Ahoj,
rád bych požádal o radu, jak si ulehčit práci.
Mám jednu doménu pro firmu, jejichž zaměstnanci pracují ve 2 kacelářích v jiných částech města připojených každá 10Mbit linkou mezi nimiž je vytvořen tunel pomocí OpenVPN. V každé kanceláři sedí server s CentOSem + Postfix, Dovecot, Amavis. Uživatelé komunikují pouze se serverem ve své kanceláři.
Dohromady používám 3 servery:
MX1 - v DNS priorita 20 - kancelář č.1
MX2 - v DNS priorita 30 - kancelář č.2
MX3 - v DNS priorita 10 - server v datacentru na 100Mbit lince
Všichni používají emailové adresy
jmeno.prijmeni@domena.cz. Chtěl jsem, aby distribuce emailů směrem dovnitř probíhala co nejrychleji a tak jsem nastavil tak, že v DNS má nejvyšší prioritu MX server v datacentru, jehož postfix mrkne na který server se má pošta směrovat a tam ho také dál posílá. Když přijde pošta prvotně na server s nižší prioritou, nic se neděje, všechny obsahují stejné směrovací tabulky.
Tzn. pošta pro
katka.novakova@domena.cz přijde nejdříve na mx3.domena.cz, tam se postfix mrkne do /etc/postfix/virtual a zjistí, že emaová adresa je alias pro
katka.novakova@mx1.domena.cz a tak se posílá na mx1.domena.cz.
Řeším pomocí virtual_alias_maps v postfixu, což je také největší úskalí. Při jakékoli manipulaci s uživateli musím ručně editovat konfigurační soubory na 3 serverech, což je nejen časově náročné, ale je tu i větší riziko zanesení chyby.
Nenapadne někoho elegantnější řešení, které by mi konfiguraci usnadnilo a popravdě i zvýšilo uživatelský komfort?
Co bych rád já nebo uživatelé:
-----------------------------------------
- založit uživatele pouze jednou, s příznakem ve které kanceláři je jeho domov
- možnost manipulovat s distribučními seznamy (
holky@domena.cz -> katka, petra, lucka )
- nechat na servery, aby si zařídili replikaci ( LDAP ? )
- v případě výpadku konektivity k některému serveru musí dojít
- nemuset fyzicky přidávat uživatele do systému konkrétního serveru
- možnost použití automatické odpovědi, při příchodu zprávy přímmo pro uživatele např. katka ( nikoli na alias holky@ - používám skript vacation s web rozhraním v rámci Roundcube Mail )
- použití hesla uživatele i na fileserveru se sambou ( opět LDAP ? společně se Samba AD ? )
- najít někoho, pro koho je to brnkačka a nechá se ke konfiguraci uplatit :-)
Děkuju,
Martin