zagzipovalo
2. přihlásilo se na FTP
3. nahrálo a nahradilo zde již existující archiv
4. odhlásilo se to z FTP

Jde o zálohu webů, a chtěl bych si to vždy také stáhnout i k sobě na PC tak by bylo i ideální aby se to rovnou nakopírovalo ještě do složky /home/user/public_html/ nahradilo zde existující archiv a nastavily se práva 755

CronJob vždy v neděli by se nastavil takto:

crontab -e
* * * * 6 /etc/backup/backup.sh

Prosím mohl by to někdo sdílet ten bash kód?
« Poslední změna: 10. 11. 2010, 01:39:06 od fotka »
Linux nováček - CeskeForum.com

vn158

Re: Linux Bash script pro zálohu na FTP
« Odpověď #1 kdy: 10. 11. 2010, 07:03:40 »
1: man tar
2-4: man lftp

deadmail

« Odpověď #2 kdy: 10. 11. 2010, 07:12:41 »
preco by mal byt archiv spustatelny ???

Kit

« Odpověď #3 kdy: 10. 11. 2010, 07:35:21 »
Pokud bys netrval na FTP, tak dobrým, rychlým a spolehlivým řešením by mohl být rdiff-backup. Jen místo FTP by bylo nutné použít SSH.

David Strejc

« Odpověď #4 kdy: 10. 11. 2010, 09:46:16 »
Tady to mas se zalohovanim databazi, coz mnoho webu vyzaduje.

http://www.experts-exchange.com/Software/Internet_Email/File_Sharing/FTP/Q_26104642.html

Staci si tam dodelat zalohovani adresare. A to vazne neni tak tezke, jak to vypada. ;o)

Googlil jsem to cca 1.345s vcetne odezvy googlu.

fotka

• 216
    • Zobrazit profil
    • Linux forum
« Odpověď #5 kdy: 10. 11. 2010, 10:16:09 »
Děkuji, potřebuju to tak, jak píšu. Zabalení složky, skopírování na FTP a do jiné složky + nastavení práv abych si to mohl stáhnout z internetu.

Ten poslední odkaz je pravděpodobně na nějaký chybný skript,. je to dotaz..a v tom skriptu se moc nevyznám. Mysql zálohovat nepotřebuji.. Děkuji za případnou pomoc. F.

PCnity

• 706
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 10. 11. 2010, 12:07:27 »
Fotka je srandovny uzivtel... Pravdepodobne riesi hosting a vsetko da spravit diskutujucim :)

bash + lftp

Nic viac nepotrebujes.

fotka

• 216
    • Zobrazit profil
    • Linux forum
« Odpověď #7 kdy: 10. 11. 2010, 12:16:08 »
:D tak může to být užitečné nejen pro mě, ale i pro ostatní kteří si to v budoucnu přečtou. Kdyby prosím někdo se rozhodl odpověďět na toto téma a ukončit diskusi tím skriptem tak předem děkuji. Já ho bohužel sám nevymyslím a nenašel jsem vhodný.

deadmail

« Odpověď #8 kdy: 10. 11. 2010, 12:33:52 »
1.
aby som mohol stiahnut (teda hocikto), tak prava 644 (resp. len 444). urcite NIE 755!

2.
uvedeny crontab sa spusti 1440 krat kazdu nedelu! Treba spusti len raz v nedelu (napr. o 05:00):
Kód: [Vybrat]
0 5 * * 6 skript

« Odpověď #9 kdy: 10. 11. 2010, 14:08:11 »
Skuste niejaky skript napisat, odskusat a poslat ho sem. Ja Vam ho velmi rad zrevidujem a dodam pripomienky. Nemam problem pre niekoho pisat skripty, ale vecsinou tieto prace fakturujem.

Urcite poznate porekadlo o hladnom cloveku a rybe...

zzxx

« Odpověď #10 kdy: 10. 11. 2010, 14:35:02 »
Skuste niejaky skript napisat, odskusat a poslat ho sem. Ja Vam ho velmi rad zrevidujem a dodam pripomienky. Nemam problem pre niekoho pisat skripty, ale vecsinou tieto prace fakturujem.

Urcite poznate porekadlo o hladnom cloveku a rybe...
presne tak.
Najvecsi rpoblem preco ti ten skript nikto nenapisal je tvoj pristup a vyjadrovanie. Pripominas mi mojho kolegu, co by chcel vsetko, najlepsie zadarmo a za co najmensiu namahu.

Ako som si precital tvoj prvy prispevok, tak som mal dost a nulovu chut pomoct ti.

Hladal si 20 minut a nic. A co si hladal? Nebodaj hotovy skript presne tebe sity na mieru? To nenajdes alebo len vynimocne. 20 minut je nic. Hladaj, skusaj a mi ti radi pomozeme. Ale ty si sa len tvaril, ze si hladal, neskusal si nic a chces niekoho aby to za teba cele urobil.
Ten skript musis by schopny napisat sam alebo aspon jeho nedokonalu podobu. Je to par riadkov s pouzitim zakladnych prikazov linuxe ako tar, cp, ftp.
Od teba nieje vidiet ziadna snaha a to je tvoj najvecsi problem. To sa potom len tazko pomaha. Hlavne tvoju lenivost nezakrivaj slovami
"Ahoj, hledal jsem už 20minut a nemůžu to najít. Kdyby prosím někdo měl čas a chuť to sem napsat i pro ostatní?" " :D tak může to být užitečné nejen pro mě, ale i pro ostatní kteří si to v budoucnu přečtou. Kdyby prosím někdo se rozhodl odpověďět na toto téma a ukončit diskusi tím skriptem tak předem děkuji. Já ho bohužel sám nevymyslím a nenašel jsem vhodný."
Ty nepotrebujes najst vhodny ale urobit si vlastny skript.
Staci pouzit prikaz man tar , man cp, man ftp alebo  pouzit google na najdenie manualovych stranok k tymto prikazom a za hodinku mas ten skript hotovy.

zzxx

« Odpověď #11 kdy: 10. 11. 2010, 14:48:05 »
zabalenie adresara - zhruba 10 minut hladania a musis to najst

tar  -czf nazov_suboru.tgz     adresar_ktory_chcem_zbalit
skopirovanie suboru do piatich minut to musim najst

cp  co_chcem_kopirovat  kam_chcem_kopirovat

to iste s prikazom ftp (alebo inym podla toho aky ftp client pouzivas)

skusaj a nekopiruj. Tak sa nikdy nic nenaucis.

Kit

« Odpověď #12 kdy: 10. 11. 2010, 15:15:23 »
fotka: Myslím, že jsi už dostal dost materiálu, aby sis ten skript mohl vytvořit. Nejlepší je asi od Davida Strejce. Stačí z toho jen vyhodit řádky týkající se databáze. To zvládneš za domácí úkol.

A ten rdiff-backup bych na tvém místě také nezatracoval. Nechápu, proč stále trváš na FTP.

fotka

• 216
    • Zobrazit profil
    • Linux forum
« Odpověď #13 kdy: 10. 11. 2010, 15:20:26 »
Díky, ten od D. Strejce mi přijde dost komplikovaný a nerozumím mu. Myslím že také nemusí být funkční protože je to dotaz, ne doporučení ta stránka. Neobsahuje funkce, které potřebuji. Mohl by to prosím někdo napsat? Možná by to bylo otázkou 2 minut?

fotka

• 216
    • Zobrazit profil
    • Linux forum
« Odpověď #14 kdy: 10. 11. 2010, 17:31:21 »
Tady je jednoduchý skript pro archivaci TAR GZIP do adresáře a odeslání na FTP!
Gzipuje se rovnou do www složky. Má CentOS defaultně přepsání již existujícího souboru?

#!/bin/bash
NICK="nick"
PASS="pass"
DEST="ftp.server.com"

DIR="/home/user/public_html/backups.tgz"
ZAL="/home/backups"

tar -czf $DIR $ZAL

chmod 644 $DIR
lftp -d $DEST -u $NICK,$PASS -e "put $DIR; quit"

echo "ZALOHA DOKONCENA"
PS: člověk, který to psal má Debian..

A podle doporučení od DeadMaila tento skript nechám vykonat každou neděli v 5:00..

crontab -e
0 5 * * 6 /etc/backup/backup.sh